Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Yerin yok Saddam
"Bir kaç yıl sonra başlatılan kimyasal savaş artık bu ölçütlere de uymaz; özel bir aileyi veya aşireti değil Behdinan bölgesi'nin tüm Kürt nüfusunun hedef alır. Kimyasal silahlar ilk kez 8 haziran 1986'da İran'daki bir Kürt mülteci kampına karşı kullanılır ve 132 kişinin ölümüne yol açarlar; daha sonra Nisan Temmuz 1987'de Irak içindeki bir çok Kürt köyüne karşı (Şeyh Visan, Sargalu, vb.) giderek daha kitlesel biçimde kullanılırlar. Kimyasal silahların daha sistemli kullanılışına giriş niteliğindeki bu operasyonlar 16 Mart 1988'de Halepçe'de Uluslararası bir görünürlük kazanırlar (5.000 ölü) ve 6 Eylül 1988'e kadar "Kahraman Enfal" operasyonu adıyla sürdürürlürler. Middle East Wact'a göre, bu operasyonlar sırasında yaklaşık 180.000 kişi ölmüş ve Hayatta Kalanlar kitlesel bir biçimde kaçıp büyük bölümü Türkiye'ye (60.000 kişi) e İran'a (15.000 kişi) kişi sığınmıştır biyolojik gücü imha edici biçimde kullanma uygulaması olan Enfal yaklaşık 4.000 köy ve mezranın yıkılması ve Behdinan bölgesindeki tüm bitkisel ve hayvansal yaşamın yok edilmesi ile sürecektir. Middle East Wact, bu "Kürdistan Fethi'ni" soykırım oolaraktanımlayacaktır."
Sayfa 215Kitabı okudu
Irak 'ta enfal ve İran ve Turkiye'nin Kürt bölgelerinde gelişmeler
"1971-1972'de 40.000 Fayli Kürt Irak vatandaşlığından çıkarılmış ve iktidara göre asıl "ait oldukları" yer olan İran'a sürülmüşlerdir. 1980 sonunda ise, "vatandaşlıktan çıkarılanların" sayısı 215.000 kişiyi bulur. Saddam Hüseyin Onlar hakkında "beşinci kol" nitelemesini kullanır ve açıkça şu beyanatı verir: "Eşyanı topla ve çek git bize geldiğinde yalın ayaktın ve biz seni insan yaptık, ondan sonra da amcalarını, kuzenlerini aramaya başladın; haydi bakalım Şimdi amcalarının yanına git o halde."
Sayfa 212Kitabı okudu
Reklam
Azınlık ve Mezhep Sorunları
"Aleviler, 16. yüzyıldaki Şii esinli ayaklanmaların sonucunda ortaya çıkmıştır. Yüzyıllar sonra Alevi diye kabul edilecek grupların, mehdici bir hareket olduğu kadar köylü ayaklanması olarak da tanımlanabilecek direnişi kanla bastırılmıştır."
Sayfa 202Kitabı okudu
Azınlık ve Mezhep Sorunları
"Alexandre Koyré'nin belirttiği gibi, gelip geçici, olağanüstü bir hal olan savaş, kalıcı ve normal bir durum olursa(...) olağanüstü bir durum olan yalan da normalleşir(...)."
Sayfa 202Kitabı okudu
Lübnan Krızi
"Hizbullah'ın ortaya çıkışı, "1980'li yılların ortalarında Lübnan'da siyasal merkezin çevre tarafından fethedildiğinin" işaretidir."
1958-1975 Lübnan Krizi
"Çoğu işçi yüzlerce Müslüman sivil sokak ortasında kaçırılıp öldürülür. Sadece göze göz dişe diş diyen klasik kan davası geride kalmıştır artık: Joseph Saada, oğlunun tabutu başında 1'e karşı 15, sonra da 1'e karşı 50 can alacağına yemin eder. 6 Aralık 1975'te Doğu Beyrut'ta tek başına 75 Müslüman öldürerek, Kara Cumartesi 'kasabı' olarak anılacaktır.
Reklam
Cezayir İç Savaşı ile İlgili
Artık hiç kimse çocuklarının öldürülmüş mü yoksa öldürmekte mi olduğunu bilmiyordu.
Sonunda İslamcı yöneticiler, bazen kendi isteklerine aykırı olsa bile, demokrasiyi tüm risk ve tehlikeleri göze alarak yok etmeye çalışacaklarına, bir “demokrasi parodisi”ni korumanın kendi çıkarlarına olduğuna ikna olurlar.
İran devrimi
"Devrim öncesi ortama ABD'ye karşı giderek artan bir düşmanlık nüfuz etmişti. ABD ülkenin doğal zenginliklerini özellikle de petrolü sömürmekle ülkenin efendisiymiş gibi davranmakla suçlanıyordu, oysa aynı sırada olgulara bakıldığında Başkan Carter'ın insan hakları üzerine yaptığı konuşmalar monarşiyi zayıflatıp muhalefeti güçlendiriyordu."
1979: Büyük Sarsıntı
"Seyyid Kutb'un idam edilmesi İslamcı karşı çıkış tarihinde simgeleşmiş bir olaydır."
262 öğeden 171 ile 180 arasındakiler gösteriliyor.