Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

304 syf.
9/10 puan verdi
Ursula K. Le Guin’in hemen hemen herkese tavsiye ettiğim kitabı. Son derece özgün bir konuya sahip ve okuyucuyu gayriihtiyari düşünmeye sevk ediyor. Yazar kitapta cinsiyetsiz bir toplum kurgulamış. Cinsiyetsiz bir toplum yaratma fikri gerçekten son derece etkileyici bir fikir. İtiraf etmeliyim ki, böyle bir şeyi daha önce hayal dahi etmemiştim. Şimdi ise cinsiyetsiz bir toplumun nasıl sonuçlara gebe olacağını az çok kestirebilir haldeyim. Gerçekten de cinsiyetsiz doğsaydık ikili ilişkilerimiz nasıl olurdu hiç düşündünüz mü? Ya da kitapta olduğu gibi, belirli zaman dilimlerinde kadın belirli zaman dilimlerinde erkek olsaydık hayatımız nasıl şekillenirdi hiç merak ettiniz mi? Düşünün; birilerinin bebeği olduğunu öğrendiğimizde ilk aklımıza gelen soru ne oluyor? Ben cevaplayayım: O bebeğin cinsiyetinin ne olduğu sorusu oluyor. Gerçekten de insanın doğar doğmaz edindiği ilk kimliksel özelliği genelde cinsiyetidir. Bebeğin ismini bile cinsiyetinden sonra soruyoruz. Yazar adeta kitap boyunca bunu eleştiriyor. Cinsiyetsiz bir yaşamın toplumsal, siyasal etkileri, toplumu, toplumdaki bireylerin hayata, yaşadığı dünyaya bakışlarını nasıl şekillendirdiğini merak ediyorsanız okuyacağınız en doğru kitap bu kitaptır. Biraz da konuya değinmek gerekirse; kitap her yanı karla, buzla kaplı, her zaman soğuk bir dünya; “kış” gezegenini anlatıyor. Gezegende yönetim biçimleri, yaşam felsefeleri farklı insan toplulukları ve ülkeler var. İnsanların tümü yerel tabirle; “somer”, yani cinsiyetsiz. Aylar 26 gün. Bir aylık sürede, sadece kısa bir dönemde, (4-6 gün) hormonal dengeleri belirli bir cinsiyete evrilip, kadın veya erkek oluyorlar. Bu sebepten olsa gerek bu gezegende cinsiyetten doğan hiçbir statü farkı yok. Ne erkeğin kadına ne de kadının erkeğe bir üstünlüğü söz konusu. Bu çerçevede işlenen konular genel olarak politik, sosyolojik ve felsefi konulardan oluşuyor. Özellikle kitabın içerisinde yer alan politik göndermelere ve felsefi bakış açısına hayran kaldım. İncelememin başında da söylediğim gibi soran herkese tavsiye ettiğim bir kitap. Mutlaka okuyun.
Karanlığın Sol Eli
Karanlığın Sol EliUrsula K. Le Guin · Ayrıntı Yayınları · 20213,030 okunma
··
2.102 görüntüleme
les fleurs du mal okurunun profil resmi
Psikolojideki anima, animus, androjen ve belirsiz cinsiyet kavramları da aslında bunu söylüyor. Örneğin animus, erkeğin içindeki kadınlık, anima da kadının içindeki erkekliktir. Kurama göre, her iki cinsiyette de karşı cinse ait özellikler vardır. Dozu değişiyor sadece. İncelemenizden anladığım kadarıyla kitapta bu doz herkes için en ileri boyutta. Merak ettim, okuyacağım!
Semih Doğan okurunun profil resmi
Güzel bir bilgi verdiniz. Kitapta da hemen hemen dediğiniz gibi hormonlarla alakalı bir durum olarak yansıtılıyor. Fakat bilimsel olarak anima veya animus olarak ifade edilmiyor elbette. Hem ilginizin olduğunu hem de mesleki açıdan bağlantılı olduğunuzu gördüğüm için okumanızı kesinlikle tavsiye ederim. Farklı bir şeyler katabilir.
Cem okurunun profil resmi
dünyanın doğum günü'nü okudunuz mu le guin'den? cinsiyet ve cinsellik konusunda herhalde bu eserindeki öyküler kadar şaşırtıcı birşey yazmamıştır
Semih Doğan okurunun profil resmi
Maalesef okumadım o eserini. Araştırma listeme ekleyeyim hemen, teşekkürler.
1 sonraki yanıtı göster
arifsahin okurunun profil resmi
Aslında kitap secmemde, başkalarının önerileri çok da önemli olmaz ama güzel bir inceleme olmuş, sadece bu incelemenin heyecanıyla bile okunmaya değer:)
Semih Doğan okurunun profil resmi
Bu şekilde kitap okunmasına vesile olmak bir hayli mutlu ediyor beni. Şimdiden iyi okumalar :)
Nesrin A. okurunun profil resmi
Daha dün bu kitabı düşünmüştüm adı neydi diye, eşim sen seversin oku diyerek arka yazısını okutmuştu bir zaman önce. Güzel bir hatırlatma oldu bana.
Semih Doğan okurunun profil resmi
Tekrar unutmadan hemen okuyun o zaman :)
Roquentin okurunun profil resmi
Semih ya, sayfa kaçtan sonra anlamaya başlarım 🙄😥
Semih Doğan okurunun profil resmi
Sana kaç lazım? :) Şaka bir yana, başından itibaren anlaman lazım. Terminolojisine takılma, konuya odaklan ve sürüklen...
8 sonraki yanıtı göster
Bendis okurunun profil resmi
Çok enteresan, listeye alındı. Katkı için teşekkürler...
Semih Doğan okurunun profil resmi
Rica ederim, iyi okumalar şimdiden.
Filiz Genç İpek okurunun profil resmi
Ben okurken toplumun cinsiyetsiz olmasının şu anda yaşanan kadın-erkek eşitsizliğine cinsiyetsizlik üzerinden bir gönderme olduğunu düşündüm. Ursula le Guin’in müthiş bir toplum eleştirmeni olduğunu görüyorum. Toplumu katmanlarına ayırıp fantastik bir kurgu ile mülkiyet kavramını, cinsiyet üzerinden eşitsizlik kavramını gözüne sokmadan gündeme getiriyor ki bence böylece Okurunun geçerli sistemin dayatmalarını görmesini, dayatmalarının üzerinde düşünmesini sağlıyor.
Semih Doğan okurunun profil resmi
Katılıyorum Filiz Hanım. Ursula K. Le Guin, usta bir yazar. Vermek istediği mesajları çok fazla gizlemiyor; ama apaçık önümüze de sunmuyor. Mutlaka düşündürüyor ve düşünürken sistemi eleştirir buluyor insan kendisini. İyi bir sanatçı, iyi bir yazar, tam olarak böyle olur bence. Ömrümün bir döneminde bu eseri tekrardan okuyacağım. Bakalım o zaman neler düşüneceğim.
Bu yorum görüntülenemiyor
Roquentin okurunun profil resmi
Inceleme çok güzel olmuş derhal okumalı:)
Semih Doğan okurunun profil resmi
İlginizi çekmesi mutlu etti beni :)
14 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.