Ölüm Melekleri
2024 308. kitabı
Okunma: 15 Aralık 2024 00:00
Okuduğum en değişik ve bir o kadar da güzel olan kitaplardan biriydi. Sonunda ikinci bir kitabının daha çıkacağı haberini aldım -tabi şimdiye çoktan çıkmıştır- ama öyle olmasaydı bile hikayedeki tüm olaylar tatmin edici bir şekilde sona erdirildiğinden bu şekilde bile oldukça iyiydi. Herşeyden önce çok fazla üzerine düşünülmüş özgün bir distopya düzenine sahip ki bu da kitabın en çekici özelliklerinin başında yer alıyor. Neyse ben direkt konuya geçeyim: Ölümsüzlüğün hüküm sürdüğü bir dünyada insanlara ölümü sağlamak Tırpanların görevi ve bu eyleme de devşirmek deniyor. Hikâye ise Tırpan çırağı olarak seçilen biri kız diğeri erkek iki gencin yani Citra ve Rowan'ın etrafında ilerliyor. Şimdi şöyle ki ikisi de gönüllü olarak çırak olmadı koşullar onları buna itti. Başta aynı akıl hocasından sakin sakin eğitim alsalar da bir noktada öyle birşey yaşanıyor ki aniden iş kazananın kaybedeni devşirmek zorunda olduğu bir duruma evriliyor. (Buradan Sonrası Biraz Spoiler İçeriyor Ama Önemli Şeylerden Bahsetmedim Yani Yinede Okuyabilirsiniz) Herşey alt üst olduktan sonra Tırpan Faraday iki öğrencisini de bu durumdan kurtarmak için büyük bir fedakarlıkta bulunuyor gel gör ki belirli bazı kişiler tarafından -Goddard iti- onun bu fedakarlığı boşa çıkarılıyor, neticede Citra ve Rowan'ın sonu ölümle bitecek yarışlarında herhangi bir değişim olmuyor. Ha bir değişim oluyor aslında bunlar başka öğretmenlere veriliyor ama netice hala aynı. Faraday'ın başına gelenlere o kadar üzülmüştüm ki anlatamam yani herşey çok ani oldu ki ben hiç böyle bir gelişme beklemiyordum açıkçası, okuyanlar anladı tabi ne demek istediğimi. Tüm bunlar olurken ben de hem içimden hem de dışımdan bolca Goddard ve ekibine sövdüm işte ne yapayım başka, hani hikâyeye girip istediğime istediğimi yapma gibi bir gücüm yok ki ah olsa ne de güzel olurdu valla tadından yenmezdi. Citra, Tırpan Curie sayesinde bir şekilde Goddard'dan paçayı kurtarıyor ama garibim Rowan onun kadar şanslı değildi ne yazık ki çünkü Yüce Bıçak denilen dombili herif Rowancığımı o şerefsizin yanına çırak diye verdi bu da hikayede üzüldüğüm bir diğer olaydı. Goddard'ın yavaş yavaş Rowan'ın zihnini yıkayarak onu bir canavara, ölüm makinesine dönüştürmesi beni kahrediyordu. Acaba bu çocuğun sonu ne olacak diye çok düşündüm durdum. Neyse ki korktuğum başıma gelmedi -en azından bir yere kadar- ve bir şekilde geçte olsa kurtuldu o adamın elinden. Goddard ve ekibinin yaşadığı sonsa ne yalan söyleyeyim içimin yağlarını eritti böyle tüm sıkıntım gitti pamuk gibi oldum. Gerçekten uzun zamandır böyle tatmin edici bir his yaşamamıştım, düşüncene sağlık kardeşim. (Spoiler Olabilecek Bölüm Bitti) Tırpanların kendilerine tarihi hamilerin isimlerini vermesini de çok yaratıcı buldum, Fırtına Bulutu ise bir o kadar ilgi çekiciydi. İnsanların yıllardır süregelen yapay zekaya karşı duydukları korkunun aksine bu evrende gelecekte bizleri yöneten ve dünyada düzeni sağlayan çok kapsamlı bir yapay zeka ağı var ve işleri gayette güzel yönetiyordu yani. Bu arada herşeye rağmen kitapta iki farklı romantizm hikayesi de gördük biri malum çift Citra-Rowan arasında diğeri de şaşırtıcı şeklide Tırpan Faraday-Tırpan Curie arasındaydı . Yani öyle aman aman romantizm sahneleri okumadık ama yok da denemez yazar gene de koklatmış ucundan. Kısacası aksiyon, macera, bilim-kurgu ve biraz romantizm türünde bir kitap arıyorsanız kesinlikle okumanızı tavsiye ediyorum.
TırpanNeal Shusterman · Juno Kitap · 2024978 okunma
Firefly
Tırpan serisinin diğer kitapları ve incelemelerim : * Fırtına Bulutu#273984694 * Çan#277253101
Kitabı distopya sanıyordum ütopya falan dedin bi dakka noluyo
Firefly
Yani başta ütopya ama sonra yavaş yavaş distopya oluyor knk