2025 27. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2025 22:10
William Lycan'ın "Dil Felsefesi:, alt başlığıyla: Güncel Sorunlar, Çözümler ve Tartışmalar" kitabı, XXI. yüzyıl dil felsefesindeki temel konuları ve teorileri öğrencilere tanıtmayı amaçlayan, temel kavramlardan ileri düzey bilgi gerektiren ağır konuları dahi basite indirgeyerek anlatmasıyla benim gönlümü kazandı diyebilirim. Kitap, dilsel fenomenlere odaklanarak anlam, gönderme ve iletişim karmaşıklıklarını derinlemesine inceliyor. Özellikle dil felsefesi öğrencileri ya da bu konuda bilgi sahibi olmak isteyenler için kitabı 4 bölüme ayırarak inceleyelim. 1. Bölüm: Gönderme ve Göndermede Bulunma Bu bölümde, dildeki gönderme, yani referans kavramı ve ifadelerin nesnelere nasıl atıfta bulunduğu inceleniyor. Ele alınan başlıca konular şunlar; * Bertrand Russell'ın Betimlemeler Kuramı ve bu kurama yönelik itirazlar * Donnellan'ın (ismini sitede bulamadım) ayrımı (niteleyici ve atıfta bulunan kullanımlar) * Anaforik ifadelerin problemleri * Özel adların betimlemeci kuramı * John R. Searle 'ün küme kuramı * Nedenselci-tarihselci gönderme kuramı 2. Bölüm: Anlam Kuramları Bu bölüm, dilsel anlamın doğasına ilişkin rekabet eden teorileri ele alır ve bunların avantajlarını ve dezavantajlarını karşılaştrıyor yazar bizlere. Başlıca ele aldığı konular: * Çeşitli anlam kuramları * Doğruluk-koşulu kuramları * Doğrulamacılık 3. Bölüm Edimbilim ve Söz Edimleri Bu kısım, dil edimbilimi ve söz edimleri temel kavramlarını sunar. Detaylı olarak incelenen konular: * Edimsöz gücü * Sezdiri bağıntılar, özellikle dolaylı güç problemi 4. Bölüm: Dilin anlatımsal ve değişmeceli (mecazi) biçimleri ele alınır. Bu kısımda incelenenler: * Anlatımsal dil ve değişmeceli dil biçimleri * İroni ve iğneleme * Eğretileme ve çoğu dinleyicinin bunu nasıl kolayca kavradığı Lycan'ın kitabı, dil felsefesindeki temel kavramları ve tartışmaları anlaşılır bir dille sunarak, öğrencilere ve bu alana ilgi duyan herkese önemli bir kaynak teşkil ediyor. Kitap, her bölümün başında genel bir bakış, özet, tartışma ve yansıma için sorular ve ek okuma önerileri gibi pedagojik özellikler de içerdiği için ben çok keyif alarak okudum. Dili sade ve akıcı olduğu için keyif alarak oouyacağınızı düşünüyorum.
Felsefe
Dil FelsefesiWilliam G. Lycan · Say Yayınları · 20225 okunma