Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
26 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 saatte okudu
Şarap ve Aşk İkliminde Bir Gezinti: Ömer Hayyam’ın Dünyası
Bu eser, Hayyam’ın düşünce dünyasını ve yaşam felsefesini yansıtan dörtlüklerden oluşuyor. Kitap, içki ve aşk gibi temalar etrafında dönüyor ve Hayyam’ın bu dünyadaki zevkleri ve yaşamın geçiciliğini kutladığı bir bakış açısını sunuyor. Kitabın Özeti ve Ana Fikri: Hayyam, bu eserinde, dini dogmaların ötesinde bir yaşamı savunur. Haram ve helal kavramlarını sorgulayarak, sevgiliyle içilen şarabın helal, sevgilisiz içilen suyun ise haram olduğunu dile getirir. Aşk ve şarap, onun için bu dünyadaki cenneti temsil ederken, iki yüzlü dincilerin zilleti ise cehennemi simgeler. Hayyam’a göre, dünyada âşıkların çoğu cehennemlik olarak görülse de, asıl önemli olan şeyin sevgi ve mutluluk olduğunu vurgular. Kitabın İçeriği: Kitapta yer alan dörtlükler, Hayyam’ın yaşamı boyunca edindiği bilgelik ve deneyimleri yansıtır. Örneğin, şu dörtlükler Hayyam’ın düşüncelerini özetler: Kim demiş haramı helâli bilmez Hayyam? Ben ki asla haramla helâli karıştırmam. Ey sevgili! Helâldir seninle içtiğim şarap, Oysa bana sensiz içtiğim su bile haram!.. Bu dizelerde Hayyam, aşkın ve şarabın, insanın iç dünyasını zenginleştiren ve hayatı anlamlı kılan unsurlar olduğunu ifade eder. “Çek Şarabı, Sev Güzeli”, Ömer Hayyam’ın düşünce dünyasına bir pencere açar ve okuyucuya, yaşamın tadını çıkarmak ve anın kıymetini bilmek gibi evrensel mesajlar sunar. Hayyam’ın dörtlükleri, yüzyıllar sonra bile güncelliğini koruyarak, insanın içsel dünyasına dair derin bir kavrayış sağlar. Keyifli okumalar
Çek Şarabı, Sev Güzeli
Çek Şarabı, Sev Güzeli
-
Ömer Hayyam
Ömer Hayyam
Çek Şarabı, Sev Güzeli
Çek Şarabı, Sev GüzeliÖmer Hayyam · Akdeniz Kitabevi · 2004301 okunma
202 syf.
·
Puan vermedi
Ömer Hayyam: doğum ve ölüm tarihleri çeşitli kaynaklara göre farklılık gösterse de, II. yüzyılın ortalarında doğduğu, 12. yüzyılın ilk çeyreği civarında öldüğü kabul edilen İranlı şair, felsefeci ve bilim adamı. Günümüzde ise, daha çok "rubai" türünün yaratıcısı olarak kabul gören Hayyam'ın dörtlükleri, Türkçe'ye Yahya Kemal ve Abdülbaki Gölpınarlı başta olmak üzere pek çok kez çevrildi. Sabahattin Eyüboğlu'nun çevirisi de, bunlar arasında en sevilenlerinden biri. Sabahattin Eyüboğlu (1908-1973), Hasan Âli Yücel'in kurduğu Tercüme Bürosu'nun başkan yardımcısı ve Cumhuriyet döneminin en önemli kültür insanlarından biriydi. Tek başına ya da "imece" birlikteliğiyle yaptığı çeviriler, Hayyam'dan Montaigne'e, Platon'dan Shekespeare'e hep, dünya kültürünün doruk adlarındandı.
