Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
“Hayyam’ın doğduğu ve öldüğü yer nerede olursa olsun dörtlükleri kültürün, dolayısıyla doğruluğun en ileride olduğu yer neresiyse oralıdır.”
202 syf.
·
Puan vermedi
·
4 günde okudu
Ömer Hayyam
Ömer Hayyam, 18 Mayıs 1048'de Büyük Selçuklu İmparatorluğu'nun ilk başkenti olan Nişabur'da doğdu. Kendisi matematikçi, astronom, tarihçi, filozof ve şairdi. Ayrıca rubai türünün kurucusudur. Bu yüzdendir ki Ömer Hayyam tarafından yazılmamış ama ona izafe edilmiş ve onun rubaileri olduğu sanılan birçok rubai vardır. Kendisinin
Dörtlükler
DörtlüklerÖmer Hayyam · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202122,2bin okunma
Reklam
128 syf.
7/10 puan verdi
·
12 saatte okudu
Kitabın önsözünde Hayyam'ın ilim sahasında otorite sahibi, matematik ve astronomi alanında önemli eserler sahibi değerli bir insan olduğu anlatılıyor. Şiirlerinde çokça geçen şarabın bir sembol, kötümserliğe karşı bir panzehir, hür insanların düşüncelerini saran bir huzur hissinin timsali sayılmalıdır deniyor. Pek çok yerde Hayyam dörtlükleri okumuşsunuzdur. Bu kitapta çoğu bir arada toplanmış. Açıp açıp okumalık. Keyifli okumalar dilerim.
Bugünün Diliyle Hayyam
Bugünün Diliyle HayyamA. Kadir · Say Yayınları · 2010146 okunma
30 Mayıs 1949
[Ömer Hayyam'ın] Rubailer'in ­ den bazı dörtlükleri kopyalama isteğime karşı koyamayacağım çünkü duygularımın coşkunluğunu kusursuz biçimde anlatı­yorlar ...
202 syf.
6/10 puan verdi
·
11 saatte okudu
Rubailer / Dörtlükler
Daha önce Ömer Hayyamı Müslüman olduğunu sanıyordum günümüzde de bu konuda araştırma yapmamış bir insan böyle zannedebilir. kimsenin dinini sorgulamak haddime değil ama böylesine büyük şahsiyetleri birbirimize tam anlamıyla anlatmak için tam anlamıyla bilgi sahibi olmamız lazım diye düşünüyorum. Öncelikle bizim alışık olduğumuz Müslüman tiplemesi yok kendisinde Hemen hemen her dörtlükte şarap'a yer yer esrar'a övgüler, bazı yerlerde de Şirk kabul edilecek kelimeler mevcut. 1121-1122 yıllarında öldüğü kabul edilen Ömer Hayyam dörtlükleri ölümünden sonra şurada burada yazılan birer ikişer yazılardan toplanmış ancak 15. Yüzyıldan kalma kitaplarda görülüyor. Kitleleri peşinden sürükleme tehlikesi olduğu için kendinin idam edilmesine belkide kesin gözüyle bakıyordu dolayısıyla kendi zamanında yayınlamak istememiş olmasının nedeni bu olabilir. Şair olmasından ziyade matematikçi, astronom, tarihçi, filozof gibi birçok dalda tecrübesi vardır.
Dörtlükler
DörtlüklerÖmer Hayyam · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202122,2bin okunma
202 syf.
6/10 puan verdi
·
24 saatte okudu
Hayyam'ın Aşkı...
Bu dörtlükleri okuduktan sonra Ömer Hayyam'ın bir ateist olduğunu düşünmeden edemedim. Şaraba olan aşkı da cabası, neredeyse dörtlüklerin tamamında yer vermiş.
Dörtlükler
DörtlüklerÖmer Hayyam · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202122,2bin okunma
Reklam
318 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Semerkant kitabı 4 bölümden oluşuyor. İlk iki bölümde Ömer Hayyam' ın hayatına, Hasan Sabbah ve Nizamülmülk' le ilişkilerine değiniyor ve Hayyam' ın -hepsi beni müthiş bir edebi zevke sürükleyen- bolca dörtlüğüne yer veriliyor. Son iki bölümde ise daha yakın tarihte İran' ın başından geçenler anlatılıyor. İlk kısımla son kısmı
Semerkant
SemerkantAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 202061,5bin okunma
202 syf.
·
Puan vermedi
·
7 günde okudu
Ne kadar biliriz bilemem.Hayyamı anlamak biraz zor aslında adına şarkılar yazılmış(Hayyam,Hay yam yam,Çek Şarabı…)ona ne dersiniz karışamam benim içinse yaşamımda ve kötü günlerimde yardımcı ve dörtlükleri ile düşündürdüğü ve beni oyaladığı için benim için unutulmaz olacak.kimisi kendisine ayyaş yada kafası uçuk diyebilir,Hayyam ise onlara bakar ve bir şarap daha açar.Onu anlayamayacağız,anlamayalım böyle sevelim seviyorum,son kez çek Saki.
Dörtlükler
DörtlüklerÖmer Hayyam · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202122,2bin okunma
202 syf.
9/10 puan verdi
·
9 günde okudu
Şarapçı bir Şair'in izi
Dörtlükler kitabı, İranlı şair, felsefeci ve bilim adamı Ömer Hayyam’ın ünlü rubailerini içeren bir eserdir. Rubai, dört mısralık bir şiir türüdür. Hayyam’ın rubailerinde, aşk, şarap, ölüm, Tanrı, kader, bilgelik gibi konular işlenir. Hayyam, rubailerinde hem hayatın zevklerini hem de acılarını dile getirir. Bazı rubailerinde Tanrı’ya ve dinlere eleştirel yaklaşırken, bazılarında da teslimiyet ve saygı gösterir. Hayyam’ın rubailerinin orijinali Farsça’dır, ancak Türkçe’ye pek çok kez çevrilmiştir. Ömer Hayyam - Dörtlükler kitabı, şiir severler için kaçırılmayacak bir eserdir. Hayyam’ın dörtlükleri, hem düşündüren hem de çeşitli duygular uyandıran bir okuma keyfi sunar.
Dörtlükler
DörtlüklerÖmer Hayyam · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202122,2bin okunma
Baharlar yazlar geçer sonbahar gelir; Ömrümün yaprakları dökülür bir bir...
Reklam
Hiç...
Gönlünce de dönse, bu dünyanın sonu ne? Okunup bitse de ömür destanının, sonu ne? Yüz yıl dilediğince yaşadın diyelim, Bir yüz yıl daha yaşasaydın, sonu ne?
Derin dalmış
Bu dünyaya kendi isteğimle gelmedim ben; Şaşkınlıktan başka şeyim artmadı yaşarken. Kendi isteğimle de gidiyor değilim şimdi, Niye geldik kaldık, niye gidiyoruz bilmeden.
İki günde bir somun geçiyorsa eline Soğuk suyu da olursa bir kırık testide Niçin kendinden kötüsüne kul olur insan, Ne diye girer kendi gibisinin hizmetine?
Bu dünya kimseye kalmaz, bilesin; Er geç kuyusunu kazar herkesin. Tut ki Nuh kadar yaşadın zor bela Sonunda yok olacak değil misin?
241 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.