Sevgili Arsız Ölüm
2025 103. kitabı
Okunma: 30 Haziran 2025 12:04
1000Kitap kullanmaya başladığımdan bugüne tek bir kitap hariç hiç bir kitabı yarım bırakmadım o kitapta kitap adı ile içeriğinin alakasız olmasından dolayı idi. Latife Tekin 'in okuduğum ilk romanı, yaptığım incelemede de, yazarın yazmış olduğu ilk romanı bu imiş. Bir şeyi ifade etmem lazım genel olarak araştırma, inceleme, tarih, şiir daha çok ilgi alanıma giren türler o tür kitaplar benim belleğimde daha fazla yer ediniyor, okurken sıkılmıyorum. Tarih ve kurgu türü ise favorim buna dair Bir iki örnek vermem gerekirse, Zülfü Livaneli'nin, Serenad ve bu kitap öncesi okuduğum Osman Balcıgil 'in Yağmur Çiseliyor kitapları bunları örnek verebilirim Distopya ve Büyülü Gerçekçilik pek hoşlandığım türler değil, Yeraltı edebiyatı ise içerisinde gerçekçilik barındırdığı hatta tüm çıplaklığı ile anlatıları ifade ettiği için (Argo) sözler küfürler içersede usanc duymadan okuduğum türden kitaplar... Latife Tekin 'in bu romanı, Sevgili Arsız Ölüm büyülü gerçekcilik türü bir roman, Kitapla ilgili 1 puan veren okurlarda var 9 veren okurlarda ben kitabı bir günde okuyup bitirdim 448 günde okuyan okurda var 1k da ki incelemelerde. Batıl inançlar, cinler, periler, hurafeler hiç mi hiç sevmediğim konular, ha bunlarla muatap oldum mu? Elbetteki çocukluğumuzdan beri cin peri hiķâyelerini ebeveynlerimizden mutlaka dinlemişizdir. Latife Tekin bir söyleşisinde, Sevgili Arsız Ölüm , Bir bakıma benim de yetişme sürecimi, kendim oluşumu anlatan, yazmayı da bu yazı sürecinde öğrenmeye çalıştığım ilk romanım. Birçok yönüyle bir bildungsroman. Yalnızca kuşağımın değil, sonraki kuşaktan birçok genç insanın yetişme serüveninden imgeler, yaşantılar taşıyan bir anlatı olmalı ki bu kitap, yayımlandığı günden bu yana yeni gelen okurdan da hiç uzak kalmadı. Büyülü mü? Bunu ben bilemem. Ama sizin gibi hissedenleri gördükçe demek öyleymiş diyorum Büyülü gerçekçi eserlerin belirgin özellikleri şu anlatıda detaylı olarak özetlenmiştir: “Gerçek ve fantezinin bir alaşımı olan büyülü gerçekçilikte, doğrular açıkça gösterilmez. Bunun yerine, karşıtlıklar bir araya getirilerek veya anlatıcı, çoğu zaman romandaki olayları yargılamayan bir tanık durumuna getirerek, yaşananlara içerden ayna tutma yoluyla, yanlışları daha görünür kılar. Roman iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde Huvat ve Atiye ile çocukları Nuğber, Halit, Seyit, Dirmit ve Mahmut’un, gelinleri Zekiye’nin Alacüvek isimli köyde geçen yaşamları, köylülerin yaşamlarını da içine alarak zengin bir anlatımla sunuluyor. İkinci bölümde aile İstanbul’a taşınıyor, kent yaşamında köylü ve yoksul olmanın gerçekliği, sahiciliği ve doğallığı, Latife Tekin’in kullandığı dil ile doruk noktasına taşınıyor. Latife Tekin ’in 1983 yılında yayımlanan ilk romanı Sevgili Arsız Ölüm, Türk edebiyatında büyülü gerçekçilik akımının en önemli örneklerinden biri olarak tanımlanıyor. Yazarın kendi yaşamından izler taşıyan eser, köyden kente göçün sosyo-kültürel etkilerini, yoksulluğu ve bireylerin yalnızlaşmasını derinlemesine işlemekte. Roman, Huvat ve Atiye’nin çocukları Nuğber, Halit, Seyit, Dirmit ve Mahmut’un Alacüvek köyündeki yaşamlarıyla başlıyor. Roman, Kayseri’nin Alacüvek köyünden İstanbul’a göç eden Aktaş ailesinin hikâyesini, masalsı bir dil ve zengin bir sözlü kültürle harmanlayarak anlatıyor. Gerçek ile fantezi arasında sıklıkla gelgitler yapılan romanda anlatıcı; içerden, tarafsız, bazen de ironik yaklaşım sergiliyor. Köyde batıl inançlar, cinler, periler ve halk hikâyeleri günlük hayatın parçasıdır. Aile, ekonomik zorluklar nedeniyle İstanbul’a göç eder; ancak kent yaşamı, yoksulluk, işsizlik ve kültürel uyum sorunlarıyla dolu yeni bir mücadele alanı olur. Toplumsal gerçekliği masalsı bir üslupla ele almasıyla Türk edebiyatının klasiklerinden biri. Dirmit’in özgürlük arayışı ve ailenin kentteki savruluşu, okura hem duygusal hem de sosyolojik bir deneyim sunmakta. Edebiyatseverler için okunması gereken bir eser diye düşünüyorum.
Edebiyat & Roman
Sevgili Arsız ÖlümLatife Tekin · Can Yayınları · 202410,8bin okunma
Kaleminize sağlık güzel, teşvik edici bir inceleme yazısı olmuş. Teşekkürler. İlk cümlenizi okurken kitabı yarım bıraktınız da nedenini acıklıyormuşsunuz gibi geldi. O yarım bıraktığınız kitabı da nedenini de merak etmedim değil.. Elimde ki Peygamberin Şarkısı bitsin.. araya sıkıştıracağım bu kitabı. 1000k da inceleme okumanın zararı.. okuma listenizi değiştirmesi.. 😀.. tekrar teşekkürler..