Merhaba arkadaşlar. Hepimize mutlu bir cumartesi günü diliyorum. Hiciv romanlarından devam ediyoruz. Bu eserde bizlere Huron karakteri eşlik edecek. Kendisini anlatmak için sabırsızlanıyorum şimdiden. Daha önce de okuduğum hikayelerden biriydi ama elden geldiğince bu daha güncel baskıda eseri anlatmaya çalışacağım. Peder Quesnel ile kitabın ilk sayfasını açar açmaz tanışıyoruz. O ve onun karakterine değinen o kısa yazıyı şimdi ekliyorum ve göreceksiniz daha başlamadan ilginizi çekecek. Hatta hemen o bilginin olduğu sayfayı sizlere aktarayım istiyorum:
hizliresim.com/ojqjwaf
Şimdi Huron karakterini selamlayarak başlayalım. Kendisi bir yetim ve bir Kızılderili. Başlarda gerçek anlamda hiçbir şey bilmiyor ve cahilliğin vücut bulmuş hali. Ancak bu vücut gelişen süreçte adeta kendini bulacak, yeniden doğacak ve kitap okumaya başlayacak. Okudukça, daha fazla okuması gerektiğini fark edecek. Merak duygusu gelişecek ve öğrenme açlığı çekecek. Yine devam eden süreçte artık insanlarla konuşmaya ve sorular sormaya başlayacak. Bundan iyisi can sağlığı.
Tabi arada bizler hiciv sanatının, daha doğrusu hicve neden sanat gözüyle baktığımızın açıklamasını yapacağız. Çünkü Safdil aslında Voltaire’nin sırf Fransa’da geçirdiği zamanı ve durumu eleştirmek için kaleme aldığı bir kitap. Safdil aracılığıyla yaptığı araştırmalar da sorduğu sorular da önemli. Mesela kitaptaki emirlerle buna göre yapıldığı söylenen ibadetlerin alakası olmadığını ondan öğreniyoruz. Ahlakın ne olduğunu sorguluyor, hukukun neye göre düzenlendiğini düşündürüyor, dini değil dini kendine göre koydukları kurallara göre yaşayanları eleştiriyoruz bu eserde. Özellikle din benim için en önemli kısım. Bizde de sorsan herkes Müslüman ama, hepsinin inancı ibadeti bambaşka şekillerde. Voltaire’de burada iyi bir kilise eleştirisi sunuyor bizlere.
Aynı zamanda Saint Yves karakterinin yani Safdil’i seven kadının başına gelenler de beni çılgına çevirdi. Bu kadar alçaklık, aşağılık bir durum olamaz. Bu ‘Medeni’ denilen toplumun ne kadar aşağılık olduğunun göstergelerinden biridir. Kızın başına gelenler beni adeta kahretti. Seven bir çifti ayırmak, seven çifti ayıranların dış etkenler olması yeterince mide bulandırıcıyken bir de sevenlerin ayrı kalmaları çok üzücü bir durum. Ona rağmen kızın vazgeçmemesi ise beni gururlandırdı. Hatta o kadar gururlandım ki o an sevdiğinden vazgeçmeyen her daim sevdiğinin yanında olan herkesin tek tek saygıyla elini öpesim geldi. Bu, çok farklı bir seviye. Yani başkalarının lafına bakarak sevdiği adamı veya sevdiği insanı diyelim, terk edecek kadar alçak karakterli, iğrenç, mide bulandırıcı sefil bir karakter de olabilirdi. Bu çürümüşlük ise sevdiği adamı kurtarmak için gerekli belgenin bir devlet memuru tarafından kendisine verilebilecek olması ama memurun makamını kullanıp o belgeyi vermek için kıza tecavüz etmesi. Eleştirilecek 45 konu birden çıkardı ortaya haliyle. Ah, böylelerini verecekler ki ellerime. Ah!
Son olarak şunu söyleyebiliriz ki, yozlaşmışlık, çürümüşlük ve ahlaksızlık gibi kavramların nasıl pazarlandığına şahit olacağınız bir eser. Hem de öyle bir dönem öyküsü incelenmiş ki ahlaktan bahsedenlerin nasıl ahlaksızlıklar yaptıklarını göstermek açısından günümüzde bile geçerliliğini koruyan bir eser görüyoruz bizler. Bu yönü, hala kitapların en güçlü yönü.
İncelemeler:
#44239790#82462209#134439477#134461222#134483184#134508516#284340956#285278305#285936013#286265767#287009229#287424347
Okumalar:
Ateizm
Babil Prensesi
Cahil Filozof
Candide ya da İyimserlik
Felsefe Sözlüğü - Cilt 1
Felsefe Sözlüğü - Cilt 2
Hikayeler - Cilt 1
-Hafızanın Hikayesi
-Akla, Tarihi Övgü
-Tek Gözlü Hamal
-Memnon ya da Bilgelik
-Scarmento’nun Seyahatlerinin Hikayesi
-Teselli Bulan İki Kişi
-Bir Türkün Mektubu
-Renkler Hakkında Hüküm Veren Körler
-Bir Hint Masalı
-Cosi Sancta
-Akla Kara
–Babouc’un Rüyası
-Kont de Chesterfield’in Kulakları ve Keşiş Goudman
-Eflatun’un Rüyası
Hikayeler - Cilt 2
-İyi Kalpli Bir Brahman’ın Hikayesi
-Jeannot ile Colin
-Micromegas
-Beyaz Boğa
-Kırk Ecu’luk Adam
Micromegas
-Memnon ya da İnsanın Bilgeliği
-Avunan İki Kişi
-Scamentado’nun Seyahatlerinin Öyküsü
-Micromegas
-Akla Kara
-Babil Prensesi
Sadık ve Safdil
-Sadık
-Safdil
Sadık veya Kader
Safdil
Voltaire’den Yeğenine Aşk Mektupları
Hepimize iyi okumalar dilerim..
SafdilVoltaire · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2020844 okunma