İsmi Bulduk, Mirası Koruyamadık
2026 12. kitabı
Okunma: 11 Şubat 2026 20:03
Kitabın daha başında sahnede Sokrates var ve anlatı Sokratik diyaloglar üzerinden ilerliyor. Yani çürütme, sınama ve ortaya çıkarma yöntemiyle… Sokrates aslında karşısındaki kişiyle değil, karşısındaki kişinin zihnindeki tanımla konuşuyor. Muhatap insan değil, fikirler. Bunu fark edince metnin derinliği başka bir yere taşınıyor. Yaşadığımız çağda kavramların herkes için bambaşka anlamlara sahip olduğu düşünüldüğünde, sanırım artık bizlerin de Sokratik yöntemle konuşmayı öğrenmesi gerekiyor. Zorlayıcı olsa da, yavaş yavaş, düşünerek ve sorgulayarak okunması gereken bir metin. Çünkü bu kitap hızlı tüketilmek için değil, zihni çalıştırmak için yazılmış. "Sokrates, sen insana yemediği haltı yedirirsin." S. 20 Platon (Eflatun)’un Devlet’inde sadece yasalar yazılmıyor; adeta bir ruh mimarlığı yapılıyor. Toplumu kurarken, insanın zihnine ilk yerleşen imgeler konuşuluyor, didik didik ediliyor. Çünkü Platon’un derdi yalnızca iyi yasalar koymak değil, iyi insanın nasıl yetişeceğini düşündürmek. Yaptığı şey neredeyse bir psikolojik diseksiyon. İnsanı parçalara ayırıyor, içindeki çatışmaları tek tek gösteriyor ve bunu yaparken şaşırtıcı derecede net gözlemler ortaya koyuyor. Şunu açık açık söylüyor gibi: İnsan önce hikâyelerle şekillenir, sonra alışkanlıklarla, en son akılla. O yüzden çocukken duyduğun masal, destan, şiir; ileride nelerden korkacağını, neye saygı duyacağını, neyi normal kabul edeceğini belirliyor. Platon da tam bu yüzden edebiyatı, sanatı ve anlatıları “güzel mi?” diye değil, insanı nereye götürüyor? diye tartışıyor. Bu bölümleri okurken insan ister istemez “ Sigmund Freud’un atalarından biri Platon’dur” diye sezgisel bir bağ kuruyor. Çünkü arzuyu, aklı ve öfkeyi birbirinden ayırıp, bunların nasıl çatıştığını gündelik bir hikâyeyle anlatabiliyor. Platon burada sadece filozof değil; aynı zamanda keskin bir gözlemci. Üstelik bunu öyle bir dille yapıyor ki, en karmaşık insan hâllerini bile, affedersiniz, aptala anlatır gibi açık ve sarsıcı biçimde aktarabiliyor. Platon şunu açık açık kabul ediyor: Sözle çizilen ideal ile gerçekte kurulabilecek düzen bire bir örtüşmez. Ve bunun farkında. Hatta bunu ilk söyleyen de kendisi. Yani Platon için Devlet, bir mimari plan değil; bir ölçü. Gerçeği bire bir kopyalamak zorunda olan bir proje değil, gerçeği yargılayabileceğin bir referans noktası. Devlet’te beş yönetim biçimi inceleniyor ve her birinin bir sonrakine nasıl dönüştüğü adım adım gösteriliyor: Aristokrasi, timokrasi, oligarşi, demokrasi ve zorbalık. Ama Platon yalnızca rejimleri anlatmıyor; o rejimlere geçişte insanın nasıl değiştiğini, hangi tutkuların güç kazandığını, hangi ölçünün kaybolduğunu inceliyor. Yani siyaset anlatırken aslında insan ruhunun çözülüşünü anlatıyor. Özellikle oligarşiden demokrasiye geçişi ve demokrasinin içinden zorbalığın doğuşunu okurken insan ister istemez “Bu bizim yaşadığımız şey” diyor. Yıl 2026. Ve bu metin yaklaşık 2373 yıl önce hayattan göç eden biri tarafından yazılmış. İki bin üç yüz yetmiş üç yılı aşkın bir mesafeden bugünü bu kadar net tasvir edebilmek, sıradan bir siyasal öngörü değil. Bu, insan doğasını doğru okumaktır. Platon’un güncelliği buradan geliyor. Sistemler değişiyor, isimler değişiyor, çağ değişiyor; ama ölçüsüz özgürlüğün kaosa, kaosun güçlü bir kurtarıcı arayışına, onun da zorbalığa evrilme ihtimali değişmiyor. Bu metni okurken şaşırmamızın sebebi, Platon’un geleceği görmüş olması değil; insanın zaaflarını bizden daha çıplak görmüş olması. 