Kendine inanmak herşeyin temelidir.
2025 12. kitabı
Okunma: 03 Mayıs 2025 20:38
"Kadınlar, korkmaktan vazgeçmedikleri sürece özgür ol­mayacaktır." 63 Monarşinin yıkılıp, halkın demokrasiyle tanışmasını sağlayan Fransız İhtilalinin en büyük etkisi de kadınların da artık düşüncelerini korkmadan, özgürce ifade etmesininin önünü açmak olmuştur. Mary Wollstonecraft'ın, ihtilalin en şiddetli döneminde yayımladığı "Kadın Haklarının Savunulması" adlı eseriyle feminist düşüncenin temelini atmıştır. Frankenstein 'ın yazarı Mary Shelley'nin de annesi olan ilk feminist yazar Mary Wollstonecraft, eserinde kadınların erkeklerle eşit eğitim alması gerektiğini savunmuştur. Daha sonra Olympe de Gouges, Fransız Devrimi sırasında "Kadın ve Kadın Vatandaş Hakları Bildirgesi"ni yayımlayarak kadınların siyasi haklarını talep etmiştir. Ancak aradan yüz elli yıla yakın zaman geçmesine rağmen özellikle İngiltere ve Almanya gibi ülkelerde kadın hâlâ erkek egemenliğinin gölgesi altında kalmış, kendi adlarıyla kitap yayımlatamamış (bkz. Jane Austen, George Sand vs.), siyasette söz sahibi olamamıştır. XX. yüzyıla gelindiğinde bir Fransız yazar olan Simone de Beauvoir, İkinci Cinsiyet (2 Cilt Takım) adlı eseriyle başta Amerika olmak üzere tüm dünyada sansasyon yaratarak bir nevi erkeklere kadın manifestosu yaratmıştır. Beavoir'den sonra feminizm bir statü olarak ahlak reformlarını yeniden yazmış ve kadınları hem siyasette, hem de erkeklerin yapabildiği her işte söz sahibi konumuna getirerek bir nevi kadınların öncüsü olmuştur. "Birileri kanatlarını kırpmış. Birileri ona nasıl uçu­lacağını öğretmemiş." 97 Feminizmin kısaca tarihçesini verdikten sonra Sindrella Kompleksi ne anlatıyor gelin biraz da hem yazarı hem de kitabı detaylıca tanıyalım. 1938 doğumlu Amerikalı yazar Colette Dowling, 1981 yılında çıkartmış olduğu Külkedisi Kompleksi kitabıyla aylarca New York Times'ın en çok satan yazarlarından birisi olmuştur. Kitabında değindiği ana konu aslında kadının verdiği özgürlük ve birey olma savaşı. Tabi kendi hayat hikayesinden yola çıkarak kitabın alt metnini bilinç altında oluşturduğu için ana konunun derinlerine indiğimizde karşımıza kadının bağımsızlık korkusu, tıpkı masaldaki Sindrella gibi, zorlu yaşam koşullarından kurtarılmayı ve idealize ettikleri bir partner tarafından desteklenme arzusunu ve kadınların kendi potansiyellerini keşfetmeleri ve bağımsız bireyler olmaları için neler yapabileceklerini irdeliyor yazar. Dowling, bir nevi bu kitabında ileride yazacağı kitaplar için bir öz eleştiri yapıyor. Daha sonra kaleme aldığı kitaplar şunlar mesela; "Mükemmel Kadınlar: Yetersizlik Korkuları ve Performans Gösterme Sürüşü, 1988" "Yani Böyle Hissetmek Zorunda Değil miyim?: Depresyon, Kaygı ve Bağımlılığa Yeni Bir Yardım, 1991" "Maksimuma Ulaşma: Kadınlar Neden Finansal Güvenliklerini Sabote Ediyor, 1998" "Zayıflık Efsanesi: Kadınların Fiziksel Eşitliğe Yaklaşması, 2000" Görüldüğü üzere, Dowling tüm kitaplarında kadınların kendi potansiyellerini keşfetmeleri ve bağımsız bireyler olmaları için neler yapabileceklerini irdeliyor. Yazar eserine neden Sindrella Kompleksi ismini vermiş ondan da bahsedeyim: Bilirsiniz ki Külkedisi ünlü bir Avrupa halk masalıdır. Masalda kıskanç üvey annesi ve üvey kız kardeşleri tarafından kötü davranılan bir genç kız (Külkedisi), ona yardım eden bir iyilik perisi ve onunla evlenip Külkedisi'nin tüm hayatını değiştiren yakışıklı bir prens anlatılır. Burada prens, külkedisine kol kanat gerecek, onu tüm kötülüklerden koruyacak, bir nevi kurtarıcısı olacaktır. Dowling ise günümüz kadınının hala erkekleri kurtarıcı rol model olarak görmesini, evlenmek için değil de bir erkeğin kolu kanadının altında kendini daha güvende hissettiği için birliktelik yaşama sorunsalı üzerinde duruyor. Sindrella Kompleksi, modern kadının içindeki bağımsızlık korkusunu ve bilinçdışındaki kurtarılma arzusunu derinlemesine inceleyen ve bu durumun kadınların hayatları üzerindeki etkilerini anlamaya çalışırken neyi kazanmak için nelerden feragat etmemizi sorgulatıyor. Anladığım kadarıyla Dowling, kadınları bu psikolojik örüntünün farkına varmaya ve kendi özgürlüklerini inşa etmeye teşvik etmeyi amaçlamış ve bir erkek okur olarak yaratmaya çalıştığı farkındalığı bana geçtiyse bu değerli eseri kadın okurların başucu kitabı yapacağına inanıyorum. " Yalnız kalmaktan korktukları için "seven" kadınlar." 177 Son olarak iyi ki bir üyesi olduğum Kitap Simyacıları Kulübü grubunun değerli üyelerine bu kitabı tavsiye ettikleri için teşekkür ediyorum.
Psikoloji
Sindrella KompleksiColette Dowling · Afrika Yayınları · 2020971 okunma
1 +1'leme
Kalemine sağlık Harun, keyifle okuduğum bir inceleme oldu 👏 Kitabı beğenmene de çok sevindim
Harun Gülle
Beğenmenize sevindim hocam, daha nice ortak okumalara inşallah. 🙏
@minimalize 🙏
Kitabı beğenmenize çok sevindik! Daha nice ortak okumalarımız olacak, ümitliyiz. Bizleri diğer kitap “gruplarından” ayıran en önemli şey, kitapların içeriğini öğrenmeden oy kullanımının önüne geçiyor oluşumuzdur. Ne mutlu ki, içimize sine sine yapıyoruz bu işi. Biz teşekkür ediyoruz Harun bey, varlığınız daim olsun efendim. 🧚🏼‍♀️🧚🏼‍♀️
Semra YAPAL çiçeğimize teşekkür ederiz! 🫶🏻
Ve sana tabii ki, birlikte nice okumalar yapacağız 🥳