Beyza Nur

Jung Psikolojisinde Rüya Özer ÇETİN
Jung’un rüya yorumundaki amacı kişisel ve kolektif bilinçdışındaki üstü örtülmüş faktörleri açığa çıkarıp, bunları bilince entegre edip bireyleşme sürecine katkıda bulunmaktır.75 Rüyanın bilinçli bir davranışın karşılığı olduğu için onun bireyin hayatındaki anlamını ortaya çıkarmak için “rüyanın etrafında dolaşmak” gerekir.7
Reklam
Jung Psikolojisinde Rüya Özer ÇETİN
Jung’a göre yaşanan hiçbir şey psişe içinde yok olmaz. Bilinçdışı zihinsel atıkların toplandığı bir yer olmayıp, bilincin yaratıcı kaynağıdır ve kendisini sembolik olarak rüyalarda ifade eder. Bilinçdışındaki bilinmeyenler rüya, vizyon, kompleks ve hayalle ortaya çıkar. Kişisel bilinçdışı kaynaklı rüyalar daha çok bireyin özel yaşantısı ile alakalı rüyalardır.
Jung Psikolojisinde Rüya Özer ÇETİN
Her ne kadar doğal süreç içerisinde rüyayı izah ettiğini ileri sürse de Jung zaman zaman bilimsellikten uzaklaşıp, rüyalar konusunda mitolojiden, dinden ve farklı kültürlerden yararlanır. Bu girişimini ise batı rasyonelliğine karşı dengeleyici bir yaklaşım olarak açıklar.14

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Jung Psikolojisinde Rüya Özer ÇETİN
Jung’a göre bilinç ve bilinç dışı doğal olarak gelişip kendilerini dengelerler. Bu denge bozulduğunda rüyaların dengeleyici olarak devreye girdiğini savunur.
Jung Psikolojisinde Rüya Özer ÇETİN
Freud rüyaları bilinçaltına itilmiş daha çok libido kaynaklı istek ve arzuların uykuda maskelenmiş şekilde açığa çıkarak ikinci elden tatmin oldukları bir telafi mekanizması olarak görüyordu. Jung her ne kadar Freud’un rüyaların telafi mekanizması olduğu görüşünü kabul etse de rüyaların tek nedene indirgenemeyecek kadar karmaşık bir yapıya sahip olduğunu savunuyordu.
Reklam
Reklam
462 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.