Aldanan KadınThomas Mann’ın orta yaşlı bir kadının duygusal ve psikolojik dünyasını konu alan kısa bir romandır. Thomas Mann ölmeden önce tamamladığı son kitabı. 92 sayfalık kalınlığı ile uzun bir öykü de sayılabilir, yazar sanki hissetmiş gibi ölümden, yaşlılıktan, yitirilen gençlikten söz ediyor uzun uzun.
Hikâyenin merkezinde dul bir kadın olan Rosalie bulunur. Rosalie, yaşının ilerlemesine rağmen hayata ve güzelliğe duyduğu ilgiyi kaybetmemiştir. Bir süre sonra kızının genç öğretmenine karşı güçlü bir duygusal yakınlık hisseder ve bu durum onun yeniden gençleştiğini, hayatın kendisine yeni bir başlangıç sunduğunu düşünmesine yol açar.
Rosalie, kızının genç İngilizce öğretmenine (Ken Keaton) karşı güçlü bir bedensel ve duygusal arzu beslemeye başlamış olması uzun süredir kesilmiş olan regl kanamalarını da yeniden başlatır. Rosalie bu durumu doğanın kendisine sunduğu bir yeniden gençleşme ve mucize olarak yorumlar. Ancak bu durumun arkasındaki gerçek, doğanın acımasız bir aldatmacasından ibarettir. "Aldanan kadın" metaforu çok iyi işlenmiş. Rosalie doğayı kutsal ve anaç bir güç olarak görür. Fakat Thomas Mann , doğanın insana karşı ne kadar kayıtsız ve ironik olabileceğini gösterir, Rosalie’nin yaşadığı bu duygular, insanın kendisiyle ve zamanla olan ilişkisini sorgulatan daha derin bir anlam taşır.
Thomas Mann,bu hikâye üzerinden yaşlanma, aşk, yanılsama ve insanın kendi bedenini algılayışı gibi temaları işlemiş. Roman, insanın umutları ile gerçekler arasındaki ince çizgiyi gösterirken aynı zamanda hayatın bazen insanı nasıl “aldatabildiğini” anlatan düşünsel bir hikâye sunmuş.
Thomas Mann bu kitabıyla yaşlılıkta duyulan tutkunun cesur bir tasvirini yapmış.
Ecenin kitaplığı günaydın çok sevindim Thomas Mann en sevdiğim yazarlar arasındadır zaten Buddenbrooklar kitabı sosyoloji öğrencilerine okutulması zorunlu kitaplar arasında olabilir,o kitabı da tavsiye ederim 🤗🤗🌸🌸