Felsefe ve şiiri öyle bir yoğurdum, adına
“De ki İşte “dedim
Kitap felsefi ve edebi metinler içermektedir. Kitabı şiir kitabı sanmıştım ama daha çok şiir ve öykü arasında mini metinlerdir. Kitap üç bölümden oluşmaktadır.
-Ölüm
-Yaşam
-Felsefe
Kitabın adı.” De Ki İşte “
De = Ölüm , Ki = yaşam ve İşte = felsefeyi kapsamaktadır.
Giriş metnini Böyle Söyledi Zerdüşt üzerinden bir felsefe sanatı ile başlatmıştır. Yaşamı ve ölümü o kadar güzel anlamlandırmıştır. Yaşam yazarımıza göre her an en değerlidir. Mezarlık yaşamın en önemli ve derin şeklidir.
“ Yaşadıklarımız öldürdüklerimizdir “
Bizim kendi hayatımızdaki kaybettiğimiz an kavramını hep vurgulaşmıştır. Yazar ilk önce ölümü sonra yaşamı ele almıştır. Ona göre yaşamın değerini ancak ölümü bilerek bilebiliriz. Eğer ölüm olmasaydı insanlar yaşamın değerini asla bilemezdi.
"Nasıl olsa öleceğimize göre, yaşamalıyız." (s. 28)
Yazara göre ölüm aslında yaşama bir taç giydirir. Ölümü negatif düşünce değilde, hayatın bir parçası olduğunu hep bilerek yaşamamız gerektiğini söylemektedir. Yazar aslında ölüm ve karamsarlık üzerinde ağır yazmış gibi dursada kendisi yaşamayı ve sevmeyi vurgulamıştır.
Kitap içerik ve metinler olarak çok boğucu ve ağır değildir sadece felsefeye ilginiz varsa yazarın yapmış olduğu ufak göndermeleri anlayabilirsiniz.
Örneğin yazarımız Immanuel Kant ve Friedrich Nietzsche gibi filozoflara atıflarda bulunmaktadır. Yazarımız ayrıca Hollandalı ressam olan M.C. Escher’dan etkilenmiştir. Kitabı da ressamın tablolarına benzemiştir. İç içe karmaşık bir hal gibi duruyor. Kitabın ilk sayfaları da A. Dürer’e ait tabloda yarım halde bulunuyor.
Yarım olarak bırakması kitabı okuyup kendimiz o resimleri tamamlayalım diyedir.
Kişisel gelişim türünden bir eserdir çünkü bir cümle okuyorsun, sürekli düşünüyorsun.
Japon edebiyatından haikularda vardır. Kısa kısa şiirleri haiku üzerinedir. O yüzden öykü ve şiir arası diye yorumladım. Yazar kitabın en sonunda herşeyi okuyucuya bırakmıştır.
Kitabı okudum kendi hislerimi yazmak istiyorum;
“De ki işte hayatı seviyorum
De ki İşte aşkı seviyorum
De ki işte seni beni ve bizi seviyorum
De ki işte ölüme rağmen seveceğim
De ki işte sevdim, seveceğim ve sevileceğim
De ki işte ölsek mezarımızda aşktan kırmızı güller
De ki işte ölüm bile bizi sevdi”
@nrmn97
De ki İşteOruç Aruoba · Metis Yayınları · 20186,8bin okunma
Oruç Aruoba’nın kitaplarını hep listemde ama bir türlü öncelik verememiştim. Bu harika inceleme ile birlikte artık zamanının geldiğini anladım. Kalemine sağlık, teşekkür ederim ☺️.