Uykusuzluk ya da Kendini Susturamamak
2025 88. kitabı
Okunma: 22 Aralık 2025 22:15
Henry Miller yazılarında yaşamöyküsünü hiç kimsenin yazamayacağını savunmuştu. Yazılmasına gerek de yoktur aslında, çünkü yapıtları onun özyaşamöyküsüdür zaten. “Yaşamım her şeyden daha gerçek ve benim için önemli olduğundan hayal ürünü kişiler ve olaylar aramaya gerek görmedim.”(s. 29 ePub) “yaşamöykümü yazmaya gerek yok” — artık kitabın anahtarı. Bu, bir kibir cümlesi değil. Bu bir yöntem beyanı. Miller kurmaca yaratmıyor çünkü zaten kendi hayatını kurgulanamayacak kadar çıplak buluyor. Uykusuzluk bu yüzden roman gibi ilerlemez; dalgalanır, sapar, tekrar eder. Çünkü hayat öyle. Bu metinde karşımızda romantik bir âşık yok. Acı çeken bir adam da değil yalnızca. Kendi çöküşünü izlemekten vazgeçmeyen bir bilinç var. Miller için asıl hasar gören şey “acı çeken benlik” değil, kendilik duygusunun sürekliliği. Bellek vurgusu boşuna değil. Kalp kırılması bir olay değil, zihnin durmadan tekrar ettiği bir sahne. Uykusuzluk zaten burada bir metafor değil, zihnin kendini susturamaması. Miller acıyı azaltmaya çalışmıyor; acıyı işlevsel kılmaya çalışıyor. Yaratıcılık tam burada devreye giriyor. "En önemli edebi eserleri hatalarımız ve zayıflıklarımızdan ilham alıp ortaya çıkaran da bizleriz. En kötü halimizde bile umut doluyuz biz." (Amin! Soloyu kes!) s. 9 Yani romantize etmiyor. Sanatın çıktığı yer kutsal bir acı değil, rezil bir ruh hâli, Aşkın ticarileşmesi değil yalnızca; duygunun mekanikleşmesi. Miller’ın sürekli yaptığı şey: düşüşünü romantize etmeden, ama durdurmaya da niyet etmeden anlatmak, sürekli kendini teşhir ederken aynı anda kendini aşağılıyor, aşkın sahtesini kabullenen biri. Ve kendini kandırırken bile uyanık kalmak. Bu kitapta samimiyet tam olarak burada doğuyor. Herkes aynı rolü oynuyor, aynı ezgiyi söylüyor, aynı baş ağrısını çekiyor. “Elimde olsa değiştirirdim” cümlesi önemli: değiştiremiyor. Ne şarkıları, ne kadını, ne kendini. Çevirmenin kitabın sonunda Miller’ın yaşam öyküsünü anlatması olmasaydı bu kitaba 7–8 puan verirdim. Ama okuduktan sonra puanım doğrudan 10’a çıktı. Çünkü benim için burada belirleyici olan şey kurmaca olmayan tarafı. Benim için asıl mesele iyi yazılmış olması değil; gerçek duygular. (Bu kitap bu arada iyi yazılmış. Hatta çok iyi yazılmış. Mesele bu değil.) Bir karakterin neyi, nasıl yaptığından çok, neyi yapamadığı ilgilendiriyor beni. Kurguda bir karaktere her şeyi yaptırabilirsiniz. Ama gerçek hayatta insan çoğu şeyi yapamaz. Yapmayı beceremez, cesaret edemez, yarım kalır, sıkışır. İşte benim için kıymetli olan yer tam olarak burası. Yer yer duygu durumu bana Kamelyalı Kadın ’daki Armand’ı hatırlattı. Ki o da Alexandre Dumas (fils) ’ın kendi gerçek duygularından doğmuş bir karakterdi. Gerçek duyguların, kimden çıkarsa çıksın, birbirine bu kadar benzemesi boşuna değil. Bu yüzden gerçekçi duygulara, gerçek hayat hikâyelerine önem veriyorum. Her kitap ne kadar sahici görünürse görünsün içinde mutlaka gerçek olmayan çok şey barındırır. Ama bir metinde gerçekten yaşanmışlık, sahici bir duygu, hakiki bir düşünce ve durum varsa, o metnin değeri benim için bambaşka bir yere çıkar. Uykusuzluk bu yüzden artık benim için çok önemli bir metin. Ve bu yüzden Henry Miller’ın diğer kitapları da, yalnızca bu sebeple bile, listemde. Gerçek duygular, gerçek çatlaklar, gerçek çıkmazlar sizin için de önemliyse Henry Miller’ı es geçmeyin. Okumamazlık etmeyin. Gerçekten.
UykusuzlukHenry Miller · Notos Kitap Yayınevi · 20162,972 okunma
8 +1'leme
3.220 Gösterim
60 sayfalık bir kitaba bile doyurucu bir inceleme yazmıssınız. Aslında uykuyla bazen çok barışık bazen de çok arası açık biri olarak merak etmedim değil Sanırım 2026 listeme ekleyeceğim. Armand gitgeller yaşayan bir karakterdi. Bakalm buradaki öyküye etkisi nasıl olacak.Yine incelemeden çok ince eleme olmuş ellerine sağlık.
LULU , @nrmn97 😊🙏.
yine beni içine çeken anlatımınız okadar hoş ki sürüklüyor insanı kitapta ilgimi çekti okuyacağım. kaleminize sağlık, bir gün sizin kitabınızı okumayıda çok isterim. 😊🙏
Alper Turgay
Şimdiden uykusuzluk çekeceğiniz için üzgünüm, keyifli okumalar dilerim. Bu güzel dileğinize ne diyebilirim ki! İnşallah bu dileğiniz bir gün gerçek olur😊. Her okurun bir kitabım olsun bir de kitap kafem olsun hayali olur benim hangisi olur acaba? Ya da biri bile olur mu?😂
Emeğinize sağlık 👌 🙏 Yazarın özgeçmişine az önce baktım, gerçekten ilginç biri. Okunmaya değer biri gibi gözüküyor.
Alper Turgay
Teşekkür ederim 🙏. Bu kitap çok kısa okuyun hocam daha sonrasında diğer kitaplarınında okunmaya değer olduğuna kanaat getireceksiniz.