"MASUMİYET"
2025 11. kitabı
Okunma: 30 Temmuz 2025 21:02
Bu kitap Orhan Pamuk' tan okuduğum 3. kitap oldu. Aslında bu kitabı okumayı planlamamıştım fakat yakın zamanda bir İstanbul seyahati yapamaya karar verince kitabın müzesine de uğramak istedim ve o sebeple biraz acele sayılabilecek bir kararla kitaba başladım. Yazarın ilk dönem eserlerinden olan Cevdet Bey ve Oğulları ve #k:274i okumuştum, o eserleri çok beğenmiştim; fakat bu roman bambaşka bir deneyim oldu benim için. Roman beni gerçekten kendi dünyasının içine aldı. Kendimi karakterleri seyreden bir ruh gibi hissettim. Kitap zaten genel olarak Yeşilçam filmi tadı veriyor. İçerisinde de dönemin yeşilçam filmlerinden sık sık bahsediliyor zaten. Roman, 30'larında zengin bir ailenin oğlu olan Kemal Basmacı'nın; uzaktan akrabası olan 18 yaşındaki Füsun adlı kıza duyduğu aşkı anlatıyor. Ana karakterler arasındaki yaş farkı çoğu okuyucu rahatsız ediyor çevrmde gördüğüm kadarıyla. Bende biraz rahatsız oldum ve ilişkiyi uygun bulmadım, fakat yazarın bu yaş farkını aşkın imkansızlığını pekiştirmek için kullandığını düşünüyorum. Burada da bahsettiğim gibi kitaptaki aşk hep imkansızlıklar üzerinden gidiyor. Kemal ve Füsun neredeyse hep dipdibeler ama asla bir araya gelemiyorlar. Aralarındak elektrik çevrelerindeki insanlar tarafından da hissediliyor ama herkes bu konuda ortak karar vermiş gibi sessiz davranıyor. Genel olarak Kemal'in aşkı kitapta beni en çok etkileyen şeylerden biriydi. Yazar bir erkeğin bir kadına duyabileceği sevgiyi gerçekten çok başarılı bir şekilde kaleme almış. okurkn sizde aşkı hissediyorsunuz. Füsun'un ise gerçekten arada kalmış bir karakter olduğunu düşünüyorum. Roman boyunca Kemalle olmak isteyip istemediğine karar veremediğini düşünüyorum. Bir yandan bağımsız olmak istiyor fakat bir yandan da bir erkekle birlikte olup mutlu olmak istiyor. Bu iki düşüncenin sürekli çatıştığını ben hissettim şahsen. Romanda 1970'lerin ortasından 2000'li yıllara kadar ki İstanbul bize panaroma olarak gösteriliyor. O yıllara çok yabancı bir insan olmama rağmen ben okurken çok keyif aldım. İstanbul lokantaları, parkları, sokakalrı, semtleri, insanları, eski yalıları, dükkanları ve özellikle apartmanlarıyla bize anlatılıyor. Orhan Pamuk romanlarında apartmanlar genel olarak çok yer tutuyor ve yazar her apartmana adeta ayrı bir karakter gibi yaklaşıyor kanımca. Bu kitaptaki "Merhamet Apartmanı" hikayenin kilit karakterlerinden biri denebilir. Orhan Pamuk romanlarında en sevdiğim şeylerden biri başka eserlerinde yer verdiği karakterleri diğer eserlerinde de okuyucuyla karşılaştırması. Bu eserinde de Cevdet Bey ve Oğulları'ındaki Işıkçı ailesi ve yazarın gerçekten ailesi olan Pamuk ailesiyle bizi 4 5 yerde karşılaştırması beni çok mutlu etti. BU ailelerden başka Kara Kitap'taki köşe yazarı Celâl Salik ve Kar romanındaki şair Ka da yer yer karşımıza çıkıyor. Masumiyet Müzesi ni genel olarak beğenmekle birlikte bir kaç şeyden de menun olmadım. Bazı cümlelerin çok uzun olması anlamayı zorlaştırıyor kesinlikle. Genel olarak roman okuması keyifli bir eser ama okurdan cidden sabır istiyor çünkü çoğu cümlede, paragrafta aynı şey anlatılıyormuş gibi geliyor. Benim düşüncelerim genel olarak böyle okuyacak olanlara keyifli okumalar dilerim.
Masumiyet MüzesiOrhan Pamuk · Yapı Kredi Yayınları · 202460,3bin okunma