Bütun alıntılar
O bir homo economicus'tur ki esiri olduğu makinelerin çalışmasını sağlamak için durmadan tüketmek zorundadır Sayfa: 2 Mutluluk verecek kabiliyeti sun'î olarak meydana getirmeye güç yetiremiyoruz 2 Bugünün insanları her gün gazete okuyacak, politikacıların radyoda yayınlanan nutuklarını, şarlatanları ve havarileri dinleyecek kadar eğitim görmüşlerdir. 5 halkı, genelde sanat ve ilmin sahteleri, edebiyatın en bayağı örnekleri çekiyor. 6 Çağımız medeniyeti kötü durumdadır, çünkü bize uygun değildir. Bu medeniyet bizim gerçek tabiatımız bilinmeden kurulmuştur. 7 Endüstriel çalışmanın kurumsallaşmasında fabrikaların, işçilerin psikolojik ve zihnî durumlarına tesiri tamamen ihmal e-dilmiştir. 8 Reklamlar sadece üreticinin menfaati için yapılır, asla tüketicinin menfaati için değil. Mesela halk, beyaz ekmeğin kara ekmekten daha iyi olduğuna inandırılır. Oysa un iyice sık elekten elenmiş, böylece en faydalı unsurlarından ayrılmıştır. Fakat böylesi daha iyi korunuyor ve ekmek yapımı da daha kolay oluyor. Ayrıca değirmenci ve fırıncılar daha çok para kazanıyorlar. 8 Bütün ayrıntılarıyla teorisyenlerin zihninde kurulan hükümet sistemleri, iskambil kâğıtlarından yapılmış şatolardan başka bir şey değildir 9 İnsan her şeyin ölçüsü olmalıydı.. Çağımız medeniyeti hayatın doğal şartlarını kaldırdığından beri insan ilmi, bütün ilimlerin en gereklisi olmuştur. 10 Herkes servet ve konforu arttıran şeylerle ilgileniyor. Fakat hiç kimse, herbirimizin bünyevî, fonksiyonel ve zihinsel vasıflarımızı geliştirmenin bir zaruret olduğunu düşünmüyor 13 bilmedikleri şeyleri öğretmeye kalkışan büyük adamlar, insanlığın bir konuda ilerlemesine katkıda bulunurken diğer bir konuda ilerlemesini geciktiriyorlar 14 Her yıl ilmî araştırmalar uğruna büyük meblâğlar israf ediyoruz. Çünkü bu meblâğların verildiği kişilerde, yeni dünyaları fethedecekler için zarurî olan yüksek vasıflar yok. 15 Bir terbiye metodunun değeri ancak otuz kırk yıl sonra takdir edilebilir. 16 İşığın bir saniyede katettiği yolun insan boyundan yüz elli milyon kere daha uzun olduğu ve yıldızlar arasındaki mesafelerin de ışık yılları ile ölçüldüğü malûmdur. 18 Hücreler yalnız anatomistlerin bildiği karakterlere sahip olsalardı, organizmayı oluşturma yeteneğinde olamazlardı 24 Erkekle kadın arasındaki farklar üreme organlarının özel şekillerinden, rahimin mevcudiyetinden, âdet görmekten veya eğitim tarzından ileri gelmez. Bunlar çok derin bir sebepten ileri gelirler ki, bu da cinsel organların ürettiği kimyasal maddelerin bütün organizmaya dolmasıdır. İşte bunu bilmemek feminizm öncülerini, her iki cinsin aynı eğitim, aynı meşgale, aynı yetki ve sorumlulukları alabilecekleri inancına yöneltmiştir. 29 Modern insan pek naziktir. Bir milyon yüz bin kişi, bütün zamanlarını, diğer yüz yirmi milyon kişinin tedavisine ayırmak zorundadır. 36 Mermer kırılmadan şekil değiştirilemez 42 Tuval ressama, mermer heykeltıraşa nasıl kendini verirse, insan da öylece Allah'a sığınır. Aynı zamanda şefaat dileyerek kendisinin ve bilhassa başkalarının ihtiyaçlarını arz eder. 43 modern hayat şartlarının çoğuna ıstırap çekmeden alışıyoruz. Fakat bu a-lışkanlıklar ferdin gerçekten bozulmasına sebep olan organik ve zihinsel değişiklikler meydana getiriyor. 67 Enerji ve cesaretini yitiren insanların çoğuna, yitirdikleri bu şeyleri onları daha güç hayat şartlarına mecbur etmek suretiyle kazandırmak mümkündür 69 Çalışmak, çevrenin zor ve kötü şartlarına tahammül etmek için alkol ve uyuşturucu maddeden daha etkili bir ilaçtır 70 Bir kas ne kadar çok çalışırsa o kadar çok gelişir. Çalışma onu aşındıracağı yerde kuvvetlendirir. 71 Gıdadan mahrum kalmak önce açlık hissini duyurur, bazen sinir bozukluğu ve daha sonra zayıflık hissi verir. Fakat aynı zamanda çok daha önemli bazı gizli faaliyetlerin de çalışmasını sağlar. Karaciğerdeki şeker, deri altındaki yağ depoları, kaslardaki, bezlerdeki, karaciğer hücrelerindeki proteinler harekete geçer. Bütün organlar, iç çevrenin ve kalbin bütünlüğünü korumak için kendi maddelerini feda ederler. Oruç dokularımızı temizler ve değiştirir 74 Çocukluklarından itibaren akılıca disipline tâbi tutulan, bazı mahrumiyetlere katlanan ve değişik şartlara alışan insanların maddî ve manevî bakımdan çok daha dayanıklı oldukları biliniyor. 74 Zararlı olan zenginlik değil, gayretin yok edilmesi, gayretsizliktir. 75 Modern insanların sinir dengesine, zekaya, yorgunluğa direnmeye manevî enerjiye kas gücünden daha fazla ihtiyaçları vardır. 75 Her insan bir tarihtir ve başka hiç kimsenin tarihi ile aynı değildir. 78 Bir bireyle onun sosyal grubu arasındaki ilişki, bir kilitle a-nahtar arasındaki ilişki gibidir 80 Tarihi ortadan kaldırmayı düşünmemeliyiz. Aksine, geleceği önceden görmek ve istikamet vermek için, geçmişe dair bilgimizden faydalanmalıyız 88 Modern toplum, en küçük yaştan itibaren aile terbiyesi yerine okul terbiyesini vermekle çok ciddî bir hata işlemiştir. 91 Neden organik hastalıklara sebep olan alışkanlıklar tehlikeli idi de ahlak bozukluğuna, cinayete ve deliliğe sebep olanlar tehlikeli değildi? 95 . Genç kızların zamanlarının büyük bir kısmını, çocukların fizyolojik ve zihinsel incelenmesine ve terbiye metodlarma ayırmamış olmaları tuhaf değil midir? 110
Eğitim