Dörtlükler
DörtlüklerÖmer Hayyam · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202122,3bin okunma
Reklam
202 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Uzun zamandır okumak istemiştim." Mehmet Güreli Kimse Bilmez" şarkı sözlerinin Ömer Hayyam a ait olduğunu öğrendiğimden beri ondan çok etkilenmiştim ve merak etmiştim.Sonunda okudum, oturup uzun uzun dörtlükleri okuyup düşünüp notlar alırım diye bekliyordum ama bekledigimi bulamadim rubailerde o kadar çok şaraptan bahsediyor ki acaba metafor mu yapıyor dini anlamda diye düşünerek okumaya çalıştım ama sarabi dini anlamda kullanmiyor kesinlikle.Kitabi bitirdikten sonra da haddime değil belkide ama anlamı olmayan şeye de fazla anlam yüklemişim ve yüklemeye gerek yokmus gibi düşündüm çünkü yaklaşık 300 tane rubai var ve rubailerde derinliği olanlarin sayısı en fazla 30 tane,bunlarında en fazla 10 tanesi etkileyici,geri kalanları hep aynı şeyleri tekrar ediyor.Önsözde hangi rubailerin ona ait olduğu yada ait olup olmadığı belli değil başkaları da onun ağzıyla yazmış olabilir diyor.Belki de öyle belkide ben çok şey bekledim belkide yanlış düşünüyorum,belkide derinliğini kavrayamadim ama bekledigimi bulamadim...
Dörtlükler
DörtlüklerÖmer Hayyam · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202122,3bin okunma
“Hayyam’ın doğduğu ve öldüğü yer nerede olursa olsun dörtlükleri kültürün, dolayısıyla doğruluğun en ileride olduğu yer neresiyse oralıdır.”
202 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Ömer Hayyam
Ömer Hayyam, 18 Mayıs 1048'de Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun ilk başkenti olan Nişabur'da doğdu. Kendisi matematikçi, astronom, tarihçi, filozof ve şairdi. Ayrıca rubai türünün kurucusudur. Bu yüzdendir ki Ömer Hayyam tarafından yazılmamış ama ona izafe edilmiş ve onun rubaileri olduğu sanılan birçok rubai vardır. Kendisinin
Dörtlükler
DörtlüklerÖmer Hayyam · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202122,3bin okunma
128 syf.
7/10 puan verdi
·
12 saatte okudu
Kitabın önsözünde Hayyam'ın ilim sahasında otorite sahibi, matematik ve astronomi alanında önemli eserler sahibi değerli bir insan olduğu anlatılıyor. Şiirlerinde çokça geçen şarabın bir sembol, kötümserliğe karşı bir panzehir, hür insanların düşüncelerini saran bir huzur hissinin timsali sayılmalıdır deniyor. Pek çok yerde Hayyam dörtlükleri okumuşsunuzdur. Bu kitapta çoğu bir arada toplanmış. Açıp açıp okumalık. Keyifli okumalar dilerim.
Bugünün Diliyle Hayyam
Bugünün Diliyle HayyamA. Kadir · Say Yayınları · 2010146 okunma
Reklam
30 Mayıs 1949
[Ömer Hayyam'ın] Rubailer'in ­ den bazı dörtlükleri kopyalama isteğime karşı koyamayacağım çünkü duygularımın coşkunluğunu kusursuz biçimde anlatı­yorlar ...
202 syf.
6/10 puan verdi
·
11 saatte okudu
Rubailer / Dörtlükler
Daha önce Ömer Hayyamı Müslüman olduğunu sanıyordum günümüzde de bu konuda araştırma yapmamış bir insan böyle zannedebilir. kimsenin dinini sorgulamak haddime değil ama böylesine büyük şahsiyetleri birbirimize tam anlamıyla anlatmak için tam anlamıyla bilgi sahibi olmamız lazım diye düşünüyorum. Öncelikle bizim alışık olduğumuz Müslüman tiplemesi yok kendisinde Hemen hemen her dörtlükte şarap'a yer yer esrar'a övgüler, bazı yerlerde de Şirk kabul edilecek kelimeler mevcut. 1121-1122 yıllarında öldüğü kabul edilen Ömer Hayyam dörtlükleri ölümünden sonra şurada burada yazılan birer ikişer yazılardan toplanmış ancak 15. Yüzyıldan kalma kitaplarda görülüyor. Kitleleri peşinden sürükleme tehlikesi olduğu için kendinin idam edilmesine belkide kesin gözüyle bakıyordu dolayısıyla kendi zamanında yayınlamak istememiş olmasının nedeni bu olabilir. Şair olmasından ziyade matematikçi, astronom, tarihçi, filozof gibi birçok dalda tecrübesi vardır.
