Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

140 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
17 saatte okudu
Etkinlik kitapları okumaya devam diyelim önce :) "Sen ne yapmışsın be Tolstoy!" diyerek okuyup bitirdiğim bir kitap oldu Kreutzer Sonat. Kitaba yaraşır bir okuma için, kulaklığımı taktım ve Beethoven 9 nolu sonatını dinlemeye başladım. Bir yanda müzik diğer yanda Tolstoy. Bir yanda kemana ve piyanoya giden aklım, diğer yanda kitabın Doris Lessing tarafından yazılan önsözünü okurken düştüğüm dehşet... "Diriliş", "Anna Karenina", "Savaş ve Barış", "Ivan İlyiç'in Ölümü" gibi başyapıtlara imza atan bir Tolstoy var evet. Ama bir de "Kreutzer Sonat" yazan Tolstoy var karşımızda. Cinsellikten nefret eden, insanlığın sonu gelse bile cinsellik konusunda hayli katı olan Tolstoy'un (tabi fanatik bir Hıristiyan olduktan sonrayı kastediyorum) yazdıklarına hayret ederek okudum eseri. Cinselliği "insanın değerini düşüren" daha doğrusu "kadının değerini düşüren" bir olgu olarak görüyor Tolstoy. Bir bireyin dünyaya gelmesi cinselliğin tek iyi tarafıdır Tolstoy'a göre. (13 çocuğunun olmasının açıklaması da budur.) Bunu ve daha birçok düşüncesini zaten kitabı okuyanlar net bir şekilde göreceklerdir. Kısaca konu şöyle; (zaten gerçek bir olaydan esinlenmiş Tolstoy) Pozdnişev adında bir kahramanımız var. Ve yaşadığı hovarda hayattan, yaptığı bir evlilikle elini eteğini çekiyor. Bir tren yolculuğunda da karşısında bulunan kişiye bu evliliğin nasıl kâbusa dönüştüğünü anlatmaya başlıyor. Ama nasıl bir anlatım! Bir durulup bir yükseliyor kitap. Biraz sakin giderken öyle bir cümle söylüyor ki Pozdnişev; hem heyecanlandırıyor hem de sarsıyor okuyucuyu. Tolstoy yapıyor Tolstoyluğunu yani! Kitabın sonunda da Tolstoy tarafından, esere gelen sansürler ve eleştirilere cevap niteliğinde bir Sonsöz var. Ki burada yazdığı bir cümle kitap biterken daha çok sarstı beni. Cümle şu; "İnsanlar çocuklarını hayvanların yavrularını yetiştirdikleri gibi yetiştirmemeli, onları yetiştirirken güzel, tombul bir beden dışında kendilerine başka amaçlar edinmelidirler." Cümleye bakınca ana fikir konusunda Tolstoy'a katılsam da söyleniş biçiminin nahoşluğu farklı hisler uyandırdı bende. Tabi bu cümle sadece düşüncelerinin bir kesiti, daha neler var neler... Yani eleştiri ve sansürle karşılaşan eserindeki görüşlerini yineleyip pişmanlık duymadığını da ekler Tolstoy. Değerli ve farklı bir kitap olduğunu düşünüyorum ben, her ne kadar bazı cümlelerden rahatsız olsam da. Başyapıtlarını okuyan biri olarak, Kreutzer Sonat'ı da ayrı bir yere koyuyorum. Hakkını vermek gerektiğini düşünüyorum eserin. Bence okuyun :)
Kreutzer Sonat
Kreutzer SonatLev Tolstoy · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201910,6bin okunma
··
685 görüntüleme
Semih Doğan okurunun profil resmi
Nedenini tam olarak çözebilmiş değilim; ama Tolstoy eleştirildiğinde daha bir dikkatli okuyorum. En kısa zamanda bir Tolstoy kitabı ile neden böyle düşündüğümü ve hissettiğimi çözmem lazım. Değerli arkadaşım, incelemen de bu anlamda bir kibrit alevi gibi parladı benim için. Bir anlık önümü gördüm. Fakat aydınlığa erişmem için bizzat benim Tolstoy'u okumam gerekiyor. Teşekkür ederim kibritin için :)
fazi okurunun profil resmi
Ben de öyle... Eleştirilen, yazılan kitabı mutlaka okumam gerekiyor konu Tolstoy olunca. Kreutzer Sonat'ı da bu nedenle erken okudum, birçok inceleme görüp kendim keşfetmek istedim neler olacağını. Bir nebze de olsa aydınlatabildiysem ne mutlu sevgili arkadaşım :) Eminim, senin okuyup incelemenle ben de farklı düşünceler içinde bulacağım kendimi... :)
5 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
Ebru Ince okurunun profil resmi
Ben Lessing 'in önsözü olmadan okuduğum için neredeyse mutlu olacağım :) emeğine sağlık :)
fazi okurunun profil resmi
Teşekkür ederim :) Ben okumuş bulundum :D
1 sonraki yanıtı göster
Bu yorum görüntülenemiyor
fazi okurunun profil resmi
Insan Ne ile Yaşar'ı çok eskiden okumuştum, bir kez daha okuyayım mı bilemedim geçenlerde. Tolstoy'un hayatını ve bakış açısını bilerek okuyunca Kreutzer Sonat'ı, farklı bir etki yarattı bende. Etkinlik süresinde olmasa da hazır hissettiğin bir gün senfoni 9'u açıp okumanı tavsiye ediyorum Tucocuum :)
Bu yorum görüntülenemiyor
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.