"Kendini özgür sanan köleler..."
10/10
·158 syf.··
2020 184. kitabı
·
7 günde okudu
·
Okunma: 16 Aralık 2020 22:39
Merhaba Dostlar! Bir Aziz Nesin kitabını daha bitirdim. Okurken mutlaka inceleme yazılması gereken bir kitap diye düşündüm. Çünkü kitapta o kadar güzel tespitler var ki, herkesin mutlaka okuması gerek. Ama son zamanlarda yaşadıklarım yüzünden bir türlü kafamı toparlayıp yazamadım maalesef. Öyle ki, alıntıları bile zamanında bitiremedim. Hani derler ya evdeki hesap çarşıya uymadı, bende de aynı öyle oldu işte. Neyse efendim sözün kısası, okursanız çok şey kazanacaksınız. Aziz Nesin, bir çok konuda Türkiye gerçeğini gözümüze sokar gibi anlatmış. Okudukça, o zamandan bu zamana hiçbir şeyin değişmediğini görüyoruz. "Yirmibirinci yüzyıla onüç yıl kalmışken, Avrupa Topluluğu'ndan olduğu varsayılan Türkiye Cumhuriyetinde kaymakamlar ve kimi aydın sanılanlar bile dua ile yağmur yağdırılabileceğine inanıyorlar..." (s. 49) Gördüğünüz gibi, yıllar geçmiş ama Türkiye hep yerinde saymış. Biliyorum, buna itiraz edecek olanlar var. Nasıl yani hiç mi ilerleme yok? Ama nasıl olur, batı bizi kıskanıyor. Ama bizim duble yollarımız var. Evet, bizim duble yollarımız var. Ama bu duble yolların eğitime katkısını kim söyleyebilir? Ya da katkı görenler bir zahmet söylesin. Söylesin ki, biz de ülkemizin o zamandan bu zamana yol katettiğini anlayalım. Eğitimci olduğum için, özellikle eğitim konusuna değindim. "Türkiye'de demokrasinin en olmadığı alan eğitimdir." (s. 57) "YÖK dizgesi, üniversitelerimizi liselerin uzantısı olan öğretim kurumları biçimine sokmaya çalışmaktadır." (s. 67) Okursanız bir çok konu hakkında tespitlerinin haklılığını göreceksiniz. Özellikle yaşadığımız korkuların sebeplerini anlatırken. Kendisine bir kez daha hayran oldum. Sen ne büyük bir adamsın AZİZ BABA. Ben sözü fazla uzatmadan sizleri @Nordavind'nın muhteşem incelemesini ( #27268771) okumaya davet ediyorum. Okumayanlar lütfen okusun. Benim söyleyemediğim her şeyi @Nordavind çok net bir şekilde söylemiş. Hem kitap için, hem de inceleme için şimdiden keyifli okumalar.
Edebiyat
Korkudan KorkmakAziz Nesin · Nesin Yayınevi · 2016291 okunma
··
485 Gösterim
5 Yorum
Lütfen giriş yapınız.
m.youtube.com/watch?v=iWnry6D... :) Senin gönderdiğin bu videoyu incelemendeki “Batı bizi kıskanıyor” kısmına ve Aziz Nesin’in haklılığına ithaf ediyorum. Bence “Batu” diye biri var o Batı değil kendi kendine bizi kıskanıyor, evrile evrile o Batı olmuş :D Türkiye dünyanın “sürüngen beyni” sanki, kıskanılacak olgularımızı da gitgide kaybediyoruz ya neyse.. Kalemine emeğine sağlık Sultan ablacım 🌸
Sultannn
Gönderi Sahibi
O konuda Des'in üstüne tanımam :))
Batı bizi elbette kıskanır. Van'da uzaktan eğitim için en yüksek tepeye çıkıp da çadırda öğrenim gören öğrenci hiçbir dünya ülkesinde yok. Kıskanmasınlar da ne yapsınlar değil mi Hocam? Oraya çıkarken geçtikleri yollarda cabası... Elinize sağlık..
Sultannn
Gönderi Sahibi
Teşekkür ederim canım. Öyle duble yollarımız var ki, kullanmaya kıyamıyoruz. Özellikle eskimesin diye (!) araba girmeyen köy yollarımızı hiç saymıyorum.
Ellerinize sağlık, fikirlerinize sağlık Öğretmenim. İyi ki sizin gibi öğretmenlerimiz var hepimizin. Baş tacı ediyorum sizi.
Sultannn
Gönderi Sahibi
Teşekkür ederim.
İncelemeniz için teşekkür ederim Sultan Öğretmenim :) yalnız bir noktaya dikkat etmemişsiniz sizi kınıyorum: Duble yolların eğitime katkısı: Kapatılan birçok köy okulu var. O okullardan ayrılan öğrenciler şehir merkezlerinde okumak zorunda kaldılar, sorarım size o yollar yapılmasa bu çocuklar nasıl gidip gelecekti şehre? Köyde okusalardı daha mı iyiydi? Siz de hiç istemiyorsunuz köylerin, köylülerin gelişmesini :)
Sultannn
Gönderi Sahibi
Rica ederim :)
Elinize sağlık Sultan öğretmenim🖤
Sultannn
Gönderi Sahibi
Teşekkür ederim canım 🖤