2017 79. kitabı
Okunma: 12 Aralık 2017 00:00
Yazarla, Jane Austen Kitap Kulübü filmi sayesinde tanıştım. En çok bahsedilen kitabı bu olduğu için de bununla başladım. Öğrendim ki Aşk ve Gurur= Gurur ve Önyargı'ymış. Ben de olsam Gurur ve Önyargı ismini tercih ederdim. Çok fazla uzatılıp anlatılacak bir şeyi yok esasen. Pişman mıyım ? Değilim. Vazgeçtim mi Jane Austen'den ? Hayır. Austen akıcı ve sürükleyici bir dile sahip. Anlattığı döneme bağlı olarak kişiler arasında kullanılan dil biraz resmi gelebilir ama buna alışıyorsunuz. Güzel gözlemler yapabildiği konular var. Kadın erkek ilişkileri, toplum ve evlilik kurumları, çıkar ilişkileri, paranın insanlar üzerindeki etkisi, saygınlık konularında gözlemleri etkileyiciydi. Ama yazarın bir fikri olmasını istemişimdir hep. Benim hayat görüşüme ters olsun isterse ama bir fikri olsun. Austen'i bu noktada anlayabildiğimi sanmıyorum. Biraz basit buldum desem yeridir. Kitabın en iyi elle tutulur karakterleri Elizabeth ve babası onları diğerlerinden ayıran tek özellik kitap okumaları. Ama bu bile net olarak anlatılmamış. Yani kitabı okuyan, kitap okuyan birinin olayları anlayış kavrayış ve çözüm üretme konularındaki farklarını görebilmeliydi bence. Elizabeth babası ya da Darcy kitabı okuyanın örnek alacağı karakterler olabilirdi. Yani bende böyle olacağım dediği. Bazı noktalarda kitap okuyanları övmüş mü yermiş mi anlayamadım.. Sonuç olarak anlama isteğimde ısrarlıyım :) Bir kitap daha şans vereceğim. Bunu da herkes yapmaz yani :)) Kitabı okurken hep kuşağımda bu ezgi çınladı durdu. Kitabı bu ezgi eşliğinde okudum denebilir. Bunca yazdığımın ardına buraya güzel bir şey bırakmadan gitmeyeyim bari :) Keyifli okumalar.. youtu.be/J36lOVRqVog
Gurur ve ÖnyargıJane Austen · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202597,8bin okunma
Şuan okuyorum ve yere göğe sığdırılamayan kitap bu mu hissi var sürekli.
İpek Demirer
Hayır hayır :) oku kendin karar ver.
İpek Hanım bir şans daha verecekseniz Mansfield Park'a verin. Gurur Ve Önyargı yerlere göklere konulmadığı için okumaya niyetlenmiştim. Jane Austen da malumunuz olduğu üzere çok popüler. Bu yüzden yazılış sırasına göre okuyum dedim ve okuduğum iki kitabında da sizin düşündüklerinizden bir tık daha olumsuz düşündüm. Ben Mansfield Park ile Akıl Ve Tutku'sunu okumuştum. Bizdeki ilk roman denemeleri bile bence daha anlamlı ve daha güzel. En azından bizdekilerin verdiği bir mesaj vardı. Sözün özü ille şans verecekseniz Akıl Ve Tutku'yu eleyin diyerek küçük bir tavsiye vermek isterim. Sonuçta bir kitaba saatler veriyoruz..
İpek Demirer
Kesinlikle bende öyle düşünüyorum. Dönemini bırakın daha eski kitaplarda bile daha net ve anlamlı mesajlar var. Neyse artık son şansını nasıl kullanacak göreceğiz :)) Keyifli okumalar :)
Ipek bi sorum olucakti bi turlu okuyamadim romana nasil girus yapiliyor ?
Anlayamadım sorunuzu ?
müzik güzel...