Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

448 syf.
·
Puan vermedi
Abdülaziz döneminde Zonguldak maden ocaklarında zorla çalıştırılan köylülerin romanı. Köylü sınıfının devlet ve feodal beyler aracılığıyla vergi muafiyetinden faydalanmak, vatan borcunu ödemek gibi baskı unsurlarıyla maddi manevi sömürülmesi. Tepede yine yöneten bir zümre, aşağıda emeği sömürülen bir sınıf. Çevre köylerden gelen madenciler 15 gün madende çalışıp bir iki günlük izinle köylerine, ailelerinin yanına dönebiliyorlar. Aldıkları yevmiye çoğu zaman nakit olarak değil erzak olarak veriliyor. Eşeği bile olmayan bir madenci 30 km uzaklıktaki köyüne o erzaklarla gidemezse hiç sorun değil. Atıyorum aldığı erzaklar 50 kuruşluk yevmiyenin karşılığında verildiyse hemen orada yine bu erzakları alıp madenciye 30 kuruş ödeme yapılıyor. 10-13 yaşındaki çocuklar küfeci olarak çalıştırılabiliyor. Eli sopalı maden çavuşları her an madencilerin tepesinde. Ufak bir serzenişte bulunan madencilere ibret olsun diye bir araba sopa atılabiliyor. İpin ucu kaçınca elinde ölen madenci olursa, göçük oldu, grizu patlaması oldu deyip, madendeki herhangi bir köylüsüne verilip ailesine yollanıyor. Tüm bu zulümler sırasında oldu ki biri madenden kaçtı, savaş halinde askerden kaçan er muamelesine maruz kalır. Kitapta karakter zenginliği bol. Madenciler; Kör Cemal ve oğlu Hurşit, Emin Emmi, Devrekli Bayram, Dingil Ali, Tapbasan Şükrü, Macar Bela, Hırvat Stanko, Ethem... Köyde saygı duyulan Cebeli Ağa, köyün delisi Davut, köyün güzel kadını Zehra ve kızı Kumru, Elif Kadın, maden çavuşlarından eli kanlı Cabbar. Bu karakterle ilgili derinlemesine incelemeler yapılabilir. Muzaffer Oruçoğlu' nun güçlü kadın karakteri olmayan bir romanı yok sanırım. Okuduğum romanlarının hepsinde mutlaka güçlü kadın karakterler var. İşçi edebiyatı ödüllü, madenlerde geçen 4 ciltlik yerli bir roman. İyi okumalar.
Grizu 1
Grizu 1Muzaffer Oruçoğlu · Belge Yayınları · 201831 okunma
·
63 görüntüleme
Hüseyin HAKAN okurunun profil resmi
Hazır mesele emek süreci ve emeğin görünmez kılınması olunca şuraya bir de Cumhuriyet dönemi emek sürecinin sömürülmesini konu edinen roman gibi roman bırakayım. Tepeden inme idare şekli bir bitmedi gitti diyor roman:
Kanlı Topraklar
Kanlı Topraklar
Elinize sağlık :)
Nesrin A. okurunun profil resmi
Sizin bu kitabı okuduğunuzu görünce ben de bir bakmıştım Türk yazarlardan işçi romanları neler var diye, yine hep batılı örnekleri biliyoruz ya. Çok da bulamadım ama bu linki okumuştum. insanokur.org/turkiye-isci-ro... Elinize sağlık :)
Caim okurunun profil resmi
Tarım işçileri, köylüler üzerine onlarca kitap var, aralarında kült olanlar da var ama bu tarz işçi romanı çok nadir. İnsanın aklına propaganda aracı olan bir kitap gibi gelebilir, asla öyle keskin bir üslubu yok. Her karakteri öznel. Hepsinin iç dünyası farklı. En belirgin ortak noktaları aynı cehennemde olmak.
Hüseyin HAKAN okurunun profil resmi
Hatta yerli değil belki ama üçüncü ayağı tamamlaması açısından faydalı bir kitap daha bırakayım. İlkin imparatorluklardan örnek geldi, sonra da Cumhuriyetten. Bari komünizmin, gıyabında Sovyetler'in de özünü süzen bir şeyler gelsin :). Roman değil ama her birisi roman olmaya aday onlarca yaşanmış sözlü edebiyat ürünü. Komünizmin şirin görünümünün ardındakileri, tepeden inme yönetimin imparatorluk veya cumhuriyetlere has olmadığını, bireylerin de icabında kan kusturabilecek kıvama gelebileceğini yaşayanlar, görenler, bilenler anlatıyor:
İkinci El Zaman
İkinci El Zaman
Tekrar ellerinize sağlık :).
Caim okurunun profil resmi
Bunun diktatörlüğe giden kötü örnekleri olduğu gibi iyi örnekleri de var tabi :) Hepsi daha iyi bir yaşam şekli için eleştirilebilir. İdeoloji değişebilir, yöntem değişebilir. Bugün insansız seri üretime geçmenin adımları atılıyor. Teknolojiyle birlikte işçi sınıfı azınlıkta kalacak, ilerleyen yıllarda belki yok olacak. Tepede yöneten bir sınıf olduğu sürece sömürülen sınıflar yine olacak. Hizmet sektöründe sömürülen beyaz yakalar sınıfı var mesela. Konuyu çok dağıttım :D kitap tavsiyeleri için teşekkürler hocam :)
1 sonraki yanıtı göster
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.