Güncel Sorunlar, Çözümler ve Tartışmalar

Say Yayınları
9786050209136

2025 27. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2025 22:10
William Lycan'ın "Dil Felsefesi:, alt başlığıyla: Güncel Sorunlar, Çözümler ve Tartışmalar" kitabı, XXI. yüzyıl dil felsefesindeki temel konuları ve teorileri öğrencilere tanıtmayı amaçlayan, temel kavramlardan ileri düzey bilgi gerektiren ağır konuları dahi basite indirgeyerek anlatmasıyla benim gönlümü kazandı diyebilirim. Kitap, dilsel fenomenlere odaklanarak anlam, gönderme ve iletişim karmaşıklıklarını derinlemesine inceliyor. Özellikle dil felsefesi öğrencileri ya da bu konuda bilgi sahibi olmak isteyenler için kitabı 4 bölüme ayırarak inceleyelim. 1. Bölüm: Gönderme ve Göndermede Bulunma Bu bölümde, dildeki gönderme, yani referans kavramı ve ifadelerin nesnelere nasıl atıfta bulunduğu inceleniyor. Ele alınan başlıca konular şunlar; * Bertrand Russell'ın Betimlemeler Kuramı ve bu kurama yönelik itirazlar * Donnellan'ın (ismini sitede bulamadım) ayrımı (niteleyici ve atıfta bulunan kullanımlar) * Anaforik ifadelerin problemleri * Özel adların betimlemeci kuramı * John R. Searle 'ün küme kuramı * Nedenselci-tarihselci gönderme kuramı 2. Bölüm: Anlam Kuramları Bu bölüm, dilsel anlamın doğasına ilişkin rekabet eden teorileri ele alır ve bunların avantajlarını ve dezavantajlarını karşılaştrıyor yazar bizlere. Başlıca ele aldığı konular: * Çeşitli anlam kuramları * Doğruluk-koşulu kuramları * Doğrulamacılık 3. Bölüm Edimbilim ve Söz Edimleri Bu kısım, dil edimbilimi ve söz edimleri temel kavramlarını sunar. Detaylı olarak incelenen konular: * Edimsöz gücü * Sezdiri bağıntılar, özellikle dolaylı güç problemi 4. Bölüm: Dilin anlatımsal ve değişmeceli (mecazi) biçimleri ele alınır. Bu kısımda incelenenler: * Anlatımsal dil ve değişmeceli dil biçimleri * İroni ve iğneleme * Eğretileme ve çoğu dinleyicinin bunu nasıl kolayca kavradığı Lycan'ın kitabı, dil felsefesindeki
Felsefe
Dil FelsefesiWilliam G. Lycan · Say Yayınları · 20225 okunma
2023 34. kitabı
Okunma: 06 Ağustos 2023 17:36
Çok yararlı bir kitap olabilir. Dil felsefesi üzerine bugüne kadar yapılmış çalışmaların bir derlemesi gibi. Bu alanda çalışan felsefeci ve dilcilerin düşünceleri, çalışmaları, akımlar, görüşler karşılaştırmalı olarak aktarılmış. Yazar kendi görüş ve değerlendirmeleriyle kitaba bir şeyler katmaya çalışmış. Ancak çeviri, Türkçesi ve yazımı bakımından çok sorunlu. Hem çeviride ciddi sıkıntılar var, hem yazım hataları ne dediği anlaşılmayacak, emin olunmayacak kadar çok. Alanın kendi jargonuyla yazmak zaten zor iş. Türkçede bu alanda terminoloji oturmuş ve bir çeviri dili yerleşmiş değil. Bir de dille ilgili sorunları anlatırken İngilizce ile Türkçe arasındaki farklar çevirmeni zorlamış. Ama yazım hataları açıklanabilir görünmüyor. Üstelik hatasız sayfa yok denecek kadar kitaba yayılmış. Özellikle yapım ve çekim ekleri ifadeyi anlaşılmaz kılıyor. Hele uzun cümlelerde cümle oturmuyor. Başından sonuna varamıyor, dağılıyor. İfadenin tutarlı, mantıklı olması için eklerin başka türlü olması gerektiği görülüyor ama yazılanlar hakkında başka bilgiye sahip olmayınca emin olmak da zor. Örneğin bazı ifadelerin fiili olumsuz olmalı. Fiilde olumsuzluk eki olmalı. Bu ek yok ama yazım hatası mı yapılmış yoksa söylenmek istenen mi böyle bilemedim.
Dil FelsefesiWilliam G. Lycan · Say Yayınları · 20225 okunma