Felsefe 101
2025 15. kitabı
Bir kitapçıya giderseniz, felsefe bölümünde muhakkak Say Yayınları'nı görürsünüz. Bu eser de Say Yayınları bünyesinden çıkmış, benim gibi felsefeye yeni giriş yapmak isteyenlere tavsiye edilen eserlerden. Dinler Tarihi 101 gibi serinin diğer kitapları da var. Bu esere gelirsek, felsefenin doğuşundan yirminci asra kadar gelişimini güzelce işlenmiş. Hem filozoflar, hem alt dallar, hem kavramlar üzerinden gidilmiş. Kitabın muadillerinden olan Felsefeye Giriş ve Felsefenin Kısa Tarihi eserlerinde tamamen Batı Felsefesi inceleniyordu. Bu eserse İbn-i Sina ve Doğu Felsefesi başlıklı iki bölüme yer vermiş. Ama yine de çok az olduğunu düşünüyorum "Felsefe Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey" adında bir eserin %95'i Batı Felsefe'sinden ibaret. Ya çevirmenden, ya yazardan yahut Türkçe'den mi kaynaklı bilmiyorum ama kimi kısımlar fazla karmaşıktı. Yazar geniş felsefi düşünceleri kısaca anlatacağım mottosu yüzünden bazı kısımlar çok muğlak kalıyor. Warburton'un soyut fikirleri somutla örnekleyen üslûbu bana daha hoş geliyordu. Bu eser daha teorik kalmış. İçerisinde felsefenin giriş ve hatta orta seviyelerini kapsayan bir eser meydana gelmiş. Geniş bir yelpazesi var ve hem filozoflar üzerinden gidip kavramlara ve düşüncelere de değiniyor. Kitapta muazzam bilgi var, hepsi aklınızda zaten kalamaz. Ama başvuru kaynağı gibi ya da alışma kitabı gibi düşünebilirsiniz. Aklınızda çok şey kalmadı diye felsefeye kabiliyetiniz yok gibi bir denklem kurmayın. Yazarın kimi yerde akademik ve fazla havada kalan üslubundan ve yukarıda bahsettiğim sebeplerden beklentimin biraz altında kaldı. Her şeye rağmen elinizin altında bulunması gereken güçlü bir eser.
Felsefe
Felsefe 101Paul Kleinman · Say Yayınları · 20181,307 okunma