2024 82. kitabı
Okunma: 09 Temmuz 2024 17:39
Merhaba arkadaşlar. Daha önceki eserde (Psikanaliz Üzerine Beş Konferans ve Psikanalize Toplu Bakış) RÜYA konusundan bahsetmiştim. Bu eser ise direkt onun üzerine olduğu için aşkla, şevkle (şaka şaka sadece kocaman bir merakla) okuduğum bir eser oldu. Burada benim için en temel merak unsurunu oluşturan konular ise bilinen rüyaların bilinmeyen gerçekleri ile rüyadaki simgecilik ve rüya analizleri kısımları oluşturdu. Çünkü her rüyanın ama her bir rüyanın gerçek manada bir anlamı var. Biz bazen hatırlamasak bile rüyalar çok anlamlı ve ben bunları çok merak ediyorum. Tabi gidip her gördüğümüz rüyaya da körü körüne inanmamak gerekiyor. Bu da ayrı mesele. Aynı zamanda bu eserin farklı 2 baskısı da var ancak onların içerikleri çok daha farklı. Biri aynı isimde yaklaşık 500 sayfalık geniş bir baskı. Rüya konusu ve farklı konuları da içeren. Onları da bir araştırıp net olarak nereye ait olduklarını bulduktan sonra okumayı düşünüyorum. İlgimi çok fazla çeken bir konu olunca okuması da çok rahat olan bir eser olduğunu özellikle belirtmek isterim. Şimdi burada özellikle insanların arzularının ve bastırılmış düşüncelerinin rüyalarında etkili olduğu söyleniyor ama buna tam bir çıkarım yapmak da bence imkansızdır. Şöyle ki çoğumuzun ortak rüyası vardır. Hepimiz çok yüksek bir yerden düşerken son anda uyandığımız bir rüya görmüşüzdür. O halde bu hepimizde intihar düşüncesinin olduğunu mu gösterir? Bu şekilde kestirip atabilir miyiz? Yoksa sürekli birbirinden etkilenen insanoğlu gördüğü rüyalarda da ortak bazı noktalara mı sahiptir? Aslında araştırılacaksa bu araştırılabilir. Evet arkadaşlar görüyorsunuz, sorularımla siz öğrencilere muhteşem tez konuları çıkarıyorum. Şakayı bir kenara bırakırsak burada işlenen bu konuların aslında önemsiz olmadıklarını görebiliriz. Burada aklımıza şuna benzer bir soru gelmesi de muhtemel. Sürekli olarak bir rüya görüyoruz ancak bunun çok azını hatırlayabiliyoruz. Hatta çok büyük etkisinde kalmadıysak o rüya bile zamanla unutuluyor. Ancak burada çok önemli bir durum var tabi yine yetersiz. Şöyle ki rüyayı anlamak için görene sormamız gerekiyor. Rüyayı görenin ilk söylediği aynı zamanda görülen rüyanın da nedeni. Şimdi şunu tekrar sormak veya söylemek gerekiyor. Çok fazla düşündüğümüz birini rüyada görmek, o kişiyi düşünmek demektir. Onun başkasıyla olduğunu görmek, bizimle olmak istemediği korkusunu yaşamaktır. Hepsine tamam ama sevdiğiniz birinin ölümünü görmek durumunda, bu onu öldürmek istediğimiz anlamını mı taşır o zaman? Hayır. İnsan sevdiklerine kıyabilir mi? Yani her çözümleme aslında başka bir soruyu ortaya çıkarıyor ve net bir cevap alamıyoruz. Rüyaların en güzel ve ilgi çekici yanı da zaten böyle merak uyandırıcı olması ve bu özelliğini kaybetmemesi. Burada karşımıza yine o meşhur Freud savunmalarından da çıkacak. Hani gerek konferanslarında gerek konuşmalarında o bazıları da ikna ediciliğinden uzak olan savunmalarını da eklemeyi ihmal etmeyelim. Burada ise rüyaların ve onların anlamının boş olduğunu söyleyenlere karşı o da rüyalar gereksiz ve anlamsız görülse bile bu var olduklarını değiştirmez diyor ve –benim de içinde bulunduğum- her şeyin bir anlamının muhakkak olduğunu düşünen insanların da yüreğine su serpmiş oluyor. Herkes için değişebilir ancak ben var olan her şeyin mutlaka bir anlamı olduğunu, anlamsız olanın var olmadığını düşünürüm. Yani bir şey varsa onun mutlaka bir anlamı olduğunu da kabul ederim. Daha önce Freud üzerine okumalarımız ve içerikleri ise şu şekilde sıraladık: #48588798 #50479031 #130474097 #130483820 #130492786 #130515712 #130541889 #130564507 #130600939 #130612649 #130621592 #130657839 #130668944 #130711672 #130728393 #130756249 #130765374 #130801050 #130825634 #130853588 #130860907 #130907561 #130930727 #130937827 #130944707 #130952317 #130976567 #130986598 #130996539 #243310187 #243480604 #243505636 #243668334 #243911892 #244358353 #244515127 #244912224 #245154531 İçerikler ise: Amatör Psikanalizi Kitle Psikolojisi - Toplum Psikolojisi Bastırma ve Bastırılanın Geri Dönüşü Bilinçsiz - Olan Bir Çocukluk Nevrozu Hikayesi: Kurt Adam Vakası Bir Genç Kızın Günlüğü Bir Yanılsamanın Geleceği (Uygarlıklar ve Hoşnutsuzluklar - Uygarlığın Huzursuzluğu) Cinsel Yasaklar ve Normaldışı Davranışlar Cinsiyet Üzerine (Cinsellik Üzerine) Cinsiyet ve Psikanaliz Çocukta Fobinin Analizi: Küçük Hans Vakası Davranış Bozuklukları ve Tedavisi Dinin Kökenleri Dora - Bir Histeri Vakasının Analizinden Parçalar Endişe Einstein’a Mektup Espri Sanatı Espriler ve Bilinçdışı ile İlişkileri Freud - Jung Mektuplaşmaları Freud’un Mektupları Grup Psikolojisi ve Ego Analizi Günlük Yaşamın Psikopatolojisi Haz İlkesinin Ötesinde: Ben ve ID Histeri Üzerine Çalışmalar Kokain Leonardo Da Vinci ve Çocukluğundan Bir Anı Metapsikoloji: Haz İlkesinin Ötesinde - Ego ve ID ve Diğer Çalışmaları Musa ve Tektanrılı Din Mutluluk Dediğimiz Şey - Aforizmalar Narsizm Üzerine ve Schreber Vakası Olgu Öyküleri -1 -Dora -Küçük Hans Olgu Öyküleri -2 -Sıçan Adam -Schreber -Kurt Adam -Bir Kadın Eşcinsellik Olgusunun Ruhsal Kaynakları Otobiyografi Psikanaliz Açısından Edebiyat Psikanaliz Üzerine Psikanaliz Üzerine Beş Konferans ve Psikanalize Toplu Bakış Psikanalize Giriş - Genel Nevroz Öğretisi Psikanalize Giriş - Rüya Uygarlığın Huzursuzluğu - Bir Yanılsamanın Geleceği Yas ve Melankoli Hepimize iyi okumalar dilerim..
Psikanalize GirişSigmund Freud · Cem Yayınevi · 2014743 okunma