Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Mısır, ilginç ilk insan deneyi :)
Bir çobana, rasgele iki tane yeni doğmuş çocuk verdi, bunlar ağıla konacak ve şöyle büyütülecekti: Çocukların yanında kimse ağzını açıp tek söz söylemeyecekti; ayrı bir odada kendi başlarına büyüyeceklerdi; çoban, belli saatte keçileri alıp yanlarına götürecek süt içirip iyice doyuracak, sonra kendiişlerine bakacaktı. Psammetikos'un böyle yapmasının ve bu emri vermesinin nedeni, çocukların viyaklamalar çağını aştıktan sonra ağızlarından çıkacak ilk sözü yakalamaktı; gerçekten de öyle oldu. Üzerinden iki yıl geçince, bir gün çoban kapıyı açıp içeri girdi, önünde diz üstü duran iki çocuk, ellerini uzatarak, "Bekos!" diye bağırdılar. Çoban bu sözü ilk duyduğunda bir şey demedi, ama daha sonra da her gelişinde aynı sözü işitince efendisine haber verdi ve isteği üzerine çocukları kendi görsün diye aldı, ona götürdü. Psammetikos kendi kulağı ile de duyduktan sonra, herhangi bir şeye bekos adını vermiş olan insanların kimler olduklarını araştırmaya koyuldu; araya taraya Phrygialıların ekmeğe bekos dediklerini öğrendi. Böylece ve bu ipucuna tutunarak Mısırlılar, Phrygialıların kendilerinden daha eski olduklarını itiraf ettiler.
Sayfa 118 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları - 15. Basım - 2019 - Çeviri: Müntekim ÖkmenKitabı okudu
··
71 görüntüleme
Bu yorum görüntülenemiyor
Osman Y. okurunun profil resmi
Bu muhtemelen bütün dillerde ortak olan kelime yapılarına dahildir. Çocukların çıkardığı temel seslerle ilgili yani. Örneğin Baba kelimesi böyledir , dünyadaki butün çocukların ba ba diye çıkardığı ses böylece Baba olan kişiye de ünvan olmuştur , ba -pa benzerliği de buradan gelir, baba papa ve de - de sesleri de Dede olmuştur benzer şekilde, Anne de yaklaşık böyledir Ana , Mama , ma -ma - me - me sesleriyle hem annenin kelime anlamına hem yemek ve süt barındıran meme organına isim olmuştur. Bekos da benzer şekilde olabilir, pek çok dilde ortak Bek - pek kökü vardır, Bakery buradan gelmiştir diye düşünüyorum , bizdeki pek - simet de pek farklı olmasa gerek. Hülasa , buradaki hiç bilmeden içgüdüsel olarak çıkarılan ses de yemek ve acıkma ifadesi olarak bütün dillerde ortak bir şekilde oluşmuştur diye düşunüyorum. Mısır veya başka bir kökenden ziyade insanlık tarihi kadar eski bir kökene işaret etmesi ihtimal dahilindedir.
Tayfun okurunun profil resmi
Haklısın abi. O dönemlerde dildeki kelime azlığını da hesaba katmak gerekir. Temel ihtiyaçlar dışında çok sesli bir dilin olmayışı da ses benzerliklerini meydana getirebilir.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.