2373 yıl öncesinden bugüne bu kadar doğrudan temas eden bir analizle karşılaşmak gerçekten sarsıcı. Platon, diyalektik yoluyla hakikatin özüne ulaşabilen kişinin devleti yönetmesi gerektiğini söyler. Bu bölümü okurken zihnimde tek bir isim parladı Mustafa Kemal Atatürk . Bilgiye, akla ve bilime yaslanarak bir toplum inşa etme çabası, Platon’un tarif ettiği yönetici idealini hatırlattı. İki bin üç yüz yetmiş üç yıl önce yazılmış bir metnin, modern bir lideri düşündürmesi dikkat çekici. Sadece o! “- Bundan sonra, yirmisine varan delikanlılar arasında bir seçme yapılacak. Seçilenler ötekilerden daha üstün tutulacak ve çocukken onlara karmakarışık verilen bilgiler artık bir sıraya konarak verilecek ki, bakalım, hem bilimlerin kendi kendileriyle, hem de gerçek varlıkla ilintilerini geniş bir görüşle kavrayabiliyorlar mı?“ S. 260 Bu pasaj bana okumanın asıl ölçütünü hatırlattı. Bugün bilgiye erişmek kolay; fakat bilgiyi bütünleştirebilenler hâlâ azınlıkta. Bir insan yüz kitap okuyabilir. Roman okur, felsefe okur, psikoloji okur, tarih okur. Ama eğer okudukları arasında ilişki kuramıyorsa, o bilgi zihinde yan yana durur, birbirine değmez. Bilgi toplamak başka, bilgiyi bütünleştirmek başka. Birçok kişi metin tüketiyor ama sentez yapamıyor. Sentez derken demek istediğim şey şu: Farklı alanlardan gelen düşünceleri tek bir kavrayışta birleştirebilmek. Mesela: Bir romandaki karakter çözümlemesini: – Psikoloji bilgisiyle – Felsefi bir kavramla – Tarihsel bağlamla aynı zihinsel çerçevede buluşturabiliyorsan, işte o zaman Platon’un istediği “geniş görüş”e yaklaşıyorsun. Platon’un seçme yapma sebebi de bu: Herkes öğrenebilir. Ama herkes bağ kuramaz. Bağ kurmak zihinsel bir seviye atlamak. O noktada artık bilgi ezber değildir, görüşe dönüşür.
DevletPlaton (Eflatun) · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201932,8bin okunma
12 +1'leme
3.159 Gösterim
Alper Turgay Filozof kral meselesini günümüzle ve Atatürk’le bağlamanız gerçekten çok yerinde olmuş. Bilgiye, akla ve bilime yaslanan bir liderlik anlayışının en iyi örneği👍👏 Ama belki de asıl mesele, bu niteliğin tek bir figürde kalmayıp kurumsallaşabilmesi ... Bu açıdan bakınca metin bugün yaşananları açıklıyor. Her zamanki gibi çok iyi bir inceleme 👏kaleminize sağlık.
Alper Turgay
Çok teşekkür ederim🙏. Bence de asıl mesele tam orada başlıyor. Bir lider bilgiye ve akla yaslanabilir. Ve güçlü devlet yapıları kurulabilir. –Ki bizde kurulmuştur. Ama bu yapı daha güçlendirilmediğinde, sürdürülemediğinde, bir süre sonra o mirası koruyacak mekanizma da kalmıyor; maalesef kimse tek başına bir şey yapamaz hâle geliyor. Bu aslında Platon’un da ima ettiği bir nokta. Mesele sadece filozof bir yöneticinin varlığı değil; o anlayışı taşıyacak eğitim düzeni ve kurumların sürekliliği. O yüzden çok güzel bir noktaya temas ettiniz. Katkınız için teşekkür ederim😊.
Son paragrafta anlattığın kısım çok kıymetli... İnsan bir kitabı okurken aynı zamanda onu diğer duygularla ve düşüncelerle desteklemeli,tarihin tozlu sayfalarında gezinmeli...Atatürk'ün yasaklanan kitabında zaten Atatürk'ün ne kadar modern ve özel bir lider olduğunu tekrar tekrar idrak ettim. Ellerine sağlık.
Alper Turgay
O kitabı da okumuş olmanız çok değerli özellikle protokollerden sonra bir çok şeyin örtüştüğünü görmüşsünüzdür. Son paragrafa gelince; diğer türlü hikaye okuruz sadece… eğer okumaksa konu. Çok teşekkür ederim ☺️ 🙏.
Doğru hatırlıyor muyum emin değilim ama Platon bu eserinde hayvan metaforları ile anlatmıştı siyasi olayları… yılan gibi sinsi, kurt gibi aç, keçi gibi inatçı vs vs kitabı çok önceden okumuştum aklımda kalan bu olmuştu ✨Sizin yazınız da çok öğretici olmuş ellerinize sağlık. ✨🌷
Alper Turgay
@Nurnisa_09 mağara örneği kitapta var ve Platon burada idealar kuramını bir düşünce deneyi üzerinden anlatmaya çalışıyor. Ancak Devlet’i yalnızca bu alegoriye indirgemek bana eksik geliyor. Kitap aynı zamanda ruhun yapısını, eğitimi, adaleti ve devletin işleyişini de tartışıyor. Bahsettiğiniz yazarı okumadım, o yüzden karşılaştırma yapamam; fakat eseri sadece mağara örneği üzerinden tanımlamak Platon’un kurduğu bütünlüklü yapıyı daraltmak olur.
Mustafa Kemal Atatürk... 👏 👏 👏
👍👏👏👏