Zweıg ! Sen kimle hesaplaşıyorsun?
2025 6. kitabı
Okunma: 04 Mart 2025 15:30
Stefan Zweig novellalarındaki içerikleriklerinin temel aldığı evrensel anlam arayışları ; üslubundaki özgünlük ve derin psikolojik tahlillerdeki başarısı su götürmez bir gerçek.. Peki ya bu usta yazarın kaleminden çıkan menkıbeleri okudunuz mu hiç? Rahel tanrıyla hesaplaşıyor 3 menkıbeden oluşuyor. *Rahel Tanrı’yla hesaplaşıyor *Üçüncü güvercinin hikayesi *Ölümsüz kardeşin gözleri •Yazar genel anlamda da hayatı boyunca toplam 5 menkıbe yazmıştır.Diğer iki menkıbesi Gömülü Şamdan ve Hayatın Mucizeleri - Ormanın Üzerindeki Yıldız - Zıt İkizler (zıt ikizler). ‘dir. •Yazar ilk öykümüz olan “Rahel tanrıyla hesaplaşıyor”da kutsal kitaptaki anlatım biçime benzer ,şiirsel bir üslup kullanır.Ve öykünün bildiğimiz kısmının sonunu kendi yorumuyla tamamlar. içeriğine geçecek olursak; Kudüs’te bi fırtına bir kasırga bir kıyamet başlar birdenbire.Tanrı kendisine değil de putlara tapan bu halka öfkelenir ve gazabını gönderir.Diriler hiçbir şeyin farkında değilken bir ölü cesaretini toplar ve yaratıcıya seslenir: “Rahel “ Kimdir bu kişi ve nedir hikayesi… Lavan’ın kızı Rahel Yakup peygamberin eşi ve Yusuf peygamberin annesidir.Rahel’in halasının oğlu olan Yakup peygamber onları ziyarete geldiği sırada bir kuyu başında çobanlık yapan Rahel’i görür ve birbirlerine o anda aşık olurlar.Ancak Lavan kızını Yakup’a hemen vermek istemez ve onun yedi yıl kendisine hizmet etmesi karşılığında vereceğini belirtir.Ancak yedi yıl sonra zamanı geldiğinde Rahel’in küçük kızı olduğunu ve büyük kız evlenmeden küçük kızı veremeyeceğini bahane ederek Lea’yı Yakup’a sunar…Ve Rahel tüm bu anlara gözleriyle şahitlik eder.Onunla kavuşmak için bir yedi yıl daha beklemek zorunda kalır… Aslında bu kısımları çok uzatmak istememiştim.Ancak bu kitabı okurken eş zamanlı olarak Tevrat’tan yaratılış 29-31 ‘i uzunca okuyup ve ibranice versiyonunu da dinlediğim için incelememde yer vermek istedim.Devamında Rahel acılar içinde Yakup’u ne kadar severse sevsin onu Allah’ a olan bağlılığı nedeniyle kardeşiyle paylaşmak zorunda kalması ve yine sadece Allah için sabırla yıllarca bekleyişini ele alıyor. Bu hesaplaşma kimin? Rahel’in mi? Zweıg’ın mı? “yaşanan hayal kırıklığını ve zulmü kabullenemeyen rahel inandığı tanrıyla nasıl hesaplaşıyorsa, belki onun da hesaplaşma şekli buydu, karşısına geçip “neden?” diye sormak isteyen zweıg bunları bu şekilde kaleme aldı.Hikayenin bildiğimiz kısmına bilmediğimiz bu hesaplaşma kısmını ekledi.Ve bu şekilde adeta bizi de tanrıyla yüzleştirdi. Rahel bu şekilde Tanrıya sadece “sana inandığım için” çektiğim bu acılar ne kadar adil diye soruyor? Sen sonsuz merhametinle bu halka şu an merhamet etmeyip onları helaka sürüklerken ben cüzi iradem ve merhametimle şevkat gösterdim. Sen sonsuz sabrına rağmen onlara zaman veremezken ben bu halimle yıllarca sebat ettim diyerek cüretkar karşılaştırmalarda bulunuyor. Neyse sanırım biraz kendimi tutmam gerek çünkü kitap hepi topu 70 sayfa ve ben henüz ilk öyküden bahsedebildim… İkinci öykümüz olan “Üçüncü güvercinin hikayesi”oldukça kısa ve çarpıcı bu öyküde kutsal kitaba ithafen yazılmış ve orjinal metnin sonuna zweıg kendi özgün yorumunu getirmiş.Kısaca içeriği; Nuh Peygamber; gemi bir dağın tepesinde oturduktan sonra tufanın bitip bitmediğinden ,suların çekilip çekilmediğinden emin olmak için güvercin gönderir.