Bu garip bir veda olacak, çünkü aslında hep içimdesin...
2024 37. kitabı
Okunma: 19 Kasım 2024 00:56
Evet içimizde kalan o garip vedayı yaşadık ama hep aklımda, benimle olan bir Marti var. Yüreğimde azmi kaldı,aşkı kaldı,edebiyata nasıl tutunduğu kaldı; izi kaldı. Bazı izler vardır hiç silinmeyen,aklı ve ruhu sürekli meşgul eden; tanımı da sensin Martin Eden. Sen karanlıklar da kendini yoktan var etmeye çalışırken, bilmesen de yanındayım. Evet karanlıklarda tereddüte yer vermeden , kendi yalnızlığımızın içinde çırpındığımız bir yaşama tutunma çabasıydı bu. Ne oldu peki Marti tutunabildik mi sahiden? Yoksa yalnızlığımız daha mı çok büyüdü? Martin'le tanışmam tam 2 yıl önceydi. Kitap fuarı vardı tabi o zamanlar düzenli okur değilim. Fuarda gezerken gördüm, kapağı ve ismi beni aşırı cezbetti. Bu kitap hayatımı değiştirecek dedim ve o an hissettim.Hemen başladım,elimden bırakmadan günlerce okudum. Tabi o zamanlar yaşım daha küçük, okuma birikimim yok, karakterimin dönüşüm evresindeyim. Hayatımın çok önemli bir eşiğinde ortasına düştü. Benim edebiyata olan sevgimi çok güzel besledi sonrasında ise kitapları hiç bırakmadan, düzenli bir okur olarak bugünlere geldim. Bunu başaran, hayatıma okuma birikimi getiren, edebiyatı yeniden sevdiren kalemde benim için Jack London arkadaşlar. Çevremde bir çok kişiye tavsiye ettim,hediye ettim okuttum. Bende yeri bâki kalan nadide eserdir. Martın Eden Hakkında Martin eden Jack Londun'un yarı otobiyografik romanı diyebiliriz. Hatta şunuda ekleyeyim Londun'un çoğu kitabı kendi dönemlerini yansıtıyor. En son London Denizin Çağrısı eserinde, orta okul döneminde ailesini bırakıp denizlere açılmıştı. Uzun yıllar sonra tabi Martin Eden olarak Odakland'da dönüyor. Hayatının değişeceğini bilmeden, denizlerden daha derin bir yolculuğa çıkarken buluyor kendisini. Nasıl mı? Aşık oluyor, o gözlerde edebiyat görüyor. Oysa ki kendi halinde denizlerde, güvertelerde hayatı günü birlik yaşayan bir adamdı. Denizi severdi, hayatı severdi, tutkuyu bilirdi; Fakat aşk bütünüyle geldi ona, tüm tutkusu o oldu. Edebiyata ve aşka bir tempodur tutturduk. Sonrasında ise bu yolculuğumuz başladı. Tek savaşımız tabi ki aşk değildi. Azimdi; ilk andan son ana kadar verilen azim. Yaşamak ve ölüm bunlarda bir azim. Çıktığı bu yolculukta kendini yoktan var eden bir adamın azmiydi. Okuduğum ise sadece bir kitap değildi. Bundan sonrası spoiler vermek istemiyorum. Jack Londan Hakkında Hayatın içinden gelen karakteri,tutkulu tarzı, edebi gücü ve kurgu dünyası ile karşımıza çıkan bir yazardır. Kendisinden 12 eser okudum ve bu birikime dayanarak çok şey yazmak istiyorum.. Bir çok dünya edebiyatı yazarı var evet ama London'un farkı ne peki? Denizlerden, kuzey topraklarından, bir çok akıntılardan sürüklenmiş; son dalgayla, tuzlu teniyle kendisini edebiyatın kıyısına bulmuş.. Bir çok türde eseri olmakla birlikte, başarıyı yakalamıştır. Okuyucu olarak beni hiç bir zaman hayal kırıklığına uğraşmadı her zaman tutkuyla okudum,övdüm. Her eseri benim için farklı bir mecaraydı. İlk paragraftan itibaren yakanıza ellerini geçiriyor, hadi gel birlikte serüvenimiz var çağrısını veriyor size. Ayrıca çevrem de kitap yada yazar önerisi istediğinde önerdiğim tek isimdir. London okumanız için birikiminizin olmasına gerek yok, istediğiniz eseriyle okumaya başlayabilirsiniz. Ve Jack London'u çevirmen Levent Cinemre 'den okumanızı tavsiye ederim. Unutmayalım ki herkes biraz Martin Eden herkes biraz da Jack London . İçimizden, ruhumuzdan karakterler; belki de aynı hayatlardan, yollardan karakterler. Alıntılar ''Sen kitapları okuyarak kendi yolunu kendi başına buldun.'' ''Kitapları ve aşkı bulduğu ana kadar hep dolaşmış ve aramıştı.'' ''Kendi başının çaresine bakmış bir kızın gözleri yumuşak ve kibar olamaz.'' ''Hayat büyük bir hata, utanç verici bir maskaralık.'' ''Sadece sevdim seni.O kadar çok sevdim ki bırak senin gibi canlı bir kadının kalbini, taşı bile eritmeye yeterdi aşkım.'' Gözüm kapalı bütün okur kitlesi ve yaş grubuna tavsiye edebilirim. Okuyalım, okutalım. Kitapla kalın..
Martin EdenJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025134,8bin okunma
Martin Eden'in yeri bende hep ayri olacak. Bence ben onun gibi tutunamadim hayata. Her konunun var olduğu içimize işleyen nadir eserlerden❤️🥰kitapla kalalım🤗
Özlem
Benimde eşik noktam Martin hocam. Tutunamadık, son anında bile azimliydi, tutumluydu.Teşekkür ederm, kitapla kalalım🫶🏻