2017 83. kitabı
Okunma: 22 Aralık 2017 15:58
Beni çok yoran kitaplardan biri oldu. Siyasal olmasından mütevellit sanırım, çok ağır ilerledi. Hele de son altmış sayfa bitmek bilmedi. Romanı okumaya başlayınca büyük bir şaşkınlık yaşadım. İntihar eden kızlardan, bir iç darbeden bahsediyordu. Bunlar ne zaman olmuş diye şaşırdım ve biraz da kendime kızdım. Ama araştırınca bunların hepsinin bir kurgu olduğunu acıyla gülümseyerek öğrendim. Madem kurguydu neden kitabın başında yazar bundan bahsetmemişti. (?) Tarafsız yazdığını düşündüm kitap başında ama yine de bir tutarsızlık vardı kitapta. Bunu pek iyi açıklayabileceğimi sanmıyorum. Ama bahsettiği İslamcıların gerçek bir Müslüman gibi hareket ettiklerini gerçekten düşünen var mı?
KarOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 202517,7bin okunma
Kurmaca işte. Yazarın en güçlü silahı. Bu romanda OP de yapmış. İlk basıldığında büyük tartışmalara yol açmıştı. Çok eleştirildi. Acaba OP bu romanı şimdilerde kaleme alsa mekanın adını Kars yapar mıydı merak ederim hep. Çünkü eleştirilerde kullanılan bir argüman da yazarın Kars'la alakalı maddi hatalar yaptığı üzerineydi. Bana kalırsa bir yazarın bir kentle alakalı maddi şeyleri de deforme etme hakkı vardır. Bu bir kurmaca. Adam kurmuş işte. Darbenin nevine çok kızıldı. Darbeyi yapanlar sol+devlet idi. Darbenin muhataplarıysa "ayrılıkçılar" ve "dincilerdi". Muhafazakar kesimin eleştirilerini hatırlamıyorum. Ama sol, "ayrılıkçılarla" böyle bir karşılaşmaya itiraz ediyordu. Bir itirazları ise artık devletle bu tür ilişkilerin sol için çoktan mahkum edildiğini söylemeleriydi. Bir yazarın amacı elbette haklı ya da haksız çıkmak değildir. Ama OP, bana sorarsanız, sol konusunda haklı çıktı. Benzer bir şey de ben yaşadım. Paul Auster'in Yanılsamalar Kitabı'nı okumuştum. Adam Hektor Mann isimli kahramanına o kadar gerçeklik duygusu vermişti ki, yani beni o kadar kandırmıştı ki, internetten aradım. Adam tamamen yazarın kurgusuymuş. İşin garibi, ben gibi çok arayan olduğunu googledan çıkan sonuçlardan anlamıştım. :))))))) Kaleminize sağlık
Ayşe Erdem
Teşekkür ederim. İlk defa Orhan Pamuk okuduğumdan sanırım, kalemini anlatmakta güçlük çekmiş olabilirim. Ve ilk defa bir siyasal roman okudum, pek alakam olmadığı da anlamamda güçlük çektiren diğer unsur oluyor. Yorumunuz için teşekkür ederim. Daha sakin bir kafayla romanı tekrar düşününce yorumlarınıza tekrar göz atacağım. Kurgu konusunda ise gerçekten iyiydi. Sizin de kaleminize sağlık ^^
Ayşe Hanım incelemenizi okudum ve birkaç bilgi paylaşma ihtiyacı hissettim. Belki bazı noktaların aydınlanmasında yardımcı olur. Kitabın yazıldığı dönemde (aslında birkaç yıl önce) başta Batman olmak üzere o bölgede art arda çok sayıda kadın intiharları yaşandı. Bu intiharlar bir şekilde medyaya çok fazla yansımadı veya yansıtılmadı diyelim. Yine de ufak bir arşiv araştırması yaparsanız birkaç habere ulaşabilirsiniz. Bu intiharların sebebi net olarak anlaşılmadı. Ancak intiharlar başka intiharları da tetikliyordu. Eğer hafızam beni yanıltmıyorsa rahmetli Savaş Ay bu konuya bir el atmıştı sanırım. Ben de tamamen farklı bir konuda bir haber için 2004’te Batman’a gitmiştim. O dönemde bile hala tek tük intihar vakaları oluyordu. İlginçtir, Batman’da yerel muhabirlik yapan ve bana 1 hafta boyunca rehberlik eden gazeteci bir abimin de yıllar sonra intihar ederek vefat ettiği haberini aldım. Neyse, Orhan Pamuk Kar romanında aslında bu olayları ele almak istedi. Ancak tamamen bilinçli bir şekilde Batman yerine Kars’ı seçti. Çünkü Metin Abi’nin dediği gibi yaşanan olayları bir kurmacaya dönüştürecekti ve bunun için tamamen farklı bir şehir seçmesi gerekiyordu. Neticede Türkiye’de bu olaylar yaşandı ama Orhan Pamuk bir roman yazarı olduğu için bu olaylardan sadece beslendi desek yanlış söylemiş olmayız sanırım... Kaleminize sağlık. Saygılarımla...
Ayşe Erdem
Necip Bey bu yorumu yapmanız iyi oldu. Sitenin amacını bir kere daha görebildim. Bir açıklamaya ihtiyacım vardı hatta bu yüzden arkadaşımı arayıp bu romanın ne söylemek istediğini bana açıklamasını isteyecektim :) O yıllarda henüz ilkokul çağındaydım. Belki de bu yüzden bilmiyorumdur. Hatta gerçekse ben neden araştırıp öğrenmemişim diye hayıflandım. Kurgu ise de fazla abartı demiştim ki gerçeklerden beslenip kurgulaması bu düşüncemi söndürdü. Bilgiler için teşekkür ederim. Sizin de kaleminize sağlık ^^
Orhan Pamuk'un en önemli özelliği de budur zaten. Müthiş bir kurgu yaratıyor ve o kurgunun içerisinde geçen olayların gerçek olduğuna sizi inandırıyor. Bir noktadan sonra kurgu mu gerçek mi ayırt edemiyor okur. Kara Kitap'ı okuyan herkes Celal Salik'i aslında Orhan Pamuk zannediyor... Kırmızı Saçlı Kadın'ı okuyanlar ise Orhan Pamuk'un ilk aşk hikayesi zannediyor Kırmızı Saçlı Kadın'ı... Bu soruların hepsini ise Babamın Bavul'u eserinde yanıtlıyor yazar. Babamın Bavulu'nu tavsiye ederim, yazarı yakından tanımak ve anlamak isteyenlere.
Ayşe Erdem
Kırmızı Saçlı Kadın'ı okudum sadece yazdıklarınızdan. Yazarı okumaya devam edeceğim, bu yüzden Babamın Bavulu'na göz atmayı düşünüyorum. Bilgiler için teşekkür ederim. :)
Ben de sonunu getirememiştim