POĞAÇA'NIN İÇİNDEKİ PEYNİR KADAR SPOİLER İÇERİR!!!
2024 6. kitabı
Okunma: 21 Ocak 2024 20:40
Modernleşelim, kalmayalım alaturka Paris'te demode, sen çıkar o hırka. Temalı bu kitap.. (Taha Abi'nin Film incelemesi için yaptığı bu girizgâhı bir daha çalmayacağım .d ) Alafrangalığa düşkün Meftun abimiz bize Paris'te hoş geldiniz der. Meftun burada eğitim için bulunmakta ama aslında bir şey öğrenmemektedir. Paristeki yegâne öğrendiği şey, garblıların dahi kurtulmak istediği değişik ve anlamsız birtakım davranış ve adetlerdir. Meftun'un, kardeşi Lebibe ve Raci'nin babası ölmüş bulunduğundan, eğitimini amcası üstlenmiş, kendisini orada derslere vermesi için çokça ikaz etmiş olmasına rağmen gönderilen paraları cukkalayıp nâsihatleri es geçmiş, kendince modernliğin nişanı olan fuzuli davranışları alıp yurda dönmüştür. Peki Meftun abimiz İstanbul'da ne iş tutuyor? Hiiiiç, Taksimde Beyoğlu'nda dolanıyor işte. Efendim sonra evde başlıyor mu alafranga dersleri. Meftun beyimiz ahaliyi eğitip, bir Paris yaşamı hülyasına kapılıyor.. N'eymiş, zeytinin çekirdeği el ile çıkarılmaz, çatala kimse görmeden alınırmış. Keza aynı şekilde kirazda. Ne bileyim kaşık kullanmak ayıp imiş de evla olan çatalmış. Bla bla. Sonraları bu alafranga düşkünlüğe tezat olan maddi durum Meftun'u çareler aramaya yöneltir. Çaremiz nedir? Yan konaktaki Varyemez'in kızını kendine eş, kız kardeşine onun abisini koca olarak almak. Ancak Teyze Vesile hanım, maddi durumları kendilerinden iyi olan ablasının oğlunu kızı Rebia'ya eş olarak düşünmektedir. Meftun o tarakta bezi olmayarak planı işleme koymaya hazırlanır. Meftun kız kardeşini, zengin Kasım Efendinin oğlu mahir ile evlendirmek için yola koyulurken, Mahir ile Lebibe'nin işi pisirdiğini anlar. Hizmetçi Eleni'den giden gelen mektupları gizliden okuyarak ilişkiye, kardeşi Lebibe'yi hazırlar. Bu arada kendisi Mahir'in kız kardeşi Edibe için görücü olarak aile efradını salarak ilerler. Ancak Varyemez Kasım efendi bizim Meftun'a "Alafranga, züppe" diye kızını Vermez. Meftun bu durumdan üzülerek, İstanbul'daki Parisli dostlarının yanına giderek durumu izah eder. Oradan verilen tavsiye ile kendisine piyango isabet etmiş süsü verir. Bu durumda paranın kokusunu alan Kasım efendi oğluna Lebibeyi alır, kızını Meftun'a verir... Gerisini okuyarak deneyimlemelisiniz, zira 400 küsür eseri 1 sayfaya sığdıramayız. Benim bu b12 vitaminlerini feda edip yazdığım vasat incelemeden olursa bir okuma merakı, lütfen tarafıma bildiriniz. Çünkü bundan dolayı satılacak 1 kitap bana komisyon hakkı doğuracaktır. Teşekkürler.
ŞıpsevdiHüseyin Rahmi Gürpınar · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20213,411 okunma
2.164 Gösterim
Lebibeyi labne olarak okuduktan sonra içeriğindeki peynir hususunda bir tereddüt etmedim değil, bu cömertlikle batarsınız siz 1 incelemeyede kalmadan👌🏻 hayli eğlenceliydi, uzatabilirdiniz, kalan o 400 küsür sayfanın promosyonu olsun:) Kaleminize bereket.
Barcem Karco
özlem İnşallah hocam, eksik olmayın:)
Umarım kitapta incelemeniz gibi keyifle ve gülümseyerek okunacak bir kitaptır bu merak uyandırıcı incelemeden sonra okumamak olmaz emeğinize sağlık :))
Barcem Karco
Cok teşekkür ederim sağ olun. Kitabı alırsanız komisyon için bir bildirim beklerim:)
Peyniri koklatmışsın hocam, olmadı böyle 😀
Jsjsja öyle oldu biraz
Barcem Karco
Bu inceleme binbir zahmet ile yazılmış olup, muhteşem hafızamın sınırları zorlanmış, b12 vitaminleri çokça feda edilmiştir.. İncelemeye karşılık büyük bir teveccüh göstermeniz durumunda, teşekkür olarak bir kutu dodex b12 iğnesi hediye edebilirsiniz.
Poğaçanın peyniri biraz fazla olsa da tadında :) Emeğinize sağlık 🌸
Barcem Karco
@Katalitik size de hocam, iyi geceler :)
Madem tarafınıza bildirmeyi rica ettiniz. İncelemenizden evvel yaptığınız alıntı (bir evden tabutun goturdugunu beşik getirir ya da ona yakın bişi) üzerine okudum. Güldürürken düşündüren (zeytinlerin çekirdeğini çocuklar sıkınca patlatiriz tokadı:)) bu kısım çok komikti hehe) keyifle okuduğum bir kitaptı.
Barcem Karco
Çok sevindim hocam, birine dahi bir merak kamçıladıysa ne mutlu. Bende sizler gibi hem çok eğlenmiş hem de üzerine düşünmüştüm :))