Ütopik Bir Dünyada Distopik Yaşam...
2024 52. kitabı
Okunma: 16 Ağustos 2024 22:08
Aldous Huxley tarafından kaleme alınan ve 1932'de yayımlanan Cesur Yeni Dünya distopya ve ütopya karışımı bir romandır. Kitap 26. yüzyılda teknolojisi çok gelişmiş, insanların laboratuvar ortamında klonlanarak çoğaltıldığı, insani duygularının olmadığı, herkesin 7/24 mutlu olduğu Londra'da geçiyor. Kimsenin annesi, babası ya da sevgilisi olmasına izin verilmeyen oldukça sıra dışı bir dünya. Hadi şimdi kitaba kısaca bir göz atalım... Teknolojik olarak gelişmiş bu dünyanın hemen yanı başında Vahşi Dünya olarak adlandırdıkları bir ülke daha vardır. Vahşi Dünyadaki insanlar eski geleneklerine bağlı, cahil, gelişmemiş bir toplumdur. Bu ülke ile çok nadir bağlantı kurarlar. Vahşi dünyadaki insanlar Cesur Yeni Dünyadaki insanların aksine her şeyde özgürler ama sefalet ve kötülük içerisinde yaşamaktalar. Kitabın yazarı Aldous Huxley hakkında ilginç bir bilgi paylaşayım. Huxley bir kolejde Fransızca öğretmenliği yaparken öğrencileri arasında daha sonra bir başka distopik roman olan 1984'ün yazarı olacak olan George Orwell'de yer alıyordu. Görünen o ki George Orwell distopik roman yazarken hocasından etkilenmiş. Distopik roman konusunda öğrenci, öğretmenini geçmiş mi? Bu sorunun cevabını okuyucuya bırakıyorum. Huxley'in kurguladığı bu dünya ütopya mı, distopya mı karar vermek zor her ikisi de var kitabın içinde. Ütopik bir dünyada distopik yaşam diyeyim ben en iyisi :D Ya da kitabı okuyanlar bu konudaki düşüncelerini yorumda belirtsinler. Kitaba 7.7/10 puan veriyorum. Herkese keyifli okumalar diliyorum...
Cesur Yeni DünyaAldous Huxley · İthaki Yayınları · 202173,2bin okunma
3.589 Gösterim
Boynuz kulağı geçer diye boşuna dememişler. Öğrencisi öğretmenini geçmiş bence. Okuma oranlarına bakınca bunu görebiliyoruz. Lise öğrencisine 1984 ü sorduğunda hemen biliyor, ama Cesur Yeni Dünya yı sorduğunda bilmiyor. Öğretmen öğrencisine iyi örnek olmuş. Ne mutlu Aldous Huxley e İki kitabı da okudum. Beni de 1984 daha çok etkiledi. Sanki o gelecek ile daha korkunç bir senaryo çiziyor. Düşünsene seni sürekli izleyen BÜYÜK BİRADER var. Filmini de izlemiştim. Gerçekten ürkütücü bir gelecek. ADA diye bir film var. Film bana Cesur Yeni Dünya kitabını anımsatıyor. Orada da ütopik gibi görünen distopik bir yaşam var. Bu arada, inceleme güzel olmuş.Yazan ellerin dert görmesin :)
♛hakan♞kutlu♛
Sultannn bu filmi izledim çok güzel, izlemeyenler varsa şiddetle öneririm👍
Yine çok güzel bir inceleme olmuş kaleminize sağlık 🙏 İki kitabı karşılaştırmanız çok yerinde olmuş bence. Her ikisini de okumuş biri olarak bende karşılaştırmıştım ama hangisinin daha distopik olduğuna karar veremedim doğrusu. Sadece, 1984 bana daha gerçekçi bir gelecek senaryosu gibi geldiği için daha çok etkilenmiştim. Özellikle de 'düşünce suçu' kavramı korkunçtu bana göre.
♛hakan♞kutlu♛
İlknur insanlara bir rol biçilmiş kimse onun dışına çıkmıyor. Yaşadığımız hayat bu açıdan distopik bir hayat oluyor bence. Her şeyin en iyisine sahipken en kötüsünü yaşamak, hiç hoş değil.