İncelememe nerden başlayacağımı bilmeden ve kafamdaki binbir düşünceyle bende ne kadar derin bir iz bıraktığını görüyorum Aeden kitabının. Başlangıcına “Masalla gerçeği ayırt edebilecek okurlara...” cümlesiyle giriş yapan ve okuduğumda bir kez daha gerçeklerle yüzleşmemi sağlayan bir başucu kitabı olarak görüyorum.
Bilmediğim, öğrenmediğim, belki de bu zamana kadar farkında olup harekete geçmediğim olayları bir kez daha fark etmemi sağladı. Kişisel gelişim kitaplarını hayatımda bir kez bile okumamış olmama rağmen bir kişisel gelişim, bir farkındalık kitabı olduğunu da gördüm kendimce.
Kendimi sorgulamama, insanların davranışlarına bir kez daha ayrıntılı bakmama, yaşamın aslında bize bir armağan gibi sunulduğunu ama bizim bunu acaba gerçekten bir armağan gibi görüp görmediğimizi sormama ve binlerce soruyla kendimi geliştirmek için bir adım daha atmama yardım sağladı.
“İnsan kendi dünyasına yabancı kalabilir mi? Yanında yapılan onca kötülüğe gözünü kör, kulağını sağır edebilir mi? Gerçeklerin üstünü güzelliklerle kapatarak yok edebilir mi?” İnanın bu kitabı okuduğunuzda bu soruları kendinize defalarca soracaksınız. Bir kurgu romanı gibi gözükse de aslında altında yatan o büyük ve derin anlamı bulacaksınız.
Derin anlamlarının yanında ustaca kurgulanmış, okurken her defasında kapılıp gittiğim yüzlerce olayla karşılaştım desem abartmamış olurum. Bir insan bunları nasıl düşünüp yazıya aktarabilir hayretle izledim. Evet, izledim diyorum çünkü kitabı okurken sadece okumuyor aynı zamanda içine girip bir üçüncü göz gibi izliyorsunuz.
Kitabı okurken yanınızda bir defter bulundurmanızı da tavsiyelerim arasına ekleyebilirim çünkü bilmediğiniz ya da not almak isteyeceğiniz bir çok yer olacağına eminim. Ben öyle yaptım ve eminim ki dönüp bakacağım, aynı zamanda araştırıp öğreneceğim çok faydalı bilgiler topladım.
“Aeden Bir Dünya Hikâyesi” okunduğunda derin bir etki yaratan belki de bu etkinin hiç bitmemesini isteyeceğimiz tamamen gerçekliklerle örülmüş bir kitap. Herkesin okuması gereken hatta ders kitabı bile olabilecek bir konuma sahip bu kitap gerçeklerle yüzleşmenin ve gerçeklere gözümüzü çevirmemiz gerektiğini belirten bir kitap. O yüzden okuyun ve okutturun.
Akilah Azra KohenAeden