2023 85. kitabı
Okunma: 05 Kasım 2023 00:04
✩。:*•.───── ❁ ❁ ─────.•*:。✩ Aziz Nesin'den okuduğum ilk kitap. Liseye giderken Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz kitabını okumamız istenmişti. Utanarak söylüyorum ki, almıştım ama hiç okumamıştım. Surname ile başlamak biraz zor oldu. @bidunyakitapgrubu ile beraber okuduğumuz bir kitap olmasaydı muhtemelen ilk okuyacağım kitabı da bu olmazdı. Çok güzel bir taşlama aslında Surname. Hatta bu kitabından sonra ne yazsa okunur diyebileceğim bir yazar olduğunu düşünüyorum. Konu açısından oldukça riskli ve dili ne kadar yalın olsa da okuması, sindirmesi zor bir eser. Eser Osmanlı Döneminde sultan çocuklarının sünnet veya evlenme törenlerine verilen isimden alıyor adını. Düğünü bir asılma töreni olarak da hicvediyor. Bol bol sorgulatıyor. Dört yıllık hapis ve idama giden bir hayat...Suç çok büyük. Aziz Nesin'in kahramanı Berber Hayri dört yıl önce işlediği bir suçtan dolayı idama mahkum ediliyor. Aradan geçen dört yıldan sonra asılacak olan Berber Hayri suçu işleyenle aynı kişi mi acaba? Bu durum işlenen suçtan dolayı bir çok insanı ikilemde bırakacak bence. İnsan ölümünün seyirlik bir gösteriye dönüşmesi ayrıca tartışılması gereken bir mevzu. Yaşanan bu gerçek olayın, zamanında 60-70 bin izleyicisi olmuş. Şehir dışından gelenler, işini gücünü bırakanlar, ibret alma adı altında idamı izlemeyi zevk bilenler ve daha birçoğu. Ayrıca meydanda kimler var? Kaçak sigara ve eroin satıcıları, baloncular, yankesiciler, yasal olmayan her işi yapan kimseler. Aziz Nesin, suç ve vicdan konularına farklı bir açıdan bakarak idamı okurun kafasında teraziye koyuyor. Ceza konusunda da bireyin ve toplumun tepkisini hem eleştiren hem affeden hem hicveden tondan dengeliyor. Bu konuda benim fikrim çok affeden tarafta değil. Aynı insan olup olmaması işlenen suçu hafifletemiyor ne yazık ki. Bu idamı desteklediğim anlamına gelmese de, böyle bir suçun gözlerimin önünde işlendiğini düşündükçe darağacı biraz hafif kalıyor düşüncemde. Linçlenmeden buradan ayrılıp kitabı sizlerin de yorumuna bırakıyorum. Keyifle okunacak bir roman değil, o yüzden huzursuz okumalar diliyorum. ꕥ "Önemli olan, insanın vicdanını susturması için bir gerekçe uydurması, sonra da uydurduğu gerekçeye kendisinin de inanmasıydı." ꕥ "Tarihi tekerrür" diye tarif ediyorlar; hiç ibret alınsaydı tekerrür mü ederdi? ꕥ "Tarihten alınan en büyük ders, insanların tarihten ders almadıklarının anlaşılmasıdır." ꕥ Emre Bulut Özgür Uçurtma @Kalenderdmt İlminur Yüksel Yüksel Arya Berivan @AyuzawaMisaki @Eyizmerrrr Dilek Güler
İnceleme
SurnameAziz Nesin · Nesin Yayınevi · 20171,150 okunma
1 +1'leme
2.937 Gösterim
O kadar haklısın ki okudukça huzursuz hissettim. Üzerinde konuşulması gereken birçok konu var. Garip bir deneyimdi. Grup kitabı olmasaydı okumaya devam etmezdim büyük ihtimalle.
Kübra Öznur ÇELİK
Bitmesine rağmen kafamın içinde oynamaya devam ediyor. Yolda görüp içimden eleştirdiğim bir insanın suçunu irdelemeye ve neyi hak ettiğini tartmaya falan başladım. Kendim dahil. Bazı kitaplar çok şey. :) İlminur
Önce kaleminize sağlık.. Çok söylenecek söz var.. lakin bazen konuşmamak en iyisi..
Kübra Öznur ÇELİK
Toplantıda konuşmadan durabileceğimizi sanmıyorum. Yıllar öncesi gibi duran ama hala günümüz meselesi, her ne kadar çözüm bulamasak da farkındalık ve hassasiyet yaratmak önemli. Cuma günü görüşmek üzere Yüksel abi.