Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Hubble ise bu sarmal galaksilerin (o zamana kadar bilinenlerin) uzaklıklarıyla ilgili kendi gözlemlerini Slipher'ın galaksilerin uzaklaşma hızlarına ilişkin ölçümleriyle karşılaştırmayı başardı. 1929'da Wilson Dağı rasathanesinde görevli (teknik yetenekleri çok güçlü olan, o kadar ki lise diplomasına bile sahip olmaksızın rasathanede bir iş bulabilmiş) Milton Humason'ın yardımıyla bugün Hubble Kanunu dediğimiz dikkat çekici bir ampirik ilişki keşfettiğini açıkladı: Uzaklaşma hızıyla galaksilerin uzaklığı arasında doğrusal bir ilişki vardır. Daha açık bir ifadeyle, çok çok uzaklarda olan galaksiler bizden daha hızlı uzaklaşır!
Kozmik Genişleme
Yirminci yüzyılın başlarında öteki galaksilerin uzaklığını ölçmek için bir yöntem geliştirilmesinin hemen ardından çok daha büyük bir buluş yapıldı. Gök bilimciler "sarmal nebulalar"in spektrumlarının bunların ışıklarında büyük kırmızıya kaymalar ortaya çıkardığını ve bunun kırmızıya kaymalar Doppler etkisinden kaynaklanıyorsa; Dünya'dan büyük bir hızla uzaklaştıkları anlamına geldiğini çoktan kabul etmişlerdi. Edwin Hubble galaksi uzaklığı ölçümlerini onların kırmızıya kaymalarıyla karşılaştırdığında ortaya şaşırtıcı bir bağıntı çıktı: Ortalama olarak, bir galaksi bizden ne kadar uzaksa, o kadar büyük bir hızla uzaklaşıyordu. Hubble Kanunu olarak bilinen bu ilişkiden çıkan olası anlamlar çok önemliydi: Galaksimiz istisnai bir şekilde rağbet görmeyen bir yer değildi; bunun yerine evrenin kendisi genişlemekte ve kabaran bir kekin içindeki frenk üzümleri gibi bütün galaksileri birbirinden uzağa sürüklemekteydi. Kırmızıya kayma hızı ile mesafe arasındaki bağıntıyı kuran sabite Hubble Sabiti denir ve günümüzde bir milyon Işık yılı için saniyede 21,5 kilometre (13,3 mil) olarak hesaplanır.
Reklam
Huble 1929'da, galaksilerdeki kızıl çizgilerin hiç de rasgele olmadığını birden fark etti. Bir düzen mevcuttu; galaksi ne kadar uzaktaysa boşluğun içinde o kadar hızlı savruluyordu. Hatta galaksilerin vektörel hızlan uzaklıklarına bağlı olarak artıyordu. Bir diğerinin iki kat uzağında bulunan bir galaksinin ilkinden iki kat fazla vektörel hızla bizden uzaklaştığı ortaya çıktı, üç kat uzakta olan da üç kat hızla uzaklaşıyordu. Bu ilişki Hubble kanunu olarak bilinir.
Hubble Kanunu
Bir galaksi bize ne kadar yakın olursa, o kadar hızla uzaklaşır.
Sayfa 115Kitabı okudu