Soru: Karl Marx neden önemlidir?
Cevap: İnsanı soyut bir özne olarak değil, bütün mücadeleleriyle dünyanın merkezine yerleştirerek, felsefeyi gökten yere indirmiştir. Düşünce metafizik dünyadan sıyrılmış, somut bir hale getirmiştir.
Büyük Fransız entelektüel Roger Garaudy tarafından kalem alınan Karl Marx biyografisi standart bir biyografi değil. Karl Marx ’ın hayatının kilometre taşlarından çok fikirsel gelişimin nasıl yol aldığı konusunda yoğunlaşmış. Bu fikirsel dönüşümde kimlerin etkileri olduğu anlatılmış. Georg Wilhelm Friedrich Hegel , Anselm Ritter von Feuerbach gibi felsefecilerin Karl Marx üzerindeki etkileri, Friedrich Engels ile olan yakınlığı, Pierre-Joseph Proudhon ile olan fikir ayrılıkları kitapta bahsedilen konular. Bu bağlamda bu kitap biyografiden çok felsefe kitabı diyebiliriz. Yabancılaşma, diyalektik, materyalizm gibi konular derinlemesine anlatılmış. Ben de bu konuda derinlere inersem bu incelemenin sonu gelmez. Sonuç olarak faydalı bir kitap.
Roger Garaudy benim çok beğendiğim bir yazar. Sadece Filistin sorunundaki duruşu sebebiyle bile saygıyı hak etmiştir.