Gönderi

106 syf.
·
Puan vermedi
TANTE ROSA & SEVGİ SOYSAL
Selanikli bir baba ile Alman bir annenin 1936 doğumlu kızlarıdır Sevgi.. Yazarın daha önce Yıldırım Bölge Kadınlar Koğuşu, Yenişehir'de Bir Öğle Vakti,Şafak ve Bakmak adlı kitaplarını büyük bir beğeni ile okumuştum.Ve sevgili Soysal yine beni yanıltmadı , o muhteşem kurgusu,ince zekası ve yerli yerinde serpiştirdiği hayat dersleri ile beni benden aldı. Sevgi Soysal bu eserinde anneannesini,teyzesini ve kendisini baz alarak ,kadınların hayata bakışa açılarına,sorunlarına ve bu sorunlar karşısında gösterdikleri mücadelelere üç neslin gözünden bakmış ve bize aktarmış.Zaten esere adını veren Tante Rosa'da Sevgi Soysal'ın öz teyzesi Rosel'den başkası değil... Birbirine bağlı 14 minik hikayeden oluşan eserde,çocukluğu 1.Dünya Savaşı yıllarında geçmiş olan Tante Rosa'nın 11 yaşı ile ölümü arasındaki hayat serüvenlerini okuyoruz. Ah Tante Rosa... Ah dik başlı, ah inatçı,ah gamsız,ah hayata tutunamayan Tante Rosa... Tante Rosa , "Sizlerle Başbaşa" adlı bir aile dergisini okumaya başlayınca şimşekler çakar kafasında.Dönemin kraliçesi Victoria'yı binici kıyafetleri ile dergide görünce,at cambazı olmaya karar verir,babasının da desteğiyle bu yolda gerekenler yapılır..Ama ilerideki hayatı boyunca yapmaya çalıştığı tüm işler gibi bu da hüsran ile sonuçlanacaktır.Bir türlü hayatın kendisine gülmediği Tante Rosa , bu durumdan şikayetçi de değildir aslında.Çünkü O ,topluma,baskılara,kurallara,geleneklere,dine ve ataerkil aile yapısına her zaman başkaldırmış ve bu isyanından bir an olsun pişmanlık duymamıştır. 1960 TRT Sanat Ödülleri Yarışması kapsamında Başarı Ödülü alan bu eserin ,bir de ,Işıl Özgentürk yönetmenliğinde çekilmiş ,1991 yapımı ,"Seni Seviyorum Rosa" adlı,bol ödüllü filmi de mevcuttur ki oyuncu kadrosunda Halil Ergun ,Ayla Algan , Müjdat Gezen , Yaman Okay , Meral Okay , Refik Durbaş , Nebil Özgentürk , Mahir Günşiray ,Sumru Yavrucuk gibi devleri barındırır. Görüyorsunuz ; canım Türkiyem nasıl da kıymetli canım kadın yazarlar yetirmiş,lütfen okuyalım,duyuralım,tanıtalım bu güzide kadınları...
Tante Rosa
Tante RosaSevgi Soysal · İletişim Yayınları · 20193,969 okunma
··
281 görüntüleme
Adem okurunun profil resmi
Elinize sağlık güzel bir inceleme olmuş. Sevgi Soysal Tante Rosa'nın yazılma süreci için şunları söyler: "Ama ben Tante Rosa'yı bana miras kalan birkaç duyguyu düşünceyi yaygınlaştırmak için yazmadım. Bütün bunları unutmuştum. Bu anılardan korku, utanma ve övünmelerden yıllar sonra, kendimi çok beceriksiz, varlığımı anlamsız, hiçbir şeyi gerçekleştirememiş bulduğum bir anda, kendi deneyimlerimi yazarak boşalacağımı sandığım bir anda, Tante Rosa'yı yazmaya başladım.'' Tante Rosa'yı yazdığı zamanlar özel hayatının çalkantılı olduğu zamanlara denk geliyor yalnız o süreci böyle bir eserle taçlandıracak kadar iyi bir kadın yazar. Ülkemizdeki "boş kesimler" eleştiri getirmek adına Tante Rosa ismini kullanması üzerinden ona çok yüklendiler. Sevgi Soysal'da: "Yalnız kabul etmek gerekir ki, bir Ayşe Teyze - bir Tante Rosa malzemesiyle yazılamaz." Siyasi ve toplumsal açıdan yıpratılan bir kadın yazardır Sevgi Soysal umarım daha çok okur ve daha çok okuturuz.
Seda okurunun profil resmi
Verdiğiniz detaylar için teşekkür ederim Adem Hoca'm. Bugüne değin yıpratılan isimlerin geneli kıymetli değil mi zaten?Işıklar içinde uyusunlar.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.