Açıkçası Marquez'in büyülü gerçekçiliğine daha önce Yaprak FırtınasıAğustosta GörüşürüzKırmızı PazartesiBenim Hüzünlü OrospularımBir Kayıp Denizci den alışkındım ama böylesini ilk defa gördüm. Henüz Yüzyıllık Yalnızlık ve Kolera Günlerinde Aşk ı okumamışken en etkilendiğim kitabı bu diyebilirim. Sayfa sayısı ve dili olarak baktığımızda bir saatte bitebilecek bir kitapken soluk alarak, sindirmeye çalışarak yavaş yavaş okudum. Gerçekten ağır geldi bana. Bitirdikten sonra göğsümdeki sıkışmanın devam ettiği nadir kitaplardan...
Kitaptaki olaya gelecek olursak kuduz bir köpeğin dört kişiyi( üzgünüm kitapta öyle belirtildiği için 3 zenci ve 12 yaşındaki Sierva María) ısırmasıyla başlayan olay örgüsü; aşk(pedofilik), hristiyanlık dininin katı kurallar, kuduzun tedavi sorunu, bilim ve din tartışmaları, istenmeyen evlilik gibi sorunları 176 sayfaya sığdırarak Sierva María'nın hayatını nasıl cehenneme çevirdiğini gözler önüne seriyor. Kitapta rahipler dışında kime üzüleceğimi bilemedim.
Sierva María, Bernarda, Olivia, Abrenuncio, Martina, Marki...Her birinin öyküsüne kısaca değinmiş ama hepsinin hayat öyküsü içler acısı. Din kisvesi altında "kurtarıcı" görünerek canilik yapan rahipler dışında tabi. Pedofilik bir aşkı(Sierve 12 yaşında, Rahip 33 yaşını doldurmuş) anlattığı için kolay kolay önerir miyim bilmiyorum. Etik açıdan oldukça tartışmalı. Ki kitabın kendisinde de özellikle sona doğru bu tartışma yapılmış, İnanç ve aşk arasında sıkışmışlık gibi ifade edilmis olsa da Marquez bu eserde diğer okuduklarımdan çok daha başarılı bir anlatım sunmuş. Kitap bittikten sonra üzülmemek için efsane olduğuna sığınarak ancak teselli bulabileceğimi düşünüyorum. Başka tesellim yok. Ve incelememi şu alıntılarla bitirmek istiyorum.
"Hayat değil bu"
"Hiçbir zaman olmadı ki"
"Belki olabilirdi"
"İpi boynuma ben kendim geçirdim." dedi. "Ama pişman değilim. Her şeyin üstüne bir de 7 aylık doğmuş o zavallı yavruyu ya da bütün talihsizliklerimin nedeni olan sizi sevmemi beklemek çok fazla olurdu."
Aşk ve Öbür CinlerGabriel Garcia Marquez · Can Yayınları · 202510,1bin okunma