Dörtlükler
DörtlüklerÖmer Hayyam · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202122,3bin okunma
202 syf.
6/10 puan verdi
·
24 saatte okudu
Hayyam'ın Aşkı...
Bu dörtlükleri okuduktan sonra Ömer Hayyam'ın bir ateist olduğunu düşünmeden edemedim. Şaraba olan aşkı da cabası, neredeyse dörtlüklerin tamamında yer vermiş.
Dörtlükler
DörtlüklerÖmer Hayyam · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202122,3bin okunma
318 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Semerkant kitabı 4 bölümden oluşuyor. İlk iki bölümde Ömer Hayyam' ın hayatına, Hasan Sabbah ve Nizamülmülk' le ilişkilerine değiniyor ve Hayyam' ın -hepsi beni müthiş bir edebi zevke sürükleyen- bolca dörtlüğüne yer veriliyor. Son iki bölümde ise daha yakın tarihte İran' ın başından geçenler anlatılıyor. İlk kısımla son kısmı
Semerkant
SemerkantAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 202061,6bin okunma
Reklam
202 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Ne kadar biliriz bilemem.Hayyamı anlamak biraz zor aslında adına şarkılar yazılmış(Hayyam,Hay yam yam,Çek Şarabı…)ona ne dersiniz karışamam benim içinse yaşamımda ve kötü günlerimde yardımcı ve dörtlükleri ile düşündürdüğü ve beni oyaladığı için benim için unutulmaz olacak.kimisi kendisine ayyaş yada kafası uçuk diyebilir,Hayyam ise onlara bakar ve bir şarap daha açar.Onu anlayamayacağız,anlamayalım böyle sevelim seviyorum,son kez çek Saki.
Dörtlükler
DörtlüklerÖmer Hayyam · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202122,3bin okunma
202 syf.
9/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Şarapçı bir Şair'in izi
Dörtlükler kitabı, İranlı şair, felsefeci ve bilim adamı Ömer Hayyam’ın ünlü rubailerini içeren bir eserdir. Rubai, dört mısralık bir şiir türüdür. Hayyam’ın rubailerinde, aşk, şarap, ölüm, Tanrı, kader, bilgelik gibi konular işlenir. Hayyam, rubailerinde hem hayatın zevklerini hem de acılarını dile getirir. Bazı rubailerinde Tanrı’ya ve dinlere eleştirel yaklaşırken, bazılarında da teslimiyet ve saygı gösterir. Hayyam’ın rubailerinin orijinali Farsça’dır, ancak Türkçe’ye pek çok kez çevrilmiştir. Ömer Hayyam - Dörtlükler kitabı, şiir severler için kaçırılmayacak bir eserdir. Hayyam’ın dörtlükleri, hem düşündüren hem de çeşitli duygular uyandıran bir okuma keyfi sunar.
Dörtlükler
DörtlüklerÖmer Hayyam · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202122,3bin okunma
Baharlar yazlar geçer sonbahar gelir; Ömrümün yaprakları dökülür bir bir...
Hiç...
Gönlünce de dönse, bu dünyanın sonu ne? Okunup bitse de ömür destanının, sonu ne? Yüz yıl dilediğince yaşadın diyelim, Bir yüz yıl daha yaşasaydın, sonu ne?
244 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.