İlk güvercin konacak yer bulamayınca hemen geri döner.Yedi gün sonra ikinci güvercini güvercini gönderir.Güvercin ağzında bir zeytin dalıyla geri döner .Bu suların çekilmeye başladığının işaretidir.Ve bir hafta sonra üçüncü güvercin gider ancak dönmez.Hikayenin geri kalanında son güvercinden kutsal kitap bahsetmez.Ama zweıg bu güvercini kendiyle bütünleştirmiş geri dönmemesini tufanın bitmesi yani barış değil savaşın dehşetli görüntülerinden dolayı gücercinin kendine bir yer bulamayıp konumlanamayışına bağlar.Eğer yazarın hayatını az çok biliyorsanız aradaki benzerliği fark etmişsinizdir… Son öykü “Ölümsüz kardeşin gözleri” Beni en çok etkileyen ve kitapta sayfa olarak da en çok yer kaplayan öykü..Metnin başlangıcında epigrafında yer alan Bhahawad-Gita hinduizm'in evrensel değer taşıyan felsefesini ve hikmetini içeren en büyük kutsal kitaplardan biridir.Ve bu metne esin kaynağı olmuştur.Bu öykünün içeriğinden çok fazla bahsedemeyeceğim(çünkü ineceleme çok fazla uzun oldu)..Ama benden bıraktığı izlenimlere değinmek zorundayım.Kitabı az önce bitirdim ve sıcağı sıcağına ” Virata”dan bahsetmeliyim.Sanırım bu karakter stoacı felsefenin vücut bulmuş hali. Erdemin dört adının hayat bulmuş versiyonu.Bir savaşçıyken, hükümdarın danışmanına ,ordan yargıçlığa , yargıçlıktan ,mahkumluğa ,mahkumluktan münzevi ve kimsesiz bir hayata oradan köpek bakıcılığına sürüklenen ve her bir detayda bir kendini bulma ve Allah’a yaklaşmaya çalışma öyküsü… Virata’nın uyanışı; kardeşini ,kralın ricası üzerine ülkesini kurtarmak için girdiği bir savaşta istemede yanlışlıkla öldürmesiyle başlar.Kardeşinin o ölü gözlerindeki bakışı yaşamı boyunca peşini bırakmaz ve bu vicdan azabını son nefesine kadar hisseder. Büyük bir farkındalığa ulaşır: #267508161 Yargıçken verdiği cezalara vicdan azabı hissetmesine neden olur.Ve cezalandırmanın yalnızca yaratıcıya mahsus olduğuna kanaat getirir. Bunda kardeşinin gözlerindeki bakışa rastladığı bir mahkumun ona hesap sorması ve bunu üzerine onun mahkumun yerine zindana girmesi,acı çekmesi,sorgulaması büyük rol oynar. Daha sonra inzivaya çekilir.Ve ıssız bir ormanda insanlardan uzak bir ermiş hayatı yaşar.Ancak ölmüş kardeşinin o ölümsüz bakışlarına aylar sonra bir kadında tekrar rastlar ve bu kadın herkesten uzak,eylemsiz bir hayat yaşıyor olduğunu zannetse de yine de başkalarının hayatını kötü etkileyebileceğini düşünmesine neden olur. Bu karakter bende şu sorgulamalara neden oldu: >>İnsanın gerçekten hiçbir hayatı etkilemeden yaşaması mümkün müdür? >>Günahlardan kaçınmak insanlardan kaçmakla sağlanabilir mi? >>İnsanın yaşamadığı,sınanmadığı bir konuda hüküm vermesi ne kadar adildir? >>İnsan hiçbir şey yapmamış olsa dahi bir kötülüğe neden olmuşsa suçlu hükmünde midir? Neyse bu incecik kitaba neden bu kadar şey yazdım bilmiyorum.Tek bildiğim bir Stefan Zweig kitabı okuduysam üzerine saatlerce ,hatta günlerce konuşabileceğim ve gördüğünüz gibi yazabileceğim…:) Çünkü onun kitaplarını okuyarak onu veya yazdıklarını değil kendimi okuyormuş gibi hissediyorum. ~Kitaplar hep yolumuzu aydınlatmaya devam etsin~
Rahel Tanrı’yla HesaplaşıyorStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202124,8bin okunma
2.340 Gösterim
Bahar keskin Kitapla İnceleme Yazısında Hesaplaşıyor Kitabın ara toplamını çıkartıp incelemende onunla iyice hesaplaşmışsın. İnceleme yazında kitap hakkında faydalı bilgiler okudum. Kitabın sana bıraktığı fikirler ve hislerle birlikte özgün yorumlamalarını da ayrıca içine katmışsın. Kitaba karşı merak uyandıran bir inceleme yazısı olmuş. Özenli kitap seçkileri yapan bilinçli bir okur olarak inceleme yazılarını ve paylaşımlarını her zaman takip ediyor olacağız. Ellerine sağlık Bahar
Bahar keskin
Öncelikle bunları sizin gibi harika incelemeler yazan birinden duymak beni öyle mutlu etti ki🌸İzinizden gelmeye çalışıyoruz😇 Stefan Zweig denince aklıma ilk siz geliyorsunuz 🌟bu yüzden yorumunuz benim için önemli✨Güzel düşünceleriniz için teşekkür ederim 🙏
İlk iki kitabı okumadım ama Ölümsüz Kardeşin Gözleri kitabını okuduğum dönem beni çok etkilemişti. Halende etkisindeyim. Özellikle "Eylemsizlikte bir eylemdir," düşüncesi beni derinden etkilemişti açıkçası. Ve üzerine bu fikirden ilham alarak yakında çıkacak olan kitabıma bir hikaye yazdım. Zindanda geçen kısmı ise büyük dersler barındırıyor diyebilirim. Kesinlikle okunması ve daha fazla öne çıkması gereken bir kitap. İncelemeniz için teşekkür ederim. Sayenizde diğer iki hikayeyi de okuma listeme almış oldum ☺️
Bahar keskin
Öncelikle değerli yorumunuz için çok teşekkür ediyorum 🙏Beni de en çok etkileyen hikaye son hikayeydi.Çok katmanlı ve her aşaması felsefi derinliğinden dolayı düşündürücüydü.Bu hikayeden ilham alarak yazdığınız hikayeyi de merakla bekliyorum ✨🧚‍♀️✅diğer iki hikayeye de mutlaka şans verin 🙏Şimdiden iyi okumalar✨
1000k da inceleme okumanın zararı ne diye sorsanız.. cevabım.. kesinlikle.. kendi okuma programınızı sekteye uğratması olurdu. Şimdi işin yoksa kendi okuma programının arasına bu kitabı sıkıştır.. Ahh.. tek derdimiz bu olsun.. Teşekkürler.. Zweig'in bu kitabını okumamıştım.. hade bakalım .. okuyalım..
Bahar keskin
Yüksel bey muhakkak okumalısınız👌 sizin gibi okuduğu her kitaba çok farklı perspektiflerden bakabilen birinin bu kitapta neleri göreceğini ve ne tip marjinal tespitlerde bulunabileceğini çok merak ediyorum🙏🌸
Kitabı okurkenki mükemmel derinliğinizi bize kısmen de olsa aktardığınız bir inceleme olmuş. Okuyup geçmeden, o kitaba hayatınızda yer vererek okumanız beni her zamana çok etkiledi. İncelemelerim devamını heyecanla bekliyorum.🌸🤍👏🏻
Bahar keskin
Çok teşekkür ederim Destan hanım🌸11 yıldır okuduğum her kitabı ilk sizinle konuşabildiğim için kendimi çok şanslı hissediyorum 🙏birbirimizden öğreneceğimiz daha çok şey var📚🥳💖
Yine çok özenli yazılmış bir inceleme, harikasın Baharcığım 👏🏻👏🏻
Teşekkür ederim @Okumaklubu_2023 ablacığım🙏