Mustafa Kemal Atatürk
2024 40. kitabı
Okunma: 05 Nisan 2024 16:54
Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatını ve Türkiye'yi kurduğu zamanları dönemleri ele alan Yılmaz Özdil oldukça güzel bir dille ve akıcılıkla kaleme almış kitabını. Benim kitapta özellikle ilgimi çeken başlı başına 2 konu oldu. Bunlardan birincisi Türkiye'nin ne denli zorluklarla kurulması, ikincisi ise Türk kadınına verdiği değer. Birincisi için kitaptan şöyle bir alıntıyı paylaşmak istiyorum. Askerlikten istifa ettikten sonra annesi Zübeyde Hanım'a mektup yazdı. "Saygıdeğer anneciğim, merak içinde kaldığınızı tahmin ediyorum, bu mektubumu size getirecek olan kişi, benim hakkımda istediğiniz kadar bilgi verecektir, kendisiyle bana elbiselerimi gönderiniz. Ana bu, boş gönderir mi... Elbiselerle birlikte iki torba kuru incir gelecekti. Adam başı anca bir iki tek düşse de, hayatlarına renk katmıştı, yuva sıcaklığı vermişti. Öyle zor şartlar altında kuruluyor ki Türkiye iki torba kuru incir bile mutluluk veriyor o koca yürekli insanlara... İkincisi için ise şöyle bir alıntı yapmak istiyorum. Türk kadınına tanınan hakları, küresel platforma taşıdı. 1935'te Uluslararası Kadınlar Birliği'ni davet etti. Uluslararası Kadın Kongresi'ne ev sahipliği yaptı. Feminizm Kongresiydi. 36 ülkeden tamamı kadın 360 delege katıldı. Türkiye'yi 24 delege temsil etti. Kongre tamamlandı. Dünya Kadınlar Birliği heyeti Ankara'ya gitti Mustafa Kemal, Çankaya Köşkü'nde kapıda karşıladı. Dünya kadınlarına hitaben şu tarihi konuşmayı yaptı: "Lütfedip Türkiye'ye geldiğiniz için, uluslararası kongrenizi İstanbul'da düzenlemeyi kabul ettiğiniz için teşekkür ederim. Türk kadını hiçbir alanda erkeklerden geri kalmayacak. Türk kadını hiçbir alanda Avrupalı kadınlardan geri kalmayacak. Türk kadını daha büyük nesiller yetiştirmeye kabiliyetlidir. Kadınlarımız için asıl mücadele alanı, asıl zafer kazanılması gereken alan, kılık kıyafette başarıdan çok, bilgiyle, kültürle, gerçek faziletle süslenip, donanmaktır. Türk kadını, dünya kadınlarıyla el ele vererek, dünya barışı için, dünya huzuru için çalışacak, buna emin olabilirsiniz." Evet en çok etkilendiğim yerlerden birisiydi burası. Ağlayarak okudum. Kadını bir köleden başka bir gözle göremeyen o bağnaz toplumdan çıkıp Türk kadınını böyle güzel bir mertebeye getirmişti Mustafa Kemal Atatürk. Halk olarak Mustafa Kemal Atatürk'e ne kadar minnet duysak azdır. Onun için her 10 Kasımda ağlamak yerine her 10 Kasımda Atatürk'ün istediği şeyi yapmaya ülkene faydalı bir birey olmaya ne kadar yaklaştığını düşünüp kendini buna yaklaştırmaya çalış emin olun ki Mustafa Kemal Atatürk kendisi için ağlanmasını değil ülkesi için iyi şeyler yapılmasını isterdi. Okuması keyifli bir kitaptı Mustafa Kemal Atatürk'ü iyi araştırmış ve iyi bilen bir yazar olan Yılmaz Özdil den güzel bir kitap olmuş. Mustafa Kemal Atatürk'ü tanımak isteyen herkes okumalı bence. Okuyacak herkese keyifli okumalar.
Mustafa Kemal Atatürk
Mustafa KemalYılmaz Özdil · Kırmızı Kedi Yayınevi · 201815,7bin okunma