Vladimir Nabokov 'un okuduğum ilk kitabı Göz. Benim için Jorge Luis Borges ve Samuel Beckett 'ten sonra zihnimi şaşırtan, hayranlığımı kazanan muazzam bir keşif oldu.
Nabokov, çok iyi bir oyun kurucu öncelikle bunu belirtmem gerek.
Bazı yazarların kitaplarında sadece hikayeyi okursunuz. Bazı kitapları okurken ise hikayenin içinde çılgın bir dahinin kurgusunda sizinle oynadığını ve eğlendiğini hissedersiniz ve oyuna katılırsanız siz de eğlenirsiniz.
Şaşırtmak istediği yerde şaşırır, tümsekler koyduğu yerde tökezler düşersiniz. Ama meydan okur devam edersiniz. Yazar ise o devam edenleri istiyordur oyununun kuralı budur çünkü.
Kitabın konusuna gelince, insan kendini dışarıdan izlese, kendisinin başkaları tarafından nasıl algılandığını görebilse ne hisseder, neyi merak eder, peşine düşer gördükleri karşısında tepkisi ne olur?
Böyle çılgınca bir kurguyu ustalıkla işlemiş. Tespitlerini de oldukça cüretkar ve cesur buldum.
Hatta yazarın kaleminden ön sözde geçen cümleler şöyledir:
...
“Bilindiği üzere (Rusça’da pek sevilen bir deyişi kullanmak gerekirse) kitaplarım toplumsal ehemmiyetten zerrece pay almamış olmanın yanısıra, aynı zamanda mit-geçirmezdir; Freudcular onların çevresinde hızlı hızlı kanat çırparlar, onlara kaşınan rahim kanallarıyla yanaşır, durur, koklar ve geri kaçarlar. Oysa ciddi bir psikolog, benim yağmur damlalarıyla parıldayan kristogramlarımın gerisinden baktığında bir ruh çözülmesi dünyası keşfedebilir; bu dünyada, zavallı Smurov sadece öteki beyinlerde yansıdığı ölçüde varolur, onlarsa onunki kadar garip, aynamsı bir laneti paylaşırlar. Öykünün dokusu dedektif yazınının dokusunu taklit eder ama aslında yazar her türlü aldatma, şaşırtma, üçkâğıt ya da okuru başka yollardan mantara bastırma niyetlerinden uzaktır. Öyle ki, sadece romana hemen girebilen okur Göz’den gerçekten tat alacaktır. Bu durmadan göz kırpan öyküye göz atanlar arasında en gafiller bile, Smurov’un kim olduğunu anlamakta gecikmeyecektir.”
...
Vladimir Nabokov tanıştığımıza fazlasıyla memnun oldum. ;)
Zihin oyunlarını seviyorsanız, okumanızı tavsiye ederim.
İyi okumalar, mutlu günler dileğimle...
Kitaptan bazı alıntıların linkleri:
#245233379#245233276#245233131#245232916#245229515#245226652