Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gönderi

Marksizm mevcut burjuva toplumunun devlet, hukuk, etik, felsefe, bilim gibi tüm yaşam formlarını toptan yok ederken kendini bunları ikame edecek biçimde yeniden kurgulamaz. Bu anlamda, Korsch'a göre Marksizmin eleştirel ve negatif bir işlevi vardır. Bu anlamda, hem Sovyetler Birliği'nin takip ettiği Leninizm ve Stalinizm hem de reformistlerin desteklediği ve Batı Avrupa'da giderek yaygınlaşan sosyal demokratik siyaset anlayışı, sermayeyi istikrara kavuşturmaktan başka bir işe yaramaz.
Sayfa 101Kitabı okudu
··
26 görüntüleme
Mustafa Deniz Çakır okurunun profil resmi
Marksizm, Burjuva toplumunun ekonomik biçimini ve bununla birlikte Devlet, Hukuk, Kültür, Bilim, Eğitim gibi yani toplumun üstyapısını tamamen yoketmez. Tam tersine bunlara yeni bir biçim verir ve bu biçim tamamiyle nesnel bir yararlılık amacı güder. Aynı zamanda Marksizmin sermayeyi istikrara bağlamak gibi bir amacı asla olamaz bu onun özüne aykırıdır! Marksizm; anarşizim gibi ütopik hayaller peşinde koşmaz. 19.yy itibariyle Marks ve Engels'in büyük uğraşları sonucunda ayakları üstüne oturmuş bir ''Bilimsel Sosyalizm'' doğmuştur. Toplumun özellikle ekonomik ve kültürel anlamda daha gönenç bir seviyeye ulaşması amacıyla ortaya çıkan Bilimsel Sosyalizm'in kurucuları ise burjuva devletini ve onun hukuk, aile, eğitim, kültür ile olan tarihsel ilişkisini ve gelişimini diyalektik bir metot ile ortaya koyarak yorumlamış ve geleceğin komünist yani sınıfsız toplumunda da bu yapıların - değerlerin nasıl şekil alacağını gayet açık, somut ve mantıklı bir şekilde ifade etmişlerdir. Sosyoloji özü itibariyle zaten Marksizm'e düşmandır. Diyalektik ve Tarihsel Materyalizmin insanlığa soluk getirmesi ve onun yazgısını kendi eline vererek gerçek kurtuluşun nerede ve nasıl olması gerektiğini kavratması sebebiyle Burjuvazi, sosyolojiyi bir bilim olarak topluma sunmuş ve Marksizmi içten fethetmeyi denemiştir. Bu kitaptan sonra aslında Hikmet Kıvılcımlı'dan ''Metafizik Sosyolojiler ve Lenin'den ''Marks-Engels-Marksizm'' yapıtlarını okumak meseleyi daha anlaşılır kılacaktır. #71201356 #69496194
Gamze Züleyha Üredi okurunun profil resmi
Farklı düşünceler iyidir, Batı Marksizmi bilhassa zihin açıcı, bana göre. Bu sebeple, “şu doğru, şu yanlış” diyemiyorum. Meseleye pratik ya da teorik ya da ikisi bir arada (praksis) yaklaşmak bakış açısını değiştiriyor. Fakat teşekkür ederim yorum için.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.