DEMİR ÖKÇE - JACK LANDON
2025 46. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2025 13:56
Jack London’dan okuduğum üçüncü kitaptı bu. Daha önce Beyaz Diş ve Martin Eden okumuştum. Martin Eden’i herkes yere göğe sığdıramazken, ben bir türlü o duygusal bağı kuramamıştım. Belki beklentim çok yüksekti, belki de anlatılan dünya bana fazla karamsar gelmişti. Ama Demir Ökçe… İşte o, bambaşkaydı. Bu kitap beni sadece etkilemedi, resmen içine çekti. Baştan sona bir bilinç akışı yaşadım. Okurken zaman zaman durdum, düşündüm, altını çizdim, iç geçirdim. Çünkü burada anlatılan hikâye yalnızca kurgu değil bu, gözümüzün içine baka baka ilerleyen bir sistem eleştirisi. Ve ne yazık ki, hâlâ geçerliliğini koruyor. Ernest Everhard karakteri, fikirleriyle sarsıcıydı. Jack London, onun ağzından öyle güçlü cümleler kurmuş ki, her biri zihnime kazındı. Kitapta kurulan dünya distopik olsa da, ne kadar tanıdık… Emek, sınıf, adalet, iktidar... Bugün bile aynı tartışmaların içindeyiz. Evet, kitap zaman zaman didaktikleşiyor. Ama o kadar dolu dolu yazılmış ki, insanın içi bile isteye o anlatıya teslim oluyor. Kitabın sonunda hissettiğim şey şu oldu: “İyi ki okumuşum. Geç kaldım belki ama doğru bir zamanda karşılaştık.” Jack London’a bakışımı tamamen değiştiren bir kitap oldu #k:1722. Bence herkesin hayatında en az bir kez bu kitapla yüzleşmesi gerekiyor. Çünkü bazı gerçeklerle yüzleşmenin yolu, iyi bir edebiyat eserinden geçiyor.
Demir ÖkçeJack London · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202519,4bin okunma