Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Hasan OK

Hasan OK
@hasanok
Lisans
İstanbul
54 okur puanı
Kasım 2023 tarihinde katıldı
120 syf.
·
Puan vermedi
·
10 günde okudu
Ecce Homo
Ecce HomoFriedrich Nietzsche
7.9/10 · 9,7bin okunma
Reklam
Birinci makalenin hakikati, Hristiyanlığın psikolojisidir: hıncın ruhundan Hristiyanlığın doğuşu, hep sanıldığı gibi "tin"den değil, -özü gereği bir karşı hareket, seçkin değerlerin egemenliğine karşı büyük ayaklanma. İkinci makale vicdanın psikolojisini verir: bu da sanıldığı gibi "tanrının insandaki sesi" değildir - daha fazla dışarıya doğru boşalamadığında geriye yönelen bir gaddarlık içgüdüsüdür. Kültürün en eski ve en olmazsa-olmaz temellerinden biri olarak gaddarlık, burada ilk kez gün ışığına çıkarılmıştır. Üçüncü makale çileci idealin, rahip-idealinin tam bir zararlı ideal, bir yok olma istenci, bir dekadans ideali olduğu halde sahip olduğu muazzam gücünün nereden geldiği sorusuna yanıt verir. Yanıt: sanıldığı gibi, rahibin arkasında tanrının faal oluşundan değil, aksine faute de mieux, - şimdiye kadar biricik ideal olduğu için, rakipleri bulunmadığı için. "Çünkü insan hiçbir şey istememektense, hiçi istemeyi tercih eder"... Her şeyden önce bir karşı-ideal yoktu -Zerdüşt'e kadar.- Anlaşıldım. Bir psikoloğun, tüm değerlerin yeniden değerlendirilişi için üç belirleyici ön çalışması. Bu kitap ilk rahip psikolojisini içerir.
Benim cennetim "kılıcımın gölgesi altında"dır...

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Yaşama Uğraşı / Cesare Pavese
"İntiharı düşünen bir insan için en kötü şey kendisini öldürmesi değil, bunu düşünüp yapmamasıdır. İntihar düşüncesine -bir alışkanlık haline gelen intihar düşüncesine- yol açan manevi çöküntü kadar aşağılık bir şey yoktur. Sorumluluk, vicdan, irade gelişigüzel yüzüp durur bu ölü denizde, sulara gömülse bile rastgele bir akıntıyla yeniden ortaya çıkar. Asıl başarısız insan, büyük işleri gerçekleştiremeyen değil -bunu kim başarmıştır ki- bir yuva kurmak, bir dostluğu, bir kadınla mutlu bir ilişkiyi sürdürmek, ekmek parasını kazanmak gibi küçük şeylerde başarısızlık gösteren insandır. Başarısızlığın en acısı budur."
Carl Gustav Jung: Bireyin Önemi Üzerine (1960)
Birey, kendi hiçliğine öylesine ikna olmuştur ki, kendisiyle bir yere varmak için ve kendisini geliştirmek için hiçbir şekilde bir çaba göstermez. Durum oldukça umutsuzdur: Birey, bir hiçtir. Elbette ki bireyin bir hiç olduğu görüşü yanlıştır. Birey yaşamın damarıdır. Her birey yaşamın taşıyıcısıdır.
Reklam
Devrimci olmak tek seçeneğimizdir, yobazların yukarıda olduğu hiçbir gidişatı kabullenmeyiz.
Kuşku değil, emin oluştur çıldırtan.
440 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.