2025 18. kitabı
Okunma: 19 Mart 2025 22:43
Osamu Dazai / Öğrenci Kız Yazarla tanışma kitabım oldu. Genel olarak yazarın kaleminin karamsarlık barındırdığını okuduğum yorumlardan biliyordum ama karamsarlığını nasıl yansıttığını merak ediyordum. Yaşı tam olarak belirtilmeyen bir ergen öğrenci kızın sabah uyandığı andan akşam yatana kadar geçirdiği sürede kendine ve çevresinde olanlara karşı hissettiklerinin anlattıldığı bir kitap. Çocukların güzel ve saf olduğunu, kendisinin ise büyümeye başlamasıyla saflığını yitirdiğini ve kötü bir kız olduğunu düşünen biri. Bu düşünceyi bir çok yerde görüyoruz. Bu konudaki endişesi çok büyük. “Kendim de bir kadın olduğumdan kadınların içindeki pisliği çok iyi biliyor ve dişlerimi gıcırtadacak kadar nefret ediyorum” cümlesinde de görüldüğü gibi kadınlara karşı duyulan büyük bir nefret var ama bu nefretin nedeni belirtilmiyor. Dazai’nin kadınlara karşı tutumunu merak etmemek elde değil. Babasını kaybetmiş ve ablası da evlenip evden ayrılmış bir kızın annesi ile birlikte yaşarkenki mutsuzluğu ve hayata bakışı okurken sizi şaşırtmıyor. Çok yalın bir şekilde anlatılan hisler ergen sancıları olarak geçirilmeyecek kadar derinlik taşıyor. Her düşüncesi üstünde düşünülüp tartışılacak kadar yoğun duygular hissettiriyor. Evlerinde bulunan iki köpekten güzel olanı sevip çirkinin yüzüne bakmamasını kendi fiziksel durumuyla içselleştiriyor. Bir yandan tek başına toplu taşıma kullandığı için çocukluğunun bittiğini düşünürken bir yandan da yaptığı ve çocukça olduğunu düşündüğü davranışlarıyla bocalama yaşıyor. Yetişkinlikle çocukluk arasında iniş çıkışlar yaşayan öğrenci bir kızın düşüncelerini ve hislerini 60 sayfalık bir kitapta okumak isteyenler için güzel bir tercih olabilir ama Osamu Dazai’nin kalemiyle tanışmak için ilk tercih mi olmalı bilemedim. Kitabın sonunda altı sayfalık bir inceleme yazısı bulunuyor. Kitabı gerçekten çok güzel analiz eden bir açıklama. Almak isteyenlere önce o kısma bir göz gezdirmelerini öneririm. Keyifli okumalar…
Öğrenci KızOsamu Dazai · İthaki Yayınları · 202213,6bin okunma
2.553 Gösterim
Benim de Dazai den ilk kitabımdı Öğrenci Kız . #237454532 İkimizde farklı yönlerine dikkat kesilmişiz elinize, dimağınıza sağlık :) 4 eser okudum evet bence bu kitapla başlamak iyi olmuş olabilir... Okuduklarım arasında en karamsarı İnsanlığımı Yitirirken idi. Bakış açısı, üslubu ve gerçekliğiyle okumaya devam edeceğim bir yazar yine de.
Esra
Kültür Ebesi çok güzel ve detaylı bir inceleme olmuş Öğrenci Kız paylaşımınız. Yazarla tanışma kitabım olduğu için bakış açısını henüz anlayamadım ama diğer kitaplarını da okumak istiyorum.
İnsanlığımı Yitirirken daha popüler olmasına rağmen onunla başlamamanız iyi olmuş:) 👍
Esra
Teşekkürederim LâL 🤗 Soytarı Çiçekleri bende yoktu onu da alayım o zaman:)