Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Görkem Keskin

Görkem Keskin
@gorkemg
Görkem işte.. Sadece Görkem, Düz.
3 okur puanı
Kasım 2019 tarihinde katıldı
Göz kapaklarım diyorum, kapatıyor dünyayı.. Kötü insanları dış dünyaya hapsediyor, iç dünyama göç ediyorum.
Reklam
Güneş sürekli olarak Güneş rüzgarı adını verdiğimiz, yüklü parçacıklardan oluşan bir akım yayar. Bu rüzgâr Dünya'nın hızla esip geçerken manyetosferimize çarpar. Burası, manyetik alanımıza bağlı, Dünya çevresindeki uzay bölgesidir. Rüzgârın büyük kısmı anında kayıp gitse de yüklü parçacıkların bir kısmı manyetik alan çizgilerine yakalanır. Manyetik alan çizgilerinin oluştuğu yerler olan kutup bölgelerine doğru helezon halinde gider. Yüklü parçacıklar iyonosfer denen atmosferin üst kısmındaki gaz moleküllerini harekete geçirir. Bu da onların ışıldamalarına sebep olur; bu ışıltıya da aurora denir. Kuzey kutbunda meydana gelirse aurora bolearis, güney kutbunda olursa aurora australis adını alır. Çoğunlukla beyaz ya da yeşil ışıklar saçar. Yine de eğer güneş fırtınası fazlasıyla yüklüyse daha çok ve farklı gazlar harekete geçtiğinde olağanüstü ışık gösterilerinde kırmızılar ve morlar görme şansımız olur.
Sayfa 28
Bunu Biliyor muydunuz? Voyager uzay aracının yaptığı gibi gündurguna seyahat edebilseniz Güneş Dünya'daki bakış açımızdan gördüğümüz dostane sarı yıldızdan çok daha farklı görünürdü. Milyonlarca yıldızdan biri olurdu sadece. Fakat o bizim birlikte yaşadığımız yıldız olduğundan çok önemlidir.
Sayfa 26

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Güneş yüzeyinde bazen güneş lekeleri denen koyu renk bölgeler oluşur. Buralar, manyetik alanlarla kaplı bölgelerdir ve koyu renk görünmelerinin sebebi etraflarındaki bölgelerden daha soğuk olmalarıdır.
Sayfa 25
Gezegen bilimciler 2005'te, Plüton'dan daha büyük olan Eris'i bulduklarında gezegen kelimesinin ne anlama geldiğini daha etraflıca düşünmek durumunda kaldılar.
Sayfa 21
Reklam
GÜNEŞ SİSTEMİ ENVANTERİ 1. 1 yıldız 2. 8 ana gezegen 3. 10 (ve artan sayıda) cüce gezegen 4. 146 (ve artan sayıda) uydu 5. 4 halka sistemi 6. Sayısız kuyrukluyıldız 7. Yüz binlerce asteroit
Sayfa 18
Kafanızı kaldırıp Ay'a bakın. Gözlerinizin gördüğü "Ay" 1,28 saniye yaşındadır. Güneş, 8,3 ışık dakikası uzaktadır; yani Güneş'i 8,3 dakika önceki haliyle görürsünüz. Proxima Centauri adıyla bilinen en yakın yıldız, yaklaşık dört yıl önce nasıl göründüğünü bize gösterir.
Sayfa 14
Yıldızlararası uzayda başka birimler kullanırız. Işık yılı (simgesi ıy) saniyede 300.000 kilometre olan ışık hızının bir yıldaki saniyelerin tamamıyla çarpılmasından elde edilir. Sonuç, ışığın bir yılda kat ettiği mesafe olan 9.5 trilyon kilometredir. Bize en yakın yıldız 4.2 ışık yılı uzaklıktadır. Bu da 9.5 trilyon kilometrenin dörtle çarpılması anlamına gelir. Bunun sonucu çok büyük bir sayı olacağından yıldızın 4.2 ışık yılı uzaklıkta olduğu söylemek daha kolaydır.
Sayfa 13
Astronomide uzaklıklar çok hızlı biçimde artar. Astronomlar, Dünya ve Güneş arasındaki mesafeyi tanımlamak için astronomik birim (simgesi AB) terimini kullanırlar. Bu 149 milyon kilometreye denk gelir (Astronomi metrik birim kullanır).
Sayfa 13