Merhaba arkadaşlar. Perry Mason okuma serimize kaldığımız yerden devam ediyoruz. Yine çok eğleneceğimizi söylemek isterim. Efsanevi Maymunlar diye çevirisini yapabileceğimiz The Case of the Mythical Monkeys, bizlerin karşısına ‘Gör Duy Sus’ olarak çıkarılmış. Artık herhangi bir serzeniş yapmıyorum yalnızca gülümsüyorum.
Kurguya baktığımızda ise biraz merek uyandırıcı. Mauvis Meade adında çekingen bir yazar var. İnsanlardan çok fazla çekiniyor. Son olarak sekreteri olan Glads Doyle’i kendisi yerine bir ajansla görüşmesi için gönderiyor. Dikkatimi çeken noktalar ise Doyle’nin 9-5 çalışması ama bunun yerine aynı saatlerde dağda kayak yapmayı tercih eden biri olduğu bilgisini. Buna rağmen Meade ona yola çıkmadan önce dağlardan nasıl gideceğini anlatıyor. İlginç olansa Doyle’nin yolda kaybolması, aracının çamura saplanması kısmı. Bundan sonra bir dağ kulübesine geliyoruz. Daha sonra burada bir ceset çıkınca baş şüpheli Doyle olarak gözükse de benim aklıma onu oraya yollayan Meade geldi. Epey bir kendisinden şüphelenerek ilerledim ben. Kendi kendime de gözükene herkes bakar önemli olan görünmeyeni görmek diye ne gazlar veriyorum ama görmeliydiniz beni.
Sonuç olarak oraya yollandı, kayboldu, birinin yanına sığındı, sabah uyandı bir cesetle ve yanına sığındığı kişi ortalıkta yok. En kötüsü de cinayet aleti de orada ve her yerinde de Doyle’nin parmak izleri. Açıkçası bunlar beni heyecanlandırdı ama Mason çözümlemelerine şimdiden o kadar alışmışım ki katil kesin başka yerde, olay Doyle’nin başına patladı diye kendimi avutmaya devam ettiğim satırlar hala aklımda. Bu arada oraya gönderilme amacı, romanıyla büyük başarı yakalayan yazar Meade’nin bu romanı gişe rekorları kıracak bir film yapmak için yapacağı görüşmeye Doyle’i göndermesi olarak özetleyebiliriz.
Diğer yandan yazarın kitap tarihine göre çok iyi bir bakış açısı yakaladığını söyleyelim. O da Komiser Tragg’ın Perry Mason’a söylediği (Sayfa 29) şu telefonun üstünde bir ekran olsaydı da halimi görseydin şeklindeki konuşması. Evet, görüntülü arama bir nimet ve biz bunun farkında bile değiliz. Önceki dönem insanlarının hayali olan bu icat günümüzde önemsiz bir detay gibi gözükse de tek bir görüntü kaydı veya görüşmeyle ne gibi sorunlar ve sıkıntılar halledilebilirdi diye düşünmeden de yapamıyorum yani. Diğerlerinden farklı olarak bu eserde yakaladığım en güzel bakış açısı ve düşüncelerden birisi de buydu bana göre. Bunu da eklemek istedim.
İncelemeler:
#54080005#81013469#81346276#84407532#85307635#87829552#88739286#89546521#90897283#134189056#262745858#262953941#264244614#265224602#265373021
Okumalar:
Ölen Kim
Siyah Otomobil
Şantaj
Tuzak İçinde Tuzak
Hepimize iyi okumalar dilerim..
Gör Duy SusErle Stanley Gardner · Akba Yayınları · 19716 okunma