Kafa karışıklığı yaratan bir durumu açıklamak istiyorum, dikkatli bir okur "Lewis 1956'da evleniyor ama Tolkien 1950'de yazdığı bir mektupta Lewis'in evliliği yüzünden de birbirlerinden uzaklaştıkları yazılı." diye yazmıştı ona cevap verim zaten ama buraya da yazayım.
Durum Lewis'in evliliğinin iki aşamalı olmasından kaynaklanıyor:
Tolkien'in 1950 Mektubu: Tolkien'in 1950'de yazdığı mektupta Lewis'in evliliğinden bahsetmesi, Lewis'in Joy Davidman ile olan ilişkisinin ciddileşmesi ve erken medeni nikah aşamasıyla ilgilidir (Joy'un İngiltere'de kalması için yapılan hukuki evlilikler). Tolkien, Lewis'in bu durumu kendisine haber vermemesinden ve hayatına bu tarz bir ilişkiyi hızla sokmasından dolayı 1950 gibi erken bir tarihte zaten kırgınlığını ve uzaklaşmasını dile getiriyordu.
1956 Tarihi: 1956, Lewis'in kanser olan Joy Davidman ile kilise töreni yaparak evliliği resmen arkadaş çevresine duyurduğu tarihtir.
Yani, Tolkien 1950'de zaten Lewis'in özel hayatındaki bu radikal değişimden (ve kendisine söylenmemesinden) dolayı uzaklaşmıştı ve mektubunda buna atıfta bulunuyor. 1956 ise bu durumun kesinleştiği ve dostluğun resmen bittiği dönüm noktasıdır.
Eksik veya hatalı bulduğunuz yerleri yazmaktan çekinmeyin lütfen ^^