Felice'ye Mektuplar Bitti. 706 sayfalık tuğla gibi bir kitap tamamı 2 kez nişanlanıp ayrıldığı Felice Bauer'e yazdığı mektuplardan oluşuyor. Kitabın ön sözünde çevirmenlerin "Felice'ye giden mektuplar, her bir satırı aslında yazarın kendisine de yazılmış olan."dır. görüşüne tamamıyla katılıyorum.
Mektuplar sürükleyici, heyecan verici ve merak uyandırıcı ve Kafka mektuplarında Felice'ye sonraki yıllarda Dünya Edebiyatında başyapıt olacak olan Dava , DönüşümAteşçiCeza SömürgesiAmerika söz ediyor....
Bu mektuplarda aşkın yanında, yalnızlık, çaresizlik, korku, sağlık sorunları, yoksulluk da var. Ayrıca mektuplarda ben Kafka'nın birazda Edebiyat ve romancılık yeteneğini geliştirmeye çalıştığını hissediyorum. belki de bayan Felice de böyle hissetti ve ABD'de maddi sıkıntıya düşünce bu mektuplar çok cüzi bir rakama 8000 dolara bir yayınevine sattı, aynı yayınevi ise 1987 de açık arttırmayla bu mektupları yarım milyon doların üstünde bir rakama satmıştır.
Kafka Yahudilik ve Siyonizm'i de anlatıyor Bayan Felice'ye, Ayrıca ve başka kadınların ilgisini çekmek içinde onlara mektuplar yazıyor. Ben bunu sağlık sorunları yüzünden düştüğü ruhsal duruma bağlıyorum. Hatta bazen bayan Felice'ye o kadar sık mektup yazıyor ki, Felice mektuplardan bıkıp, sıkılıp cevap yazmıyor.. bu da bence sağlık sorunlarından kaynaklanan mektup yazma saplantısı..(benim düşüncem)
Kafka Bayan Felice'ye yazdığı son mektupları veda niteliğinde yazıyor. ve hastalığının artık onu ölüme götüreceğini anlamış durumda..
Güzeldi, tavsiye ederim..
ve Felice'ye Mektuplar veda ederken her incelememde yaptığım gibi tüm kitabı özetleyen anafikir alıntıyı paylaşıyorum.
"Sana bir insanın değil de yanlış bir ruhun yazdığına inanasın gelmiyor mu canım?"
Sayfa 303 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları
Felice'ye MektuplarFranz Kafka · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2016819 okunma