John Verdon’un Aklından Bir Sayı Tut ile başlayan dedektif Dave Gurney serisinin 6. kitabı Fırtınada Yanacaksın ilk 5 kitaba göre bence kurgusu en sağlam olanı.
Son sayfalarına kadar tam anlamıyla Gurney’in de sizin de olayı çözemediğiniz çok bilinmeyenli bir denklem adeta.
Polisiyede en sevdiğim ve görmeyi beklediğim şey, arka planda bilgi veriyor olması. Bunu en iyi yapan kuşkusuz Ahmet Ümit Bir polisiye okuduğunuzu düşünürken, tarihin, sanatın, mimarinin, arkeolojinin içinde bulursunuz kendinizi. Bu kitapta da olay örgüsünün arka planında geçmişten günümüze ırkçılık konusunda bilgi aktarılıyor.
Serinin 6. kitabını bu yönüyle de beğendim.
Ayrıca sanırım seri romanlardaki karekterlere farkında olmadan bir bağlılık geliştiriyoruz. :) Dave Gurney, uzun zaman ara verince özlediğimi hissettiğim, karakterini, duruşunu kendime yakın bulduğum, Başkomiser Nevzat’tan sonra okumayı en sevdiğim polisiye karakteri. Olayları çözerkenki sakinliği, sağduyusu, tarzı, eşi Madeleine ile kırsaldaki yaşamları ve aynı Nevzat gibi ailelerinde yaşadıkları kayıplar da benim için onları ete kemiğe büründüren özellikler.
Son bir dip not olarak; her ne kadar serinin her kitabında birbirinden bağımsız kurgular olsa da, Gurney’in hayatında olan bitenlerin kronolojisine hakim olabilmek için ben sıralı okunmasını tavsiye ederim.
Tüm polisiye severlere keyifli okumalar dilerim. :)