Irk Kavramını Kim İcat Etti?
2025 40. kitabı
Okunma: 24 Ekim 2025 22:59
Irk kavramının kimler tarafından nasıl ortaya çıkarıldığını anlatan bir araştırma. John Locke , Immanuel Kant ve Georg Wilhelm Friedrich Hegel gibi felsefenin babaları sayılabilecek düşünürlerden beklenemeyecek yaklaşımlar okuyup şaşıracaksınız. Mesela Immanuel Kant Güzellik ve Yücelik Duyguları Üzerine Gözlemler ’de bakın ne demiş: “…birisinin baştan aşağı kara olduğu gerçeğinin onun aptal olması için açık bir kanıt olduğu” “Irkların kaynaştırılması önerilmeli mi? Irklar birbiri içinde erimezler ve eritilmemelidirler. Beyazlar alçalırlar. Çünkü her ırk Avrupalıların geleneklerine ve ahlaki değerlerine uyum sağlayamazlar.” Georg Wilhelm Friedrich Hegel ’in görüşleri de Immanuel Kant ile paralellik göstermekte. Dünya Tarihi Üstüne Dersler’de Afrikalıları yargı önüne çıkararak onları barbar, yamyam, zihinleri fetişlerle dolu, bir tarihten ve özgürlük bilincinden yoksun insanlar olarak yargılamıştır. Sanırım Hitler’in neden Almanya’dan çıktığını anlamaya başlıyorum… Tabi tüm düşünürler aynı fikirde değil. Herder gibi farklı ırklara ve kültürlere saygı gösteren insanlar da var. Sonuç olarak bu kitap beklediğim gibi çıkmadı. Irk ve ırkçılık kavramı çok dar bir zemine oturtulmuş. Sadece siyahlar beyaz üzerinden tespitlerde bulunulmuş. Dolayıyla eksik bir çalışma olarak tanımlayabilirim. Kesinlikle daha iyi yazılabilirdi.
Felsefe
Irk Kavramını Kim İcat Etti?Robert Bernasconi · Metis Yayıncılık · 2018253 okunma