“Dil, Milletin Kalbidir”
Puan vermedi·384 syf.·
2025 171. kitabı
Dil olmayınca millet olmaz, Düşünce olmaz. Dile hürmet... Cemil Meriç 26 yaşında Yale Üniversitesi’nde kimya profesörü olarak 1962’de Yale’in üç yüz yıllık geçmişinde bu unvana en genç yaşta ulaşan Oktay Sinanoğlu , Türkçeye ve milletine olan bağlılığını diline sahip çıkarak gösteriyor. Mustafa Kemal Atatürk ’ün “Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır” sözünü ilke edinen bir aydın olarak, yalnızca deney odalarında değil, kültür alanında da diline, kimliğine ve milletinin en değerli hazinelerinden birisi olan Türkçeye sahip çıkarak, toplumsal bilinç uyandırma konferanslar veriyor, yazılar kaleme alıyor, gençleri uyarıyor ve kamuoyunda güçlü bir farkındalık oluşturmaya çalışıyor. Bye Bye Türkçe kitabını da bu konudaki düşünsel mücadelesinin sistemli bir ifadesi olarak sunuyor. Sinanoğlu, dilin tarihsel süreçleri, dil politikalarını ve kültürel dönüşümleri bilimsel bir bakışla ele alarak Türkçenin karşı karşıya olduğu tehlikeleri somut verilerle gözler önüne seriyor ve dil erozyonunun bir milletin düşünce biçimini, özgüvenini ve geleceğini nasıl sessizce aşındırdığını çarpıcı örneklerle sarsıcı bir biçimde ortaya koyuyor. İki ana bölümden oluşan kitabında Oktay Sinanoğlu birinci bölümde, makaleleri aracılığıyla dil, eğitim, bilim politikası ve kültürel bağımsızlık konularını ele alıyor. tarihteki örneklerle İrlanda, Roma–Kelt mücadelesi, Japon modernleşmesi üzerinden Türkiye’nin dil serüvenine ayna tutuyor. İkinci bölümde söyleşilerine yer veriyor, dönemindeki medya ve entelektüel çevrelere verdiği röportajlar, mektuplarla fikirlerini daha doğrudan bir üslupla aktarıyor. Dilimizin en önemli kimliğimiz olduğunu, milletin hafızasının kalbi olduğunu ve bağımsızlığın temel taşı olduğunu, eğitimin yabancı dillerle verilerek, kültürel bir soykırım niyeti ve niteliği taşıdığını açık bir dille vurguluyor. Bu sürecin sonucunda düşünme yetisinin yabancı kalıplara hapsedilmesine, milli benliğin aşındırılmasına ve gelecek kuşakların kendi kültürüne yabancılaşmasına yol açtığını güçlü örneklerle anlatıyor. Her Türk gencinin farkındalık açısından okuması gereken sarsıcı ve ufuk açıcı bir eser, yalnızca dilin korunmasına değil, düşünce bağımsızlığının yeniden inşasına da çağrıda bulunuyor. Çünkü kelimeler her şeydir, bir milletin hafızası, dünyayı anlama biçimi ve geleceğe bıraktığı en güçlü mirastır. Herkese keyifli okumalar.
Düşünce
Bye Bye TürkçeOktay Sinanoğlu · Bilim & Gönül Yayınevi · 20195,7bin okunma
Emeğinize sağlık, keyifle okudum.
Berceste
Çok Teşekkür ederim.✨🍀