Yılanların Öcü
2022 4. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2022 14:36
Yılanların Öcü , yalnızca bir köy romanı değil; Anadolu insanının içine sıkıştığı düzenin, suskun bırakılmış hayatların ve çarpık ilişkilerin güçlü bir yansımasıydı benim için. Fakir Baykurt ’un kalemiyle ilk kez tanışmıyordum elbette. Onun dilindeki doğallığı, insanı yormayan ama her cümlede düşündüren üslubunu zaten seviyorum. Bu kitapta da yine aynı samimiyetle karşılaştım. Sanki bir roman okumadım da bir köy meydanında oturup insanların hayatlarını dinledim. O kadar gerçek, o kadar yaşanmış hissettiren bir anlatımı vardı ki kitabın içine girip o evlerin önünde dolaşmak, karakterlerin seslerini duymak mümkün gibiydi. Üstelik bu eser benim için farklı bir deneyim de sundu. Çünkü önce filmini izlemiş, sonra kitabını okumuştum. Normalde bir filmini izlediğim eseri okumakta zorlanırım; olayların sonunu bilmek ya da karakterleri zihnimde oturtmuş olmak beni metinden uzaklaştırır. Ama Yılanların Öcü bu konuda istisna oldu. Filmini bilmem rağmen kitap kendini yeniden okutmayı başardı. Çünkü Fakir Baykurt ’un asıl gücü olay örgüsünden çok anlatımında saklıydı. Film bana hikâyeyi göstermişti belki ama kitap bana o insanların iç dünyasını hissettirdi. Karakterlerin öfkesi, çaresizliği, korkuları ve direnişleri satırlarda çok daha derin bir şekilde hissediliyordu. Bu yüzden kitabı okurken hiçbir yerde “Bunu zaten biliyorum.” duygusuna kapılmadım. Aksine her sayfada hikâyeyi yeniden keşfettim. Roman boyunca en çok dikkatimi çeken şey ise köy yaşamının romantikleştirilmeden anlatılmasıydı. Fakir Baykurt köyü yalnızca doğasıyla, sakinliğiyle ya da gelenekleriyle göstermiyor; aynı zamanda insanların birbirine kurduğu baskıyı, çıkar ilişkilerini ve adaletsizlikleri de gözler önüne seriyor. Köy hayatının dışarıdan bakıldığında görünen huzurlu yüzünün altında ne kadar büyük çatışmaların saklanabileceğini hissettiriyor. İnsanların küçücük meseleleri nasıl büyüttüğünü, güç sahibi olanların nasıl baskı kurduğunu görmek insanı ister istemez düşündürüyor. Aslında romandaki “yılan” sadece görünen bir hayvan değil; insanların içindeki kötülüğün, bencilliğin ve vicdansızlığın da sembolü hâline geliyor. Karakterler de romanın en güçlü taraflarından biriydi bana göre. Hiçbiri yapay değildi. Hepsi günlük hayatın içinden çıkıp gelmiş gibiydi. Özellikle insanların konuşmaları, tepkileri ve olaylara bakış açıları o kadar gerçekçiydi ki bazen bir roman okuduğumu unutup yaşanmış bir olaya tanıklık ediyormuş gibi hissettim. Fakir Baykurt ’un halkın dilini bu kadar başarılı kullanabilmesi romanı çok daha etkileyici kılıyor. Çünkü karakterler “yazılmış” gibi değil, gerçekten “konuşuyormuş” gibi hissettiriyor. Kitabın bende bıraktığı en kuvvetli hislerden biri de şu oldu: İnsan bazen en büyük yarayı yabancılardan değil, aynı hayatı paylaştığı insanlardan alıyor. Roman bunu öyle doğal ama sarsıcı bir şekilde anlatıyor ki bazı sahnelerde insan sinirlenmeden, üzülmeden duramıyor. Bir yandan çaresizlik hissi oluşurken bir yandan da karakterlerin direnişi insana güç veriyor. İşte bu yüzden Yılanların Öcü sadece dönemin köy yaşantısını anlatan bir eser değil; insan ilişkilerine, toplumsal baskıya ve adalet arayışına dair zamansız bir roman. Kitabı bitirdiğimde aklımda sadece olaylar kalmadı; insanların suskunlukları, kırgınlıkları ve mücadeleleri de kaldı. Fakir Baykurt ’un o sade ama etkili dili yine kendine hayran bıraktı beni. Abartıya kaçmadan, süslü cümlelere ihtiyaç duymadan insanın içine dokunabilen bir anlatımı var. Bu yüzden Yılanların Öcü , benim için yalnızca okunmuş bir kitap değil; hissedilmiş, yaşanmış bir eser olarak kaldı. Köy yaşamını bütün gerçekliği ile anlatan başarılı ender kitaplardan biriydi. Keyifli okumalar :)
Roman
Yılanların ÖcüFakir Baykurt · Literatür Yayıncılık · 20217,3bin okunma
Değerlendirme çok iyi olmuş 👏 Irazca'nın Dirliği ve Kara Ahmet Destanı destanı ile en iyi üçlemesini de tamamlarsın
Mehmet K. okuma listeme ekledim ⭐️📘🤗
Gerçekten çok güzel bir yorum, düşüncelerin kelimelere nasıl aktarıldığına şahit olduk resmen. Kitaplardan olan filmelere mesafeliyimdir her zaman! Fakat alınacaklar listesinde “ hemen “ kısmında:)
Muammer D. rica ederim 😇
Çok güzel bir inceleme olmuş kaleminize sağlık, hep ötelediğim Yılanların öcü kitabını artık alma zamanı gelmiş :)
• H a t i c e
Gerçekten Yılanların Öcü çok ama çok etkileyici bir kitap. Bence almakta ve okumakta geç kalınmaması gereken eserlerden biri. Ben önce filmini izlemiş olmama rağmen kitabı okurken en ufak bir sıkılma yaşamadım. Hatta tam tersine, Fakir Baykurt’un kalemi sayesinde hikâyeyi çok daha derin hissettim. Köy yaşamını sadece dışarıdan görünen hâliyle değil; insanların birbirine kurduğu baskıyı, çıkar ilişkilerini, kırgınlıklarını ve çaresizliklerini de öyle gerçekçi anlatıyor ki insan kendini olayların içinde buluyor. Fakir Baykurt’un sade ama vurucu dili, karakterleri yaşayan insanlara dönüştürüyor adeta. Kitap boyunca bazen sinirlendim, bazen üzüldüm ama en çok da anlatılanların gerçekliği beni etkiledi. Aradan yıllar geçse bile değerini kaybetmeyecek, insanın zihninde iz bırakan eserlerden biri olduğunu düşünüyorum.