Yağmur Çiseliyor

Destek Yayınları

Darbe Öncesi Türkiye’nin Politik Anatomisi
2025 77. kitabı
Okunma: 21 Aralık 2025 20:38
Osman Balcıgil, biyografik unsurları ön planda olan kitapları yazarken gösterdiği başarı ve araştırmacı ruhuyla hafızamda yer etmiş kıymetli bir yazardır. Bu kitabında ise biyografik anlatımdan bir ölçüde koparak, daha çok tarihî unsurlara belgeli bir şekilde yer verir ve yakın dönem tarihimizin en karanlık olaylarından birine odaklanır. Bunu yaparken son derece soğukkanlı bir dil kullanır. Ayrıca 1980 askerî darbesine giden sürece ışık tutacak bir altyapıyı da bu romanda görmek mümkündür; bu açıdan da eser ayrıca değerlendirilmelidir. Roman, adını daha önce hem annesinin hem de kendisinin biyografik anlatısına romanlarında yer verdiği kıymetli şairimiz Nâzım Hikmet’in, 1930 yılında yazdığı aynı adlı şiirinden alır: Yağmur Çiseliyor. İsim seçimine değinmeden geçmek istemiyorum; Türkiye’nin yakın geçmişinde var olan baskı ve müdahaleleri anlatmak için “yağmur” metaforunun kullanılması bana göre son derece yerindedir. Kitapta Osman Balcıgil’in gazetecilik ve araştırmacılık kimliğini yine net bir şekilde görüyoruz. Okurken kendimi bir 32. Gün belgeseli izliyormuş gibi hissettim. Sayfa sonlarında yer alan dipnotlar, kronolojik olay sıralaması, canlı tanık anlatımları, gazete haberleri ve istihbarat raporları; kitabın gerçekçiliğini artıran, okuma sürecini daha doyurucu hâle getiren unsurlar olmuş. Eser, Kahramanmaraş Olayları’nın hemen ardından gerçekleşen Çorum Olayları’nı ele alır ve yakın tarihimizin bu son derece kanlı, unutulması mümkün olmayan sürecini tüm çıplaklığıyla anlatır. Osman Balcıgil’i bu anlatı sırasında ne taraf tutarken, ne ajitasyon yaparken, ne de gerçekleri çarpıtırken görürüz. Fikir beyanından mümkün mertebe kaçınarak, olayların zaten aleni biçimde ortada olduğunu bilerek, elindeki araştırma verileriyle süreci adım adım okura aktarır. Romanın
Yağmur ÇiseliyorOsman Balcıgil · Destek Yayınları · 20241,107 okunma
Yağmur kokusu tarihi getiriyor..
2025 193. kitabı
Osman Balcıgil , tarihin sisli koridorlarında dolaşarak bir dönemin karanlık sayfalarını gün yüzüne çıkarıyor. Yağmur Çiseliyor yalnızca bir roman değil; bir ülkenin sancılarını, bir toplumun değişim arzusunu ve bireylerin bu büyük fırtınanın içindeki küçük ama sarsıcı hikâyelerini anlatan güçlü bir eser. Kitapda, dönemin politik atmosferi sahici bir dille resmedilirken karakterler sadece kurgu figürleri değil, neredeyse elimizi uzatsak dokunabileceğimiz kadar gerçek hissettiriyor. Osman Balcıgil dili her zamanki gibi akıcı, fakat bu kez daha içli, daha yakıcı… Çünkü anlattıkları yalnızca geçmişte kalmış bir hikâye değil; bugüne kök salan bir yüzleşme. Kitabın en güçlü tarafı, tarihsel gerçeklikle insan ruhunun derin çatlaklarını aynı potada eritmesi. Bir yandan dönemin karanlık perdeleri aralanıyor, diğer yandan aşkın, korkunun, ihaneti göğüsleyen cesaretin nasıl dönüştüğüne tanık oluyoruz. Osman Balcıgil , okuru hem bir tanık hem de bir sorgulayıcı hâline getiriyor. Yağmurun çiseleri kitapta hep bir şeylere işaret ediyor: değişime, kaybedişlere, arınmaya… Her sayfada yağmur biraz daha çoğalıyor, okur da karakterlerle birlikte bu hikâyenin içinde yıkanıp berraklaşıyor. Yağmur Çiseliyor , yalnızca tarih meraklılarının değil, güçlü karakter okumalarını ve toplumun içsel kırılmalarını seven herkesin içine dokunacak bir roman. Osman Balcıgil ’in anlatısı yine şaşırtmıyor; hem düşündürüyor hem de ruhumuza ince bir sızı bırakıyor. Keyifli okumalar dilerim.
2024 117. kitabı
Okunma: 03 Ekim 2024 12:19
YAĞMUR ÇİSELİYO-OSMAN BALCIGİL,400 sayfa O tarihten itibaren , Türkiye’de hiçbir şey eskisi gibi olmadı… Kendisini ikinci Dünya Savaşı’ndan itibaren dünyanın jandarması ilan eden ABD için,kapitalizmle sosyalizmin kesiştiği İki eksenli Türkiye’de 1980’in ilk aylarından itibaren durum hiç de arzudıkları gibi değildi. Türkiye’yi İleri karakolu olarak gören ve bu nedenle büyük paralar akıtan ABD,Türkiye için gerekeni mutlaka yapacaktı. Türkiye’nin siyasi gidişatına müdahale edilmesinin ve rejim değişikliğine gidilmesinin farz olduğunu düşünmeye başlamıştı….. Evet yazarımızdan yine bir dönem romanı,bu kez,ABD ve CIA’nin desteği ile ülkemizin 1980 ihtilaline adım adım nasıl sürüklendiğini anlatıyor kitabında. Karanlık ellerin devreye girmesi ile( CIA ajanı Peck ve ülke içindeki işbirlikçileri) Kahramanmaraş ve Malatya olaylarından sonra Çorum’un da Alevi-Sünni çatışması içine sürüklenmesi,cami yakılıyor yalanlarıyla Çorum’u bir cehennem yerine dönüştürmüş ,iş çığırından çıkmış kadınlara işkence, tecavüze varıncaya kadar insan türünün ne kadar ahlaksız,acımasız korkunç olabileceğini bir kez daha göstermişti.Komşuyu komşuya,kardeşi kardeşine kırdırttığı,CIA’nın içimizdeki hainlerle yaptığı işbirliği ile nasıl ülkemizde iç savaş çıkarmak istediğini,Alevilere ait işyerlerinin ve evlerinin işaretlenerek yakılması kundaklanması ,gerçek olaylarla ve kişilerle anlatıyor yazar.Kitap gerçek olaylar ve kişiler üzerinden yazıldığından,okudukça dehşete düşüyor,bu kadar da olmaz,bu insanların hepsi kardeş,hepsi aynı vatan toprağında yaşıyor,nedir bu mezhep kavgaları,Yaradan’ın huzuruna gidildiğinde hepimiz bir değil miyiz?…diye bir çok soru geçiyor içimizden. Tabi en büyük suçlulardan biri de cehaletti…Camiler bombalanıyor,yakılıyor yalanlarıyla halkın yine uyutulması… İşin en kötü
·400 syf.·
2025 76. kitabı
Selamlar; Yağmur Çiseliyor Osman Balcıgil den okuduğum altıncı kitap beni soluksuz bir tarih yolculuğuna çıkardı. Bu yolculukta CIA eliyle Türkiye’nin adım adım içinin nasıl karıştırıldığı nasıl kardeşin kardeş kanı döktüğü ve nasıl bir ülkenin darbeye sürüklendiğini okudum. Okurken kızdım, üzüldüm, insanlığımdan nefret ettim. Osman Balcıgil yaşanan olayları hem Amerikan durum odası hemde Alevi ve ülkücü açısından anlatması kitaba çok yönlü bir bakış açısı getirmiş. Okudukça Atatürk’ün dahili ve harici düşmanlar derken ne demek istediği çok iyi anlaşılıyor. Çorum’da yaşanan kaos sırasında hükümetin ve dönemin genel kurmay başkanı Kenan Evren’nin ne kadar aciz olduklarını da okuyorsunuz. Yazık gerçekten yazık. Kitabı kesinlikle okumanızı öneririm. Kitapla kalın sağlıcakla kalın.
2024 29. kitabı
Okunma: 14 Haziran 2024 01:01
Dönem romanları yazma konusundaki başarısını çok iyi bildiğimiz yazar bu kez de 1980 yılında Çorum’da yaşanan/yaşatılan Alevi Sünni çatışmasını anlatıyor bize. Yazarın en sevdiğim özelliği, bir roman türünde kurmaca kişiler üzerinden akıcı bir kurgu yaratarak okuyucuyu içine çekiyor ve gazeteci, haberci geçmişini çok iyi kullanarak yaptığı derinlemesine araştırmaları ile gerçeğe sadık kalarak bize adeta siyasi, tarihi bir inceleme sunuyor. Bu romanında da ülkemizi 12 Eylül'e götüren olaylara hem Beyaz Saray'ın Durum Odası'ndan, hem Çorum'da bir Alevi dedesinin evinden, bazen de MİT tarafından bakarken, dönemin askeri, sosyal ve politik durumunu değerlendirme imkanı buluyoruz. Bir dönem (belki de her dönem) memleketimizde yaratılan iç karışıklıklarında, kardeşin kardeşe ustaca kırdırılışında, ülkeye çıkarları doğrultusunda yön vermeye çalışanların fütursuzluğuna çoğu kez kızarak bazen de şaşırıp, üzülerek okuyacağınız gerçekten sarsıcı bir roman. Ayrıca 45 sene önce yaşananlar, bugünün Türkiye'sini de yorumlamanızı sağlayacak türden. Romanın arka kapağında yazan bir cümle, benim için bu kitabın özeti. "Öğrenecekleriniz, tarihi yeniden değerlendirmenize yol açacak."
2025 11. kitabı
Okunma: 29 Nisan 2025 22:38
Türkiye de 1980 yılında yaşanan olayları yazarımız kendine has üslubu ile anlatmış. Olay örgüsü, dili ve akıcılığı ile kendini okutan bir kitap oldu. Dipnotlar ile olaylar anlatılsa bile yer yer "yok artık bu gerçek değildir" diye düşündüğüm oldu. Çünkü ABD ajanları her yerde... Askeriye, polis, devlet yetkilileri, ülkü ocakları... O günler de bu günler gibiymiş onu fark ettim. Yine dini alet ederek birilerini kullanmışlar. Fetö 1980 de oluşmaya başlamış. Hemde Kenan Evren sayesinde! Dinin yanına birde ırksal çatışma eklenince düşman devletler iyice amacına ulaşmış. ( CIA ajanlarının yüzsüzlüğü, bizdekilerin akıl tutulması sinirlerinizi gerebilir. Dikkat edelim)
2025 48. kitabı
Okunma: 16 Temmuz 2025 23:15
Bu kitabı okurken hüzün, öfke hepsini bir arada yaşadım. Çorum olaylarını ailemden ve yakın çevremden çok dinledim. Kitapta geçen isimler, semtler ve köyleri bildiğim için daha çok üzüldüm. O yüzden bu kitabın incelemesini yapma gereği hissetmedim nedense. Kitapta geçen bir cümle ile kapatmak istiyorum aslında… Ne çok öldürüldük be !!!! Yağmur Çiseliyor Osman Balcıgil
Yağmur Çiseliyor
2025 16. kitabı
Okunma: 02 Aralık 2025 22:08
Roman adını, Nazım Hikmet’in 1930 yılında yazdığı şiirinden alıyor. Yağmur Çiseliyor, ülkemizin 1980 ihtilaline adım adım nasıl sürüklendiğini konu ediniyor. Paralelinde giden naif bir aşk bu sancılı sürece dahil olurken, okur olarak Metin’le Ceren aşkının gölgesinde içimizdeki hainleri görüyor, şaşkınlık ve öfkeyle bugünlerin nasıl şekillendiğini anlıyoruz. Türkiye gibi güçlü duygularla birbirine bağlı, acılardan sıyrılıp ayağa kalkmış bir ülkeyi ancak, vatandaşlarını birbirine kırdırarak yıkabileceklerini biliyorlar. “Türk,yaklaşmakta olan bir ihtilalde ABD’nin parmağının olduğunu bilmek de duymak da, hissetmek de istemez. Biliyorsunuz Türkler gururlu yaratıklardır.” (s,248) Bizi bu denli tanıyan ama planlarından vazgeçmeyen  üstelik de  bu hainliğin eğitimini alıp,ülkemizin en ücra köşelerine sıradan insanlarmış gibi girip, nabzımızı tutarak ve bizi bize acımasızca öldürttüler. Kitabın sayfalarında Maraş’ta yaşananlar Çorum’da da yaşanmasın diye sıradan halkın verdiği çabayı için acıyarak görüyorsun ve 12 Eylül’e giden süreci üzülerek okuyorsun. Osman Balcıgil yine çok güzel bir tarihi roman kaleme almış. Tavsiye eder keyifli okumalar dilerim :)
2024 10. kitabı
Osman Balcıgil’in kaleminden çıkan "Yağmur Çiseliyor" romanı, 1970'lerin sonları ve 1980'lerin başlarında Türkiye'nin içinde bulunduğu karmaşık dönemi sarsıcı bir şekilde ele alıyor. Bu eser, sadece bir casusluk hikayesinden ziyade , aynı zamanda Türkiye'nin o dönemdeki siyasi, sosyal ve askeri dinamiklerini ustaca yansıtıyor. Roman, dönemin sokaklarında akan kanın, toplumun içsel bölünmüşlüğünün ve politik istikrarsızlığın bir portresini sunuyor. Balcıgil, okuyucuları Beyaz Saray’dan Türk Genelkurmayı’na kadar uzanan geniş bir perspektifte dönemin atmosferine sokuyor. ABD ve Türkiye arasındaki politik ilişkilerin kıskacında sıkışmış, çekişmeli bir dönemi yansıtan eser, tarihsel gerçeklere bağlılıkla kaleme alınmış. Romanın başarısı, sadece tarihsel gerçekliğe olan bağlılığıyla değil, aynı zamanda karakterlerin derinliği ve içsel çatışmalarıyla da ilişkilidir. Peck gibi CIA ajanıyla, Metin ve Ceren gibi karakterler aracılığıyla okuyucuya sunulan casusluk ve aşk hikayeleri, romanı sürükleyici ve heyecan verici kılıyor. Balcıgil’in üslubu, hikayeyi anlatırken ustalıkla zenginleşiyor. Eserin arka kapağından alıntılanan cümleler, okuyucuya ne tür bir atmosferin beklediğini önceden belirtiyor: bir ülkede kargaşanın, endişenin ve kritik bir dönemin içinde yer alacağız. "Yağmur Çiseliyor", okuyucuyu sadece bir romanın sayfaları arasında farklı olarak, aynı zamanda Türkiye'nin tarihine ve toplumsal hafızasına da bir yolculuğa çıkarıyor. Bu eser, sadece bir edebi yapıt değil, aynı zamanda tarihsel bir dönemi ve o dönemin etkilerini anlama çabasının bir ifadesidir. Sonuç olarak, Osman Balcıgil’in "Yağmur Çiseliyor" adlı romanı, dönemin karmaşıklığını, casusluk entrikalarını ve aşk hikayelerini ustalıkla harmanlayarak okuyucularına çarpıcı bir okuma deneyimi sunuyor. Bu
Cehalet
Puan vermedi·400 syf.·
2025 118. kitabı
Bu kitap için yapacağım inceleme ve yaşanan olaylarla dair bende oluşan duygular tahminim enaz bu kitap sayfası kadar olacaktır... Cahil kaldığımız sürece mutlaka bizi kandıracak birileri çıkacaktır...
Din

Osman BalcıgilYazar · 25 kitap
Osman Balcıgil, Türk gazeteci, yazar ve romancıdır. İlk romanı 2010 yılında yayınlanan Osman Balcıgil, 1977'den 2000'e kadar çeşitli ulusal gazete, dergi ve televizyonların haber bölümlerinde muhabir, editör, haber müdürü, anchorman ve haber dairesi başkanı olarak çalıştı. Balcıgil Latin Amerika'nın Atar Damarları isimli kitabında bulunan İnkaların Torunları Şaşkın başlıklı röportajı 1988 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından yılın röportajı ödülüne layık görüldü. Osman Balcıgil Ela Gözlü Pars: Celile isimli romanıyla Nâzım Hikmet'i ve âilesini, Yeşil Mürekkep romanında Sabahattin Ali'nin, hayatını mercek altına aldı. Yazar bir başka biyografik romanı olan İpek Sabahlıkta Suat Derviş'in hayatını konu edindi. Bu ünlü gazeteci, romancı ve aktivistin yeniden bilinilirliğini sağladı. Yine Afife Jale isimli romanıyla da okurları ilk Müslüman Türk kadın tiyatro sanatçısıyla buluşturdu. Balcıgil'in son biyografik romanı Kızıl Çengi ünlü sanatçı Cahide Sonku üzerine. Osman Balcıgil biyografik romanlarının yanı sıra dönem romanları üzerine de çalışıyor. Putlar Yıkılırken, İkinci Dünya Savaşı sürecinde gerçekleşen olayları anlatan, casusluk romanı tarzında kaleme alınmış bir çalışma. Yazarın 2020 yılında yayınlanan romanı En Hüzünlü Eylül 1955 yılında gerçekleşen 6-7 Eylül Olayları'nı konu ediniyor. 2021 yılında yayınlanan Avuçlarımda Hâlâ Sıcaklığın Var ise 68 Kuşağı'nın hikâyesini anlatıyor. Arka planı tarihî olay ve kişilerden oluşan bu romanı dört kurgu karakter sürüklüyor. Balcıgil'in 2022 Haziranında yayınlanan romanının adı Melek, Terörist, Fahişe. Romanda 70'li yılların ortalarına gidiliyor. Türkiye'nin bir kaosun içinde çırpındığı bu zaman diliminde ülkede her gün ortalama yirmi beş genç kurşunların hedefi oluyor, yurt dışında ise Türk diplomatlar ASALA terör örgütü tarafından katlediliyor... Bu siyasi atmosfer, ülkede mafya, devlet, siyaset kurumlarının iç içe geçmesine yol açıyor... Matilt Manukyan bir genelev patronu olarak tam da bu atmosferde boy veriyor ve Türkiye'nin en çok vergi ödeyen "iş insanı" oluyor... Balcıgil Melek, Terörist, Fahişe isimli romanında da öteki romanlarında olduğu gibi ezber bozuyor, şaşırtıyor. Yazarın son dönem romanı Yağmur Çiseliyor Türkiye'nin en kritik yılı 1980'de geçiyor. Ülke adım adım 80 İhtilali'ne doğru ilerlemektedir. Ülkenin muhtelif yerleşimlerinde iç savaş denemeleri yapılmaktadır. Bunlardan biri de Çorum'da gerçekleşecektir... Balcıgil'in son biyografik romanı Cumhuriyet Gibi Bir Kadın: Nahit Hanım Genç Cumhuriyet'in kuruluş yıllarında geçiyor. Gazi Mustafa Kemal'in önderliğinde, ülkenin aydınları Türk Rönesansını gerçekleştirmektedirler... Genç bir öğretmen olan Nahit Hanım bu serüvenin tam ortasındadır... Osman Balcıgil romanlarının yanı sıra araştırma kitapları da yazdı. Yazarın deneme formunda kaleme aldığı Karanlık Oda isimli kitabının yanı sıra nowella türünde yazdığıKara İblis Firarda isimli kitapları da var. Yazar ayrıca hikâye formunda "İstanbullu Hikâyeler" isimli bir kitap kaleme aldı. Balcıgil bu kitabında kendi hayatından hikâyelere de yer verdi. Yazar ayrıca tarihsel ve ezoterik konularda da ürünler veriyor. Bunlardan bazıları: Bilginin Efendisi, 53. Risale, Zerdüşt'ün Sırrı, Mason Locası'nda Aşk ve Kılıç, Dante'nin İstanbul Cehennemi. Otuz dört kitabı bulunan Balcıgil'in yazdığı roman sayısı on sekiz. Yazarın kitapları Azerbaycan'da da ilgi görüyor. Yeşil Mürekkep ve Celile kitapları bu ülkede basıldı. KİTAPLARI: Araştırma Kitapları 1. Birleşmiş Milletler/Uluslararası Af Örgütü ve Ölüm Cezası (1982) 2. 1960 Anayasası Üzerine (1982) 3. İdamın Günlüğü (1986) 4. Toplum: Layığı Bu Değil (1987) 5. Latin Amerika’nın Atar Damarları (1990) 6. Ezoterizm: 50 Maddede (2019) 7. İzcilik: Bir Memleket Meselesi (2021) 8. Gilwell El Kitabı, 2,3,4 Tahta (2022) 9. İzcilik 2: Ciddi Bir Mesele (2025) Deneme 1. Karanlık Oda (2019) Novella 1. Kara İblis Firarda (2021) Hikâye 1. İstanbullu Hikâyeler (2023) Romanlar 1. Ters Kanatlı Şahin (2010) 2. Bilginin Efendisi (2011) 3. Zerdüşt'ün Sırrı (2012) 4. Dante'nin İstanbul Cehennemi (2013) 5. Pisagor Tepkisi (2014) 6. Mason Locasında Aşk ve Kılıç (2014) 7. 53. Risale (2015) 8. Ela Gözlü Pars: Celile (2016) 9. Yeşil Mürekkep (2016) 10. İpek Sabahlık (2017) 11. Nefesi Tutku Olan Kadın: Afife Jale (2018) 12. Putlar Yıkılırken (2019) 13. En Hüzünlü Eylül (2020) 14. Avuçlarımda Hâlâ Sıcaklığın Var (2021) 15. Melek, Terörist, Fahişe (2022) 16. Kızıl Çengi (2023) 17. Yağmur Çiseliyor (2024) 18. Cumhuriyet Gibi Bir Kadın: Nahit Hanım (2025) Çocuk Kitapları 1. Ben Sabahattin Ali (2022) 2. Ben Celile: Nazım Hikmet'in Annesi (2022) 3. Ben Suat Derviş: Fosforlu Cevriye’nin Yazarı